Impresii din viata si carti / Svetlana Vizitiu

Oameni, destine, istorii de viata, dragoste, pasiune, carte, lectura, club

La clasici, dupa raspuns. Top 5 carti

5 comentarii


Gânduri bune, păreri interesante. Replici, discursuri, – fiecare personalitate, pretinde la un al său Adevăr indiscutabil. „Istorie se cheamă ceea ce s-a întâmplat cu adevărat, nu ceea ce am vrea să se fi întâmplat”, spunea Nicolae Iorga. Fiecare om, fiece clipă din viaţă, – e deja o istorie. Trebuie să ne apreciem unul pe altul, să ţinem şi la partea cealaltă de păreri, fără discriminări şi preferinţe politice. Să învăţăm să ascultăm, nu doar pe sine. Fără să pretindem cu al nostru orgoliu, că doar noi avem dreptate; poate găsim şi un alt firicel de adevăr, – că mai există o altă lume: intelectuală, pozitivă şi deşteaptă, care merită să fie ascultată?

Lidia Kulikovski, Director General (de onoare) BM „B.P.Hasdeu”, Doctor în pedagogie, conferenţiară universitară.ImagineTot ceea ce fac – face parte din viaţa mea, este viaţa mea, cum să nu o fac cu pasiune? Eu cultiv flori cu pasiunea unui înveterat florist; gătesc cu pasiunea unui bucătar ca James Oliver; îmi pregătesc cafeaua ca cel mai înrăit cafegiu; nu fac nimic din datorie. Fac din pasiune şi necesitate. Conduc o bibliotecă cu pasiune, dar şi cu responsabilitatea care îmi revine ca şi conducător. Cred, m-am gândit în repetate rânduri, că sunt un caz fericit, când coincid vocaţia cu profesia. La odihnă – odihna organizată, planificată. Am fost o singură dată la sanatoriu, dar nu am rezistat decât două săptămâni… Mă odihnesc când plec în deplasări, când citesc, când merg în satul meu natal, când merg la fiicele mele… Orice schimbare de mediu sau context pentru mine e odihnă. Nu am renunţat la prieteni, la oamenii buni ai BM, la vise. Am făcut compromisuri, dar nici o dată nu am renunţat la cuvântul spus. Studiez acum Raportul Biblioteci Municipale din 1912, cel de-al 35-lea an de existenţă (aşa au scris bibliotecarii de pe atunci pe copertă, ca şi cum să mai amintească o dată când a fost fondată instituţia noastră) ca să aflu ce se mai întâmpla cu 100 de ani în urmă. Ce vreau să menţionez este că Biblioteca Municipală B.P.Hasdeu a fost foarte activă, a fost un important centru cultural pentru chişinăuieni şi cu 100 de ani în urmă. De atunci ni se trage.

Victor Stepaniuc, politolog, Doctor în Istorie. ImagineProblematica pensiei si pensionarilor fixata in denumire este secundara. Cititi cu atentie! Pentru pensii bune trebuie salariu bun si economie functionala. Spre regret, greselile guvernarilor de 22 de ani au lasat Moldova fara o economie functionala. Drama noastra este ca principalele forte politice nici pina acum nu au constientizat gravitatea situatiei. Iar multi politicieni si intelectuali spera ca nu munca, harnicia si intelepciunea ne vor salva, ci… Uniunea Europeana… NU CRED… Fiecare popor cu demnitate in istorie si-a edificat bunastarea si progresul de unul singur si prin munca asidua…  Sper, ca asa va fi si la noi… Desigur, in conditiile globalizarii ideile, legile, progresul sint si importat – exportate, insa trebuie sa fim atenti daca globalizarea nu este un razboi politico-economic global dus de cei puternici pentru supravetuirea acestora, si slabirea celor slabi… Generatia  de la 45-70 ani este cea mai eficienta pentru viata publica, social-politica. La virsta respectiva cunostintele, intelectul, vointa, forta de  es in Europa sec. XX s-au realizat la aceasta virsta… Ca orice om politic imi doresc anumite realizari esentiale in viata tarii noastre… Apoi, sa ajung sanatos la pensie. Sa pot, in continuare, sa citesc anumite cursuri universitare despre istoria Moldovei, diplomatie, liderism si interesul national… Sa mai scriu citeva carti pe teme de istorie si stiinte politice, sa calatoresc prin locurile interesante din Europa, sa particip la dezvoltrea si in Moldova a cluburilor de interese pentru oamenii de virsta pensionara…

Ceva din istorie: ale mele păreri, concluzii şi rectificări: Unirea falsa de la 1600Mihai a avut obraznicia sa cucereasca Moldova si sa impuna mitropolitul Moldovei prin teroare si riscul de decapitare, ca acesta sa-i faca binecuvintare… Domnul Moldovei Irimia Movila a revenit in Moldova in toamna lui 1600 cu armata si boierii credinciosi si a restabilit independenta Tarii Moldovei…Istoria romanilor,stie toata Europa, e plina de falsuri si interpretari eronate… Stefan cel Mare a purtat cu Tara Romaneasca 21 de razboaie , a ocupat Bucurestiul de 5 ori insa nu a avut hazardul sa se proclame acolo domn si sa proclame unirea,deoarece el constientiza ca Tara Romaneasca e O ALTA TARA…  Aceste probleme delicate in istoria noastra sint reflectate putin ,deoarece dupa 1812 si anihilarea Moldovei in 1861 o parte de documente au fost lichidate ori sin secretizate in arhivele Romaniei si Rusiei.Dar informatii indirecte exista in Letopisetul Tarii Moldovei, la Cantemir, Dragnev – Istoria Noldovei de la inceputuri pina in sec.XVIII, Lucrarea Domnii Tarii Moldovei de Dragnev, Varta, la V.Stati, Istoria Moldovei, la Vl.Grosul Pagini din istoria Moldovei, la I. Lupas Istoria romanilor…  Falsul despre Mihai Viteazul – unificatorul romanilor, este recunoscut de numerosi istorici romani… Istoria falsificata a romanilor mai domina si sistemul de educatie din Republica Moldova… Reportajele Telejurnalului: Istoria mistificata. Camelia Csiki, 7 aprilie 2013 http://stiri.tvr.ro/reportajele-telejurnalului-istoria-mistificata-adevar-si-mit-in-relatarea-datelor-istorice_29108.html  Versiunea mea am expus-o in cartea mea Statalitatea poporului moldovenesc, 2005. Unirea de la 1857-1861 este o drama a Moldovei, inceputa la 1484,1538,1775,1812… Unirea de la 1600 a fost nu mai mult decit o ocupatie straina a Moldovei, ori, Mihai a fost alungat de aici in citeva luni… http://stiri.tvr.ro/reportajele-telejurnalului-istoria-mistificata-adevar-si-mit-in-relatarea-datelor-istorice_29108.html

Lorena Mednicov, chirurg – oncolog: ImagineLectura: prefer varia – clasica, bestsellere, istorică, arta, de specialitate etc. Hobby – impletitul, broderie. Probabil, ca totuşi, marea mea pasiune este meseria mea – chirurgia, dar foarte mult imi place si sa calatoresc.

Mariana Roman, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor:Imagine
Îmi place sa calatoresc în Ţară, cit si peste hotare, sa fac cunostinta cu multi oameni interesanti, sa aflu lucruri noi, sa ascult muzica, sa particip la diferite evenimente, îmi iubesc foarte mult copilul meu, mă dedic in totalitate educaţiei lui,
Despre carti – la moment nu prea am timp, dar imi place sa citesc toate cartile legate de dezvoltare personala, arta comunicarii, de dragoste, de copii si familie, carieră.

Silvia Saca, prima persoană care a inițiat în 1994 activitatea în problematici de gen în Republica Moldova. Zece ani a lucrat în calitate de manager de proiecte ale Programului Naţiunilor Unite. În acest răstimp a colaborat strâns cu oficialii din guvern, deputaţii din parlament, preşedinţie, administraţia publică locală, cu societatea civilă şi ONG-uri. A organizat prima reţea de comunicare a ONG-urilor de femei din Republica Moldova „Grupul Beijing” a cărei preşedintă este. În calitate de trainer a lucrat pentru OSCE în Turkmenistan şi pentru PNUD în Tadgikistan.Imagine
Dispun de o experienţă de 22 de ani în relaţii internaţionale, activând în calitate de şefă de direcție la Biroul de turism pentru tineret „Sputnik”, apoi, ca secretar responsabil, vice-preşedintă la Asociaţia de relaţii cu ţările lumii „Dacia”. În anii 1985-1994 am activat în bază de voluntariat în diferite ONGuri de femei (vice-preşedintă a Uniunii femeilor în cadrul Ambasadei URSS în Yemenul de sud și din 1992 vice-preşedintă a Asociației de femei din Moldova). Credeţi-mă, am ce va împărtăşi din această vastă experientă de viaţă…
Pasiunile mele sunt călătoriile – am vizitat la vre-40 de tări. Cele mai dragi: Suedia, Spania, Cuba etc. Din 2005 – pensionară. Este o altă perioadă a vieții, diferită de celelalte. E și explicabil acest fapt, se pare, ca deja ai o experienta bogata, dar tot continui sa inveti, – te tot întorci la unele şi aceleaşi, sau gasești, noi cărți. Nu cred că e onest să spui ce carti ai citit sau să reciți abzațe anumite, sau poezii. Acestea sunt pentru ca să le înțelegi, să afli, poate să înveți o altă experiență. Dar intelepciunea, nu cred că vine neaparat din carti, dar m-am prins cu gândul, că chiar am cativa autori la care mă reîntorc, în dependenţă de starea sufletească: Cehov, Suksin, Esenin, Bulgakov, Marquez, Ulrich Beck si Elisabeth Beck-Gernsheim (”El normal caos del amor” – am pierdut-o si regret mult), Ion Druță, in prezent citesc ultimile romane a Mihaelei Perciun, chiar cu autografe. Mă reîntorc la clasici, cînd caut vre-un raspuns. Din ale muzicii, – în special, OPERA, practic tot repertoriul Teatrului de Operă și Balet. Pictură: Clode Monet, V. Tabac, V. Brașoveanu …  Animalele mele sunt și o parte a familiei; Câinele- Romus, Pisicele Mia și Mica și Leolic, florile; hobby – lucrul manual…

Autor: Svetlana Vizitiu

Blogger, pictor de portrete gen clasic si abstract, organizator #Clubul_Impresii_din_viata_si_carti, poeta in debut, #Biblioteca_Parfumata Impresii din viata si carti / Blog Svetlana Vizitiu https://impresiidinviatasicarti.wordpress.com/

5 gânduri despre „La clasici, dupa raspuns. Top 5 carti

  1. Pingback: Ce carte trebuie citită pentru a te descoperi, cine ești? Chat-ul cu impresii | Impresii din viata si carti / Svetlana Vizitiu

  2. Анатолий Дубровский Cu cît mitul este mai umflatt cu atîtm mai mare este prăpastia între el şi realitate.

    Ion Chiriac Cu referire la argumente. Cei care itentionat au pasit pe calea mutilarii adevarului nu au nevoie de argumente de fapt. Ei au nevoie de galagie, ca la un moment al acesteea sa ajunga poate si minciuna lor sa se creada adevar, sau macar sa stirbeasca din adevar…

    Svetlana Vizitiu Ion Chiriac, de unde ati luat-o? e vb de recomandari de carte etc. Nicio intentie sau provocare de a mutila un adevar, dimpotriva, va indemn la intelepciune; sa fiti rational si sa discutati calm aceste contradictii de argumente, care nu prea vad sa le demonstrati. Eu serios, nu pricep, unde e minciuna si invers. Daca un Doctor in stiinte sustine punctul lui de vedere, de ce e nevoie de atacuri la persoana, si nu la argumente reale si dovezi la subiect?

    Apreciază

  3. Acest atac ideologico-politic impotriva mea si a lucrarii mele a fost inscenat de politicieni si savanti romanofili. Consiliul National pentru Acreditare si Atestare dupa o analiza minutioasa a tezei in aprilie 2012 a respins invinuirile si insunuarile organizate de I.Varta si M.Tasca si a confirmat valoarea stiintifica a lucrarii „Evolutia statalitatii moldovenesti in epoca contemporana” …

    Apreciază

  4. TIMPUL, 11 decembrie 2011
    Istoricii detestă falsul, plagiatul şi incompetenţa lui Victor Stepaniuc

    „79 de istorici: trei academicieni, 17 dr. hablilitaţi în istorie, 41 de doctori în istorie şi drept, cercetători ştiinţifici, solicită CNAA reexpertizarea tezei de dr. în istorie a lui
    Victor Stepaniuc”
    Către
    Consiliul Naţional pentru Acreditare
    şi Atestare al R. Moldova
    Având în vedere recenziile publicate în literatura de specialitate şi în presă privind teza de doctor în istorie Evoluţia statalităţii moldoveneşti în epoca contemporană, elaborată de dl Victor Stepaniuc şi susţinută public la 30 noiembrie 2007 în cadrul Consiliului Ştiinţific Specializat D 80.25.00.01 – 8.10.07, constituit pe lângă Academia de Administrare Publică de pe lângă preşedintele R. Moldova, prin care se atenţionează asupra subnivelului ştiinţific al tezei dl Victor Stepaniuc, aducându-i-se mai multe învinuiri şi probe de: plagiat; falsuri în text; mistificarea şi falsificarea surselor de arhivă; discrepanţă între titlul, planul şi conţinutul lucrării; folosirea abuzivă doar a unor lucrări; opinii unilaterale; trunchieri; trişări etc., prin prezenta, subsemnaţii, în temeiul actelor normative ale Republicii Moldova – Codul cu privire la ştiinţă şi inovare al R. Moldova, Legea privind accesul la informaţie, Legea privind petiţionarea – adresăm Consiliului Naţional pentru Acreditare şi Atestare al R. Moldova, în calitate de instituţie a administraţiei publice centrale în domeniul evaluării şi acreditării organizaţiilor din sfera ştiinţei şi inovării, precum şi al atestării cadrelor ştiinţifice şi ştiinţifico-didactice de înaltă calificare, următoarea cerere, prin care
    SOLICITĂM:
    1. Crearea unei comisii de experţi profesionişi şi nepărtinitori care să activeze în baza principiilor de transparenţă şi echidistanţă pentru a reexpertiza teza de doctor în istorie – Evoluţia statalităţii moldoveneşti în epoca contemporană, în vederea aprecierii corectitudinii şi obiectivităţii deciziei Consiliului Ştiinţific Specializat D 80.25.00.01 – 18.10.07 din 30 noiembrie 2007 privind acordarea dlui Victor Stepaniuc a gradului ştiinţific de doctor în istorie.
    2. Examinarea corespunderii actelor normative (dispoziţiilor, ordinelor, a altor acte cu caracter de dispoziţie) ce au stat la baza efectuării stagiului de doctorat de către dl Victor Stepaniiuc.
    3. Examinarea legalităţii constituirii Consiliului Ştiinţific Specializat D 80.25.00.01 – 18.10.07.
    4. Pronunţarea asupra temeiniciei hotărârilor Comisiei de experţi din cadrul CNAA prin care: (1) mai întâi s-a amânat, apoi (2) s-a aprobat decizia Consiliului Ştiinţific Specializat D 80.25.00.01 – 18.10.07 din 30 noiembrie 2007 pentru acordarea dlui Victor Stepaniuc a gradului ştiinţific de doctor în istorie şi (3) s-au exclus nejustificat unii membri din comisia de experţi care au votat împotrivă.
    5. Să se facă public, inclusiv prin punerea la dispoziţie a unei copii subsemnaţilor, a dosarului prezentat de dl Victor Stepaniuc în Consiliul Naţional pentru Acreditare şi Atestare al R. Moldova care a stat la baza examinării şi expertizării tezei de doctor în istorie Evoluţia statalităţii moldoveneşti în epoca contemporană.
    Cu respect,
    ANDRIEŞ Vasile, dr. în politologie, lector universitar; ARMAŞ Olesea, istoric, lector univ.; ARNĂUT Tudor, dr. în istorie, conf. univ.; BACALOV Sergiu, dr. ist., cercet. şt.; BĂŢ Mihai, ist., lector univ.; BERCU Igor, ist., lector univ.; BORZIAC Ilie, dr. hab. ist., conf. univ.; BUGA Ion, dr. hab. ist., prof. univ.; CANDU Teodor, dr. ist. lector univ.; CAŞU Igor, dr. ist., conf. univ.; CATARAGA Sergiu, ist., lector univ.; CERETEU Igor, dr. ist., lector univ.; CERNENCU Mihai, dr. ist., conf. univ.; CHIRTOAGĂ Ion, dr. hab. ist., cercet. şt.; CIOBANU Tudor, ist., cercet. şt.; CIOCANU Sergiu, dr. ist., cercet. şt.; CIUBOTARU Nicolae, dr. în istorie, conf. univ.; COADĂ Ludmila, dr. ist., conf. univ.; COCÂRLĂ Pavel, dr. hab. ist., prof. univ.; COJOCARU Gheorghe, dr. ist., conf. univ.; CONSTANTINOV Valentin, dr. ist., conf. univ.; COPTILEŢ Valentina, dr. în drept, conf. univ.; CORLĂTEANU Silvia, dr. ist., conf. univ.; COŞER Natalia, ist.; CUŞCO Andrei, dr. ist., lector univ.; DANILOV Maria, dr. ist., cercet.; DRAGNEV Demir, dr. hab. ist., prof. univ., m. cor. al AŞM; DRAGNEV Emil, dr. ist., conf. univ.; EMILIUC Andrei, ist., cercet.; ENACHE Valentina, dr. ist., conf. univ.; ENCIU Nicolae, dr. hab. ist., conf. univ.; EREMIA Ion, dr. hab. ist., prof. univ.; EŞANU Andrei, dr. hab. ist., prof. univ., acad. al AŞM; FELEA Alina, dr. ist., cercet. şt.; FURTUNĂ Alexandru, dr. ist., cercet. şt.; GRIŢCO Ana, ist., cercet.; GUMENÂI Ion, dr. ist., conf., univ.; GURANDA Alexandru, ist.; JALBĂ Zoia, ist.; LISNIC Angela, dr. ist., conf. univ.; MOLDOVAN Lidia, dr. ist., conf., univ.; MORARU Anton, dr. hab. ist., prof. univ.; MORARU Pavel, dr. ist., conf. univ.; MOŞANU Alexandru, dr. hab. ist., prof. univ., membru de onoare al Academiei Române; MUNTEANU Octavian, dr. ist., conf. univ.; MISCHEVCA Vlad, dr. ist., conf., univ.; MUSTEAŢĂ Sergiu, dr. în istorie, conf. univ.; NANIU-URSU Rodica, dr. în ist., conf. univ.; NEGREI Ion, ist.; NEGRU Gheorghe, dr. ist., conf. univ.; NICULIŢĂ Ion, dr. hab. ist., prof. univ.; PATLIS Larisa, istoric, lector univ.; PALADE Gheorghe, dr. ist., conf., univ.; PARASCA Pavel, dr. hab. ist., prof. univ.; PÂSLARIUC Virgil, dr. ist., conf. univ.; PETRENCU Anatol, dr. hab. ist., prof. univ.; PLEŞCA Vitalie, ist., lector univ.; POŞTARENCU Dinu, ist., cercet. şt.; POSTICĂ Elena, dr. ist., cercet. şt.; POSTICĂ Gheorghe, dr. hab. ist., prof. univ.; ROTARU Liliana dr. ist., lector univ. ŞAROV Igor, dr. ist., conf. univ.; SAVA Eugen, dr. hab. ist., prof. univ.; SEMENIUC Iurie, ist., lector univ.; SERJANT Vera, ist., cercet. şt.; ŞIŞCANU Ion, dr. hab. ist., prof. univ.; ŢARANU Anatol, dr. ist., conf. univ.; ŢARANU Mariana, dr. ist., lector univ.; TAŞCĂ Mihai, dr. în drept, cercet. şt.; TENTIUC Ion, dr. ist., conf. univ.; ŢICU Octavian, dr. ist., conf. univ.; ŢICU Viorica, istoric, lector univ., TIHONOV Ludmila, dr. ist., conf. univ.; TOMULEŢ Valentin, dr. hab. ist., prof. univ.; URSU Valentina, dr. ist., conf. univ.; VACARCIUC Daniela, ist.; VARTA Ion, dr. ist., conf., univ.; VARTA Tatiana, ist., cercet. şt.; ZANOCI Aurel, dr. ist., conf. univ.

    Apreciază

  5. Reactiile si aprecierile cititorilor din grupa ”File din viata si carti”, de pe Facebook la aceasta postare…: (Unele)
    – „Ion Chiriac: Este compromis si este tradare, si ele nu pot fi confundate. Dupa ce nu mai exista omul – ramane istoria, si inainte de a se naste un om – a fost istoria, dar vai de omul care mutileaza istoria, si mai ales ajus Doctor in acest sens,,,
    Parca ma-ti rugati ziua sa Va demonstez ca e zi. Asta poate sa o faca ori un orb, ori un provocator…. Pur si simplu asta e atat de evident ca nici de argumente nu e nevoie…”
    ”E o confuzie mare, multi cred ca dreptul la replica este albia feriicirii, dar pe cand dreptul la Adevar? Caci numai in Adevar ai Viata si implicit fericire..”

    Natali Buliga: ”Domnule Stepaniuc, nu va fac cinste postarile de pe fb. cat ati fost la guvernare,nu prea ati avut pareri in fata lui Voronin. Macar in ziua de astazi,ZZiua deportarilor ,35.000 basarabeni,floarea NATIUNII,FONDUL GENETIC ,deportat in Siberii. Noi nu avem intelctuali,care se pretind sunt mutanti, mancurti ,prea lacomi.”
    ”Domnul este cadru didactic. Pacat de acei studenti!”
    Cristian Popescu: „Unirea falsa de la 1600” – sursa: pauza. Ce-ati postat mai sus, nu este un raspuns. Exprimarea „decapitare,ca acesta sa-i faca binecuvintare” are ceva din propaganda bolsevica. Desi nu cred ca va mai poate ajuta, puteti invata lectia pe care v-a oferit-o dl Octavian Racu la postarea de pe propriul wall.
    ”Dna Svetlana Vizitiu, haideti sa fim seriosi: lucrarea lui Stepaniuc ar fi fost apreciată drept un opus lipsit de valoare ştiinţifică, un punct de vedere personal, care „nu se poate bucura de autoritatea unui titlu academic”. Stepaniuc manipulează izvoarele istorice cu vădită intenţie. O lacună gravă a tezei – numeroase erori şi afirmaţii incorecte şi false. http://www.flux.md/editii/200811/articole/1611
    ” Drama Moldovei a inceput in 1812”

    Stepaniuc Victor: ”Omorirea a 50 mii ostasi romani prizioneri la Balti este un fals, o inventie. Mai probabil, ca in vara-toamna 1944 in rindul prizonierilor au fost depistati ofiterii si alte elemente din rindul fostilor jandarmi romani… A existat ordinul lui Stalin strict inca din 1943,ca prizionerii de razboi,care n-au fost organizatori si executori directi ai crimelor de razboi sa fie mobilizati la restabilirea oraselor si economiei URSS.Prizionerii romini au fost utilizati in aceste scopuri, indeosebi in anii 1944-1946. Mai tirziu,avindu-se in vedere, ca Romania dupa 23 august 1944 a luptat de parte Coalitiei antihitleriste prizionerii romani au fost eliberati…
    ”Adevarul istoric este unul relativ,ca si oricare alt adevar.Merita de studiat documentele ,materialele de arhiva despre operatia Iasi -Chisinau,memoriile comandantilor,liderilor de stat din aceasta perioada…Multe inca nu sint elucidate ori sint reflectate tendentios si unilateral…In eseul de mai sus nu este clar in care perioada au fost acolo 50 mii prizioneri romani si cind a u fost exterminati…Este viziunea unui cetatean,care povesteste despre cele vazute ori este un material pregatit de un ziarist incompetent si superficial..”
    ”Eu nu stiu adevarul,dar stiu ca istoria si politica sint pline de fabricatii si falsuri rau intentionate…Unele regimuri ,inclusiv in tari democratice au falsificat chiar arhivele pentru a ascunde anumite epizoade istorice…In era televiziunilor si internetului manipularea opiniei publice prin falsuri este foarte raspindita…Ca profesor de istorie observ zilnic zeci de materiale cu caracter istoric ,care sint prezentate eronat ori cu reavointa…Ele au obiectiv scindarea si invrajbirea oamenilor.Oare cineva ne pregateste de razboi?!”

    Arminii Remus ”SCOALA-TE GHEORGHE-SCOALA-TE IOANE!!!!-FA-O PENTRU DINSII-MARTIRII INCHISORIILOR!!!!”

    Michael Allin: Moldova voastra se va uni cu Moldova romaneasca si vor muta capitala la Kishinev .. Vor declara razboi Romaniei, si vor smulge Transilvania si Dobrogea, deci vor avea acces la marea Neagra. Italienii vor veni valuri valuri la Kishinev dupa moldovencele re-patriate, vor depasi numarul moldovenilor rusificati, si vor impune limba italiana ca limba natiponala. Cam asta cred eu ca se va intampla in viitorii ani pe plaiurile voastre

    Arminii Remus SPERANTA MOARE ULTIMA-MURIM NOI SISPERANTA NU MOARE!!!

    Tatiana Chitoroga Istoria e asa cum e ea , dl Stepaniuc, nu e nici mediu de afaceri nici diplomatie ,unde pot avea loc si compromisuri. Ce m/a indignat foarte mult,pozitia d/tale unde spui ca unirile n- au fost binefice , straine pentru poporul modovenesc, au fost un esec. Dumneta vezi in unirea popoarelor care vorbesc aceiasi libma au aceiasi cultuta,o unire straina? A-si fi curiosa sa stiu, daca e sa vorbim despre istoria adevarata, nu care se scrie la Moscova, ocupatiile rusesti din 1812. 1940 si 1944. au fost binefice pentru poporul nostru? Pactul Ribentrop- Molotov si urmarile lui care au dus la nimicirea a intelectulalilor si o buna parte din gospodarii instariti tot a fost binefica petru poporul moldovenesc?

    Stepaniuc Victor: Dna Tatiana! Pe mine in toate unirile si ocupatiile din sec.XIX-XX ma doare ca s-au facut in detrimentul Patriei noastre – Moldova istorica si intru slabirea poporului moldovenesc.Ori lichidarea unui stat precum Moldova in sec.XIX, si Republica Democratica Moldoveneasca in anul 1918, nu poate fi apreciata ca un fenomen progresist…Asa inteleg eu Istoria Moldovei.Consider,ca este o drama a noastra pentru care poarta vina mai multe tari straine,dar si inaintasii nostri…

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.