
Victoria Botan, Angela Stroici, Alex Buzuc, Elena Mosneagu, Lidia Vrabie, Violeta Gulpari, Lia Sinchevici, Elena Crudu
Cei mai faini scriitori și cititori se găsesc la noi, atunci când interesul şi cerinţele pentru carţi sunt mari. Toate titlurile semnate începând cu Mark Twain sau Dumas, ajungând la Foer sau Eminescu. Fără să uităm nici de Freeman sau Alecsandri, pentru a ne asigura că i-am studiat din toate părţile, am făcut un top, o selecţie de scriitori care ne fac zile mari şi mai luminoase, sclipind minţile obosite. Am decis că se merită să îi avem mai aproape, și cărțile și personalitățile care ne recomandă aceste volume minunate! Vivat! (S. Vizitiu)
- ”Ultimele cărți pe care le-am citit și care m-au marcat sunt:
Dorian Furtună – Homo Aggressivus: De ce nu se opresc războaiele și violența – este o carte științifică, o radiografie a fenomenului agresivității din toate aspectele naturii umane, cu exemple istorice privind caracterul războinic al speciei umane din trecutul îndepărtat până în zilele noastre. Citind această carte, involuntar faci o retrospectivă a propriilor trăiri și emoții la diferite etape ale vieții. E un bun ghid în autoeducare și cunoaștere de sine. Dacă treci cu brio acest “test” despre sine, începi cu mult mai ușor să înțelegi comportamentul altor persoane.
Paulo Coelho – 11 minute: în roman se regăsește istoria unei fete din brazilia pe nume Maria, care cu timpul a devenit prostituată. Este o carte foarte profundă – nu atât despre sex, cât despre viață și felul în care ne influențează alegerile drumul pe care îl luăm. În carte, atrage în mod deosebit jurnalul Mariei, care ascunde spiritul sensibil și cele mai profunde trăiri ale Mariei.
Dan Brown – Îngeri și Demoni: o carte care odată deschisă te lasă în suspans până la ultima pagină, enigma căreia se păstrează tot timpul, iar scenele descrise în ea seamănă cu un film action.
Erich Maria Remarque – Cerul nu iartă pe nimeni: este un roman despre dragoste, despre cum un om din viața ta te poate face să percepi viața dintr-o altă perspectivă și s-o trăiești din plin ca în ultima zi.
Cristina Costov – Sunt OM: Antologia cuprinde istoriile mai multor persoane cu dizabilități din Moldova, inclusiv celor stabiliți peste hotarele țării. Cartea nu este despre dizabilitatea în sine, ci e o reflectare a societății, un fel de oglindă a ei, care arată cât de nepregătită este încă populația țării noastre să perceapă oamenii cu dizabilități de la egal la egal. (Victoria Boţan, https://botanvictoria.wordpress.com/ ; motivatie.md)
- Alex Buzuc, Copanca, Causeni: „De ce iubim femeile?„ de Mircea Cărtărescu, „Dragostea in vremea Holerei„ de Gabriel Garcia Marquez, „Idiotul„ de F.M.Dostoevski, „Adam și Eva„ de Liviu Rebreanu, „Ciocnirea civilizațiilor„ de S. Huntigton.
- Lidia Vrabie, scriitoare stabilită în Spania:
” Lectura, iată învățătura cea mai bună” Pușkin
Niciodată n-am pus accentul pe numărul de cărți citite de cineva pentru că dintotdeauna am crezut că o carte adevărată nu este una pe care o citim, ci una care ne citește pe noi.
Nu-mi imaginez o listă personală de cărți citite în care n-ar fi următoarele:
1 Se întorc morții acasă, autor C. Constantin Ciomâzgă, 2014
Declarată cel mai căutat roman postrevoluționar, cu subiect real, având ca personaje principale un călău, fost torționar comunist și cea mai opresată victimă a sa se întâlnesc peste zeci de ani, spre a trăi o experiență incredibilă. Perjonajul înțelege ce înseamnă iubirea, iertarea, bunătatea și trăiește experiența unei convertiri spectaculoase.
2 Contele de Monte Cristo, autor Alexandre Dumas, 1844
Cartea povesteștea viața lui Edmond Dantes care a fost închis chiar în ziua logodnei sale cu Mercedes, fiind considerat informator al lui Napoleon Bonaparte. După 14 ani de închisoare evadând cu o înfățișare nouă, bogăție și cultură mare pe care i-o oferise abatele Faria, se întoarce spre a se răzbuna.
3 Îngeri și demoni, autor Dan Brown, anul 2000, carte în care autorul abordează un subiect inedit, și anume, rivalitatea seculară dintre Vatican și confreria secretă illuminati.
4 Să nu ne răzbunați! , autor monahul Moise.
Cartea este un fel de Pateric care cuprinde mărturii despre diferite întâmplări ale celor trecuți prin temnițile comuniste, discuții cu foști deținuți politici.
Cartea ne pune în față drama celei mai pătimite părți ale pământului românesc, Basarabia.
5 Frunze de dor, de marele Ion Druță. E cel mai bun roman, după părerea mea, care z fost scris în proza basarabeană. Cuprinde o perioadă scurtă, din primăvară până în toamna anului 1945; ultimile luni de război și primele de pace. Timpuri grele dar viața și tinerețea triumfă.
Doresc tuturor lectură plăcută!
- Violeta Gulpari , bibliotecara Biblioteca Centrala ”B.P.Hasdeu”
Mami, tati, mă auziţi?– Jacques Salome
Ce trăieşte copilul şicesimte mama lui– Speranţa Farca
Înţelege-ţicopilul- Kay Kuzma
Mitul copilului răsfăţat- Alfie Kohn
Cele 5 limbaje de iubire ale copiilor- Gary Chapman și Ross Campbell
Mi-a plăcut foarte mult cartea Cele 5 limbaje de iubire ale copiilor– o lucrare despre comunicare și despre lipsa comunicării dintre părinte şi copil. Fiecare copil, ca de altfel fiecare adult, îşi exprimă şi receptează cel mai bine iubirea într-un limbaj propriu. Oricât de mult ar fi iubiţi de părinţi, copiii nu ştiu acest lucru de la sine. De aceea este foarte important ca părinţii să descopere şi să înveţe principalul limbaj de iubire al copiilorlor.
- Lia Sinchevici, actriță : Top 5 carti
- Aureliu Busuioc- Pactizând cu diavolul
- Anne Applebaumv- Gulagul
- Anița Nandriș-Cudla- 20 de ani in Siberia
4 Savatie Baștovoi – Iepurii nu mor
5. Irvin D. Yalom – Calatoria catre sine
- Angela Stroici, Director AsDac: Recent citite și le recomand cu plăcere: 1.Excelenta in afaceri de Jim Collins; 2. Sfantul de Maria Pastourmadzis; 3. 59 seconds think a little Change a lot de Richard Wiseman; 4. Terapia comportamentului emotiv-rational de Dr.Albert Ellis; 5. In mers de rac de Gunter Grass.
- Elena Mosneagu, designer, pictor: Mandrie si prejudecata -Jane Austen; Doamna Bovary -Gustave Flaubert; Cu sange rece – Truman Capote; Zgomotul si furia -William Faulkner; Toata lumina pe care nu o putem vedea-Anthony Doierr.
- Elena Crudu, specialist principal:
“Tudor Ceaur Alcaz” de Ionel Teodoreanu
“Nunta în cer” de Mircea Eliade
« Adam si Eva » de Liviu Rebreanu
« La răscruce de vânturi » de Emily Bronte
“Dragoste in vremea holerei” de Gabriel Garcia Marquez
❤
Din popor adunate de la Svetlana Vizitiu Impresii
Cu mare plăcere recomand aceste cărți pe care le puteți lectura la Biblioteca Centrală a BM B. P. Hasdeu! Vă aștepăm!
Pingback: Carti autori, aniversare din colectia BM B.P.Hasdeu 2022 | Impresii din viata si carti / Svetlana Vizitiu
Pingback: Ce carte trebuie citită pentru a te descoperi, cine ești? Chat-ul cu impresii | Impresii din viata si carti / Svetlana Vizitiu
1 aprilie 2019 la 13:29
Am citit zilele astea Micul print. Știu, destul de târziu, dar cu toate acestea realizez ca nu am inteles pe deplin cartea. Viata asta e grea, asta e concluzia la care am ajuns eu. Bineinteles, totul tine de noi, să nu ne plangem de mila prea mult și să facem să fie totul bine pentru noi, dar uneori tot e grea
ApreciazăApreciat de 1 persoană
31 martie 2019 la 2:05
ApreciazăApreciat de 1 persoană
29 martie 2019 la 23:40
Felicitari pentru acest Top deosebit. Imi place mult! Bravo!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
29 martie 2019 la 19:21
Îmi place foarte mult acest mod de a propaga cărți și autori!
Felicitări, Svetlana Vizitiu!
ApreciazăApreciat de 1 persoană