Impresii din viata si carti / Svetlana Vizitiu

Oameni, destine, istorii de viata, dragoste, pasiune, carte, lectura, club

Anca Creţu: Aminteşte-ţi cum este sărăcia!

9 comentarii


Anca Crețu știe cum este să trăiești într-o cocioabă, roasă de șobolani. Cum miroase și pute sărăcia… Știe cum e să te plouă în casă, dar și cum înfloresc lalelele în curtea casei… A prins gustul de dulce-amar al iubirii, și totuși păstrează speranța… Ca să înțelegeți bine prin câte a trecut Anca: am realizat brusc că de fapt, acele suferinţe au călit-o și i-au dezvoltat un caracter dur. Are mult curaj, e o luptătoare, pledează ferm pentru dreptatea omenească și… a „punctului ei de vedere”. Este perseverentă! Nu vorbește niciodată pe șleau, doar ceea ce simte și ce gandește.

Mama i-a dezvăluit că s-a născut din dragoste, și Anca simte adevărul acestui sentiment cu fiecare tremor al firii sale. E tânără, frumoasă, cu încredere deplină într-o altă șansă, de ce nu?

Anii au trecut, și ea deja era într-o altă casă construită de părinții ei: atunci Ancăi i se părea că-i prea micuţă pentru acel spațiu imens. Părinții ei erau atât de săraci, că curgea apa prin saraiul în care locuiau. Mama prepara nopțile… cu lanterna, – aceste amintiri, în continuare, o fac foarte mâhnită. Cât de demult a fost? Are numai 26 de ani (în 2018), dar se simte ca o domniță cu experiența unei persoane în etate. Greu de spus, că ar fi fost astfel, mai tot timpul. Energia zvâcnește din ea cât rezistența a zeci de oameni. Este omul care face cât un manager de talie înaltă și ”îi bagă pe toți în sperieți” cu puterea caracterului său! – Mda, atunci şi echipa lor chiar face o treabă bună!

Adolescența ia fost la fel de nefericită cât sărăcia. Aici deja apăreau problemele cu colegii care erau ”bine-merci” și ea – Nu. A depășit această etapă cu lacrimi, iar despre discriminare și bocetele sale ne va povesti altă dată. Fapt că aceste probleme au făcut-o să schimbe liceul pe unul bun la oraș (Plecăciune lui Dmn Valentin Berezovschi, director LTPA ”M.Berezovschi”). Îi este recunoscătoare pentru că a dezvoltat în ea atitudine, responsabilitate, disciplina și bunul-simț! A dat BAC-ul! Nu s-a mulțumit cu notele 8,8,9,10. Le-a contestat! Și a primit 8,9,9,10! Era fericită? Ba, era chiar foarte fericită! Pentru că și aici era discriminată de unii colegi, cică venea din satul unde nu se face carte… Copiii sunt răi uneori, așa o vărstă când ei spun tot ce gandesc fără să înțeleagă câtă durere produc…

Acum consideră că a ajuns la o vârstă onorabilă de 26 de ani (2018), are doi copii: unul sub tutelă pentru că părinții sunt plecați peste hotare (16 ani) și altul de 4 ani și jumătate (”îmi suge răbdarea mai ceva ca un vampir”).

Tatăl i-a povestit odată o istorie interesantă despre neamul CREȚU, dar ea… i-a demonstrat contrariul. Chiar așa și spune, că viața a trăsnit-o mult de tot de jos-sus, foarte mult a avut de suferit. În prezent, este divorțată, însă copilul are și mamă, și tată.

E greu atunci când piciul tău rămâne fără tată, greu de raționalizat acest fapt. O știe doar cel care a trecut prin asta. Copiii mereu au nevoie de un umăr, iar tatăl ei i-a fost mereu alături…

Copiii au nevoie de dragoste necondiționată, spune Anca. – De ce a divorțat? Începutul sfârșitului a fost atunci când ea făcea practica la facultate, și fostul soț i-a dat viața pe peste cap. Din gelozie, și cu frământări din trecutul lui, cu aventuri și alte chestii care i-au dus până la rămas bun unul de la altul. Nu-i nimic, Anca e tânără și toată viața bună e încă înainte. Lucrează acolo ”unde s-a dorit” (fără explicații), are doi copii minunați și deștepți…

Abia începe viața!

P.S. ”Nu judeca cum se îmbracă oamenii atunci când știi cum e sărăcia, – adu-ți aminte!”- spune Anca Crețu 

PS. Îmi place să împărtășesc cu tot ceea ce face bine oamenilor și deschid pentru voi, dragi prieteni, o nouă trușă de Impresii de viață cu oameni de valoare, cu rețete de viață și sfaturi utile, și cu o experiență de viață cât zeci de persoane. Apreciați și deschideți-vă inimile voastre! Un remediu de suflet pentru voi și inimile voastre! Vivat! (SVizitiu)

Publicitate

Autor: Svetlana Vizitiu

Blogger, pictor de portrete gen clasic si abstract, organizator #Clubul_Impresii_din_viata_si_carti, poeta in debut, #Biblioteca_Parfumata Impresii din viata si carti / Blog Svetlana Vizitiu https://impresiidinviatasicarti.wordpress.com/

9 gânduri despre „Anca Creţu: Aminteşte-ţi cum este sărăcia!

 1. Pingback: Nu ai ce să citești? Iată care au fost cele mai populare articole de pe blogurile din Moldova, în luna iulie 2018 - #diez

 2. Pingback: Cele mai populare articole de pe bloguri în luna iulie 2018 – Blog BlogTop

 3. Tinerii trebuie conștientizați că invențiile și inovațiile sunt motorul dezvoltării omenirii. Sigur că este importantă cunoașterea trecutului, dar și mai importantă este educația în sensul susținerii spiritelor creative. Mass Media ar putea juca un rol esențial, prezentând toate realizările inovative, pornind chiar de la cele mai mici.

  Apreciat de 1 persoană

 4. enigmatica domnita asta…
  Ea stie ca-i superba,draguta si maestoasa!

  Apreciat de 1 persoană

 5. Istoria vietii mele e foarte si foarte asemanatoare cu a eroinei d-voastra!…M-am nascut si eu intr-o familie de tarani si am intalnit in viata de toate.Si bine,dar si greutati am avut destule.Insa ma bucura faptul ca am avut o copilarie foarte interesanta si le multumesc parintilor mei,pentru toate lectiile de viata care le-am primit,Desi am avut multe dificultati,dar Dragostea parinteasca, de care am fost inconjurate noi ,( 4 surori)-le-a acoperit pe toate.Merg prin viata cu cei 7 ani de acasa.Intotdeauna am tinut cont de Stima,Respect,Sinceritate si Omenie.Vreau sa va spun ca stilul de trai care l-am avut,mi-a insuflat o iubire de a scrie versuri; cea ce simt sufleteste si vad zi de zi.Cu toate ca cu parere de rau nu am studii superioare,nu ma impiedica sa las cate o urma frumoasa pe acest meleag stramosesc ,pe care il iubesc foarte mult.La inceput de an am scos de sub tipar prima mea carte,,Moldova-cuibul meu de dor’ si pina la sfarsitul anului ,sper sa bucur pe cei din jurul meu cu a doua carte…Cred ca fiecare dintre noi,poate crea lucruri frumoase,indifirent de statutul din societate,cont bancar s.a.Ma bucur din toata inima pentru asa persoane ca- Anca Cretu,care vorbeste deschis,fara ocolisuri si povesteste viata,asa cum este ea.Succese mari pe viitor si numai bine sa-i dea Domnul!

  Apreciat de 1 persoană

  • Draga mea, ce chiar asa, hai sa facem povestea ta intr-o zi pentru blog 
   De ce ai tacut pana acum? ❤

   Apreciat de 1 persoană

   • Cu mare-mare drag d-na Svetlana Vizitiu Impresii,mi-ar face mare placere!Eu nu am apelat niciodata la nimeni,mai corect,am avut intodeauna o frica ca nu voi putea reusi nimic,deoarece nu am mai mult decat 9clase terminate si nu am nici rude din domeniul acesta,noi suntem oameni simpli de la sat.
    ..Dar postand pe retele de socializare unele din poeziile mele,la un moment dat am ramas placut surprinsa,ca unele din ele chiar ajung la inimile oamenilor.Si asa am pornit incetisor pe aceasta cale..

    Apreciat de 1 persoană

 6. Bravo Anca! fii tare in continuare!

  Apreciat de 1 persoană

 7. Iti multumesc, din toata inima, Anca, pentru sinceritate! ❤

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.