Impresii din viata si carti / Svetlana Vizitiu

Oameni, destine, istorii de viata, dragoste, pasiune, carte, lectura, club

De ce nu avem educație gratuită?

11 comentarii


            Un tânăr a vrut să cumpere un trandafir, de la o florărie din oraș, îi lipseau cinci lei, la care florăreasa i-a spus: „dacă nici pentru o floare nu ai bani, mai bine nu-i dăruieşti nimic, nu vei face nimic altceva decât s-o răneşti pe biata fată.” Băiatul a lăsat capul în jos și a lăsat și trandafirul….
Înțelegându-i neputința, am luat eu trei trandafiri, iar când am plătit i-am spus florăresei că intenția acestui băiat valorează mai mult decât trandafirul și comentariul ei.
M-am îndreptat spre tânăr și i-am zis: – Dă-i asta, tu nu-ți face griji, azi pentru tine, mâine pentru mine… Du-te și cucerește-o, campionule, și fă-o să se simtă cea mai iubită și importantă persoană din viața ta!
A primit florile cu uimire, s-a uitat la mine cu ochii lui limpezi și plini de umilință și mi-a spus:
„Mulțumesc frumos, doamnă! Dumnezeu să vă binecuvânteze!.. Nu sunt pentru o fată, sunt pentru Mama mea, azi e ziua ei de naştere!”

Niciodată, dar absolut niciodată nu ştim despre situațiile prin care trec alții, de aceea nu trebuie să-i judecăm. Ori îi ajutăm ori tăcem… – Nu judeca… și nu vei fi judecat!

               Învățământul trebuie să fie gratuit, scrie un cititor indignat. Și eu nu vreau să mă cert cu el, dimpotrivă vreau să-l sprijin și să promovez această idee utilă. Da, – educația ar trebui să fie gratuită. Și coniacul, de asemenea. Și capelina prăjită. Problema este că cineva trebuie să crească strugurii, cineva trebuie să facă din ei acest coniac, să achite energia electrică, cineva trebuie să se așeze la volan și să ducă acest coniac la magazin. Prin achiziționarea de benzină, apropos.

Și magazinul cineva trebuie să construiască. Și la casă cineva trebuie să se așeze. Si fiecare din ei, ceea ce este tipic, dorește să mănânce. Așa că, dacă coniacul pe bună dreptate ar trebui să fie gratuit, ei vor muri de foame. Prin urmare, un coniac gratuit nu va exista niciodată. Excepție – în cazul în care cineva va plăti pentru el și mă va servi gratuit.  Aceasta se numește freebie din contul altuia. Și capelina la fel cineva trebuie să o prindă, prăjească plus drumul…

Totul ar trebui să fie liber și pe gratis. Dar nimic nu este gratuit. Bibliotecarul multilateral. Profesorul la universitate, asistent  sau rector, instalator și deritecătoare, un furnizor de energie electrică și de apă caldă la calorifere în auditorii – ei manancă, de asemenea. În fiecare zi.  Nu este nimic gratuit în această lume, cu excepția unui frumos apus de soare. Altă e problemă atunci când oferi soluții sau indici erorile nu te ascultă nici ministrul, nici colegii, iar poporul își caută de nevoile sale, ditamai… Iar tichetele de masă destinate bugetarilor simpli… niciodară nu vor ajunge la bugetari flămânzi și săraci, doar la cei bogați și sătui din întreprinderi întreținute financiar…

Acceptați și recunoașteți – nimic nu este gratuit. Dacă cineva primește ceva pe gratis, deci cealaltă persoană a plătit pentru acest lucru. Fie că este vorba de coniac, capelină, cultură sau învățământ. Statul nu are bani de default-urile sale – numai cei pe care noi i le-am dat în formă de impozite, taxe de la câștigurile noastre. Nimic gratuit nu este. Este timpul să ne obișnuim cu această idee… Din Păcate… Dar ce ne mai poate oferi acest stat decât speranțe deșarte? Oricum plătim pentru toate, și viața e scumpă… Voi vreți dreptate într-un stat fără valori în suflet? 

(SV) 

pictura, ulei, de #Svetlana_Vizitiu

Autor: Svetlana Vizitiu

Blogger, pictor de portrete gen clasic si abstract, organizator #Clubul_Impresii_din_viata_si_carti, poeta in debut, #Biblioteca_Parfumata Impresii din viata si carti / Blog Svetlana Vizitiu https://impresiidinviatasicarti.wordpress.com/

11 gânduri despre „De ce nu avem educație gratuită?

  1. „De la fiecare după capacităţi, fiecăruia după nevoi.”
    Citat marxist.
    Cine dorește se poate întoarce la socialism. Sunt țări in care este încă înfloritor . Doar că treburile stau așa doar teoretic. O utopie în care lumea avidă de ,,egalitate,, , a crezut.
    Fiecare trebuie să muncească ,ca să primească. Eu nu mi repar țevile, instalatorul nu se operează singur pe creier . Eu ii plătesc munca făcută el trebuie să mă plătească pentru munca mea.
    Nimic nu este gratis și nu trebuie să fie. Ar trebui să ignorăm miliarde de pălmasi ai planetei care prin sudoarea mâinilor și a fruntilor fac sa meargă lumea înainte.

    Apreciat de 1 persoană

  2. SVETLANA GRAESTI PUR ADEVAR! ITI MULTUMESC PERSONAL CA TII LA PARERIA PENSIONARILOR! VAI DE CAPUL NOSTRU CUM TRAIM!

    Apreciat de 1 persoană

  3. Ar trebui reintrodusă cartela.😀

    Apreciat de 1 persoană

  4. Ce pacat că-ti risipesti Toată Energia pt Altii si pt Tine nu mai ai timp sa-ti traiesti Viata , Te vei vedea Batrina si nimeni nu te va mai Baga în Seama !!!!

    Apreciat de 1 persoană

  5. asa a fost in URSS, tot gratis si capiși sa coste 😉 de acea multi zombati dupa urss

    Apreciat de 1 persoană

  6. Voi chear vretzi totul gratuit? deaceea si mult rapan la noi!

    Apreciat de 1 persoană

  7. Frumos tablou pictorial, felicitari! Se asociaza cu sensul textului.
    Da,ai dreptate, pentru toate platim,dar de vina sunt cei pe care-i votam

    Apreciat de 1 persoană

  8. Suntem o natie fara valori fara pareri proprii Cum sa asulte cineva de mine – tine daca totdeauna alesii poporului hotarasc ce se face? noi suntem putori nu ne pretuim pe noi si ”alesii’ stiu asta si ne caca in cap

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.