Impresii din viata si carti / Svetlana Vizitiu

Oameni, destine, istorii de viata, dragoste, pasiune, carte, lectura, club

Dumitru Crudu, un bibliotecar la Clubul Impresii din viaţă şi cărţi

8 comentarii


Există cărţi pe care le citeşti cu aviditate încât uiţi şi de foame şi de somn. Există cărţi care nu se evidenţiază prin nimic fiind plictisitoare şi previzibile, fie interesante, dar oricum nu se agaţă… 01Și altele, interesante, distractive, care trezesc curiozitatea şi te agaţă cu nerăbdare pentru ca să-l citeşti pe acelaşi autor în continuare… Unul din acesti autori este Dumitru Crudu! Anume operele lui trezesc interes, îi urmărești paginile și vrei să afli ce a mai gândit fantasticul și adevăratul Crudu. – Atâta adrenalină şi energie puternică emană personalitatea lui… modestă şi smerită, atrăgând ca un magnet…

Este omul binevoitor şi liber în comunicare. Este omul universal: un intelectual şi un psiholog subtil, scriitor şi pamfletist amuzant, deşi, la prima vedere pare omul cu care poţi bate palma, precum și să joci o partidă de ping-pong, fie să beți împreună o halbă de bere! De fapt, acest om îmbină cu plăcere ambele oferte! Dar ce energie se trage din imaginaţia lui literară, de fiecare dată luând forme surprinzătoare şi transformându-se în cele reale.

1

Realitatea în opera lui Crudu, – e un magnet care te atrage. Scepticii spun, că viaţa încă nu e perfectă, adică ar fi ea minunată, – dar existenţa ei adesea este insuportabilă. Pe bună dreptate, acest lucru actual și în prezent, la fiecare se măsoară cu precizie după standardele sale proprii. Autorul Dumitru Crudu, astfel, încearcă să ne dea de înţeles, că nimeni şi niciodată nu este bătut atât de tare precum zdrobit de propriile argumente! Este şi un observator atent, obişnuieşte să psihanalizeze anumite acţiuni, visele, realizările persoanelor de diferită vârstă. 

2De fapt, Crudu redă societatea noastră moldovenească, stăpânind atent imaginea, ca urmare, formulează excelent structura frazei, – ce e foarte important, pentru că este anume acea cireaşă de pe tort care ne interesează şi ne captivează cel mai mult. Scrie cu multă pasiune, cu o pulsiune de a da un sens narativ haosului interior. Până la urmă, există o rădăcină comună amuzamentului şi povestirii, precum în romanul ”Un american la Chişinău”… – Mă mândresc, Dumitru, că esti de-al nostru – din pleiada bibliotecarilor! Îţi mulţumesc, că ai acceptat să fii protagonist al Clubului IVC. Mulţi ani înainte şi realizări frumoase, creații literare și opere surprinzătoare în continuare! – (Svetlana Vizitiu)

”Îl citesc întotdeauna cu interes pe Dumitru Crudu ca poet, prozator, jurnalist, bibliotecar, iar mai curând și scriitor pentru copii. Este o persoană fermecătoare, iar lucrările sale sunt și mai fermecătoare.03 Dacă începi să citești “O bătrână de 11 ani”, desemnată în cadrul Salonului Internațional de Carte pentru Copii și Tineret, ed. XIX cartea anului, nu te lăsa de citit. Au un fel de magie versurile, au un fel de farmec eroii poveștii. Își trezesc emoții, dar și îți oferă o doză de umor. Firește acesta este Dumitru Crudu.” – (Mariana Harjevschi)

 

Date biografice: Dumitru Crudu s-a născut la 8 noiembrie 1967, în satul Flutura, raionul Ungheni (Republica Moldova). Prozator, poet, dramaturg. Este absolvent al Facultăţii de Ştiinţe, secţia Filologie, a Universităţii „Transilvania” din Braşov, România 1995. Şi-a făcut masteratul la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, 1996.  În anul 1999, împreună cu Marius Ianuş, a iniţiat un nou curent literar, fracturismul, lansat printr-un manifest publicat în revistele Paralela 45 şi Vatra. A publicat 6 cărţi de poezie, cea mai nouă dintre ele, Falsul Dimitrie, în 2014, la Editura Cartier din Chişinău. A publicat trei romane:  Măcel în Georgia, Editura Polirom, Iaşi, 2008; Oameni din Chişinău, Editura Tracus Arte, Bucureşti, 2011; Un american la Chişinău, Editura Casa de Pariuri Literare, Bucureşti, 2013. Toate cele trei romane au fost nominalizate la Premiul Naţional de Proză al Ziarului de Iaşi. Romanul Un american la Chişinău a mai fost nominalizat la premiul de proză al revistei Observator cultural din Bucureşti, la premiile Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova. Romanul Un american la Chişinău a câştigat Premiul de Proză al Filialei Chişinău a Uniunii Scriitorilor din România pe 2013. Cititorii saitului Moldova.org l-au desemnat cel mai bun roman al anului 2013. Cititorii şi criticii literari au inclus romanul Un american la Chişinău printre cele mai bune 10 romane basarabene din ultimii 50 de ani. Ca dramaturg, a scris în jur de douăzeci de piese de teatru, după care s-au făcut în jur de 30 de spectacole si filme în Republica Moldova, România, Italia, Germania, Haiti, Camerun, Suedia, Franta, Bulgaria. Poeziile, unele piese de teatru si cîteva proze scurte au fost traduse în cehă, germană, rusă, italiană, franceză, engleză, catalană, suedeză, olandeză şi au apărut în antologii şi în reviste. Recent, a primit Premiul Naţional pentru cartea pentru copii ”O bătrână de 11 ani” (Aprilie 2015)

Autor: Svetlana Vizitiu

Blogger, pictor de portrete gen clasic si abstract, organizator #Clubul_Impresii_din_viata_si_carti, poeta in debut, #Biblioteca_Parfumata Impresii din viata si carti / Blog Svetlana Vizitiu https://impresiidinviatasicarti.wordpress.com/

8 gânduri despre „Dumitru Crudu, un bibliotecar la Clubul Impresii din viaţă şi cărţi

  1. Pingback: Retrospectiva Clubului de elită ”Impresii din viață și cărți”: anul 2015 | Impresii din viata si carti / Svetlana Vizitiu

  2. Noi, membrii echipei filialei ,,Ștefan cel Mare”. Timp de trei ani de activitate am descoperit că sunteti un manager înzestrat cu cele mai bune calităţi sufleteşti, susţine-ți şi încurajați colectivul.

    Fiind un scriitor cu renume și activând la bibliotecă contribuie zi de zi la formarea cititorului cult, îi ajută în selectarea celor mai bune cărţi, ca mai apoi la returnarea cărţii cititorul să-l caute prin bibliotecă și să-i mulţumească pentru cartea propusă şi să-i mai ceară ajutorul în alegerea unei noi cărţi.

    Vă dorim succese în continuare dle Dumitru Crudu si ne bucuram că sunte-ti directorul nostru sperăm ca vom activa inca multi ani impreuna!

    Apreciază

  3. Apreciază

  4. Sunt nespus de bucuroasa ca am reusit sa particip la aceasta lansare frumoasa.Pentru ca este o dovada in plus,ca Moldova are oameni cu valori.Multumesc mult Dumitru Crudu pentru discutia de suflet si organizatorilor acestor evenimente interesante.

    Apreciază

  5. Excelent articol, felicitari !

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.