Impresii din viata si carti / Svetlana Vizitiu

Oameni, destine, istorii de viata, dragoste, pasiune, carte, lectura, club

Dezvoltare personală: 7 top-cărți cu atitudine la BM B. P. Hasdeu

Scrie un comentariu


Un „Top cărți” care vă propune cărți-reper din domeniile spiritualității, psihologiei și dezvoltării personale. Prin lectură pornim într-o călătorie înspre sine, pentru ca apoi să găsim starea de împăcare și echilibrul interior, una care se regăsește în relațiile interumane, și în sufletele noastre…

                                                                                                   Dumnezeu lucrează prin oameni…

  1. Fromm, Erich. Sufletul omului. Între geniul binelui și al răului

Libertatea de a alege nu este o capacitate formală abstractă pe care cineva fie „o are” fie „nu o are”; este mai degrabă o funcție a structurii de caracter a persoanei. Unii oameni nu au nicio libertate de a alege binele, pentru că structura lor de caracter și-a pierdut capacitatea de a acționa în concordanță cu binele. Alți oameni și-au pierdut capacitatea de a allege răul, tocmai pentru că structura lor de caracter și-a pierdut dorința de a face rău. În aceste două cazuri extreme, putem spune că ambele tipuri umane sunt determinate să acționeze așa cum o fac pentru că echilubrul de forte din caracterul lor nu le dă altceva de ales. Cu toate acestea, la majoritatea oamenilor, avem de-a face cu inclinații contradictorii, care sunt echilibrate, încât o alegere poate fi făcută în ambele sensuri. Acțiunea este rezultanta forțelor înclinațiilor contrare din cadrul caracterului persoanei. Libertatea este o atitudine, o orientare, parte din structura de caracter a persoanei mature, pe deplin dezvoltare, productive; în acest sens poți vorbi despre o persoană iubitoare, productivă, independentă… A doua semnificație a libertății este capacitatea de a face o alegere între alternative opuse; care implică întotdeauna alegerea  dintre interesul rational și cel irrational față de viață și dintre creștere versus stagnare și moarte… Cel mai bun și cel mai rău om nu sunt liberi să aleagă, în timp ce tocmai omul obișnuit, cu inclinațiile sale contradictorii, este cel la care există problema libertății de a alege.

Influența unor oameni ca Hitler sau ca Stalin constă exact în capacitatea și plăcerea nelimitate ale acestora de a ucide. Pentru acest fapt au fost iubiți de necrofili. Dintre ceilalți, multora le este teamă de ei și preferau să îi admire, mai degrabă decât să-și conștientizeze teama; mulți alții nu percepeau aspectul necrofil al acestor conducători și vedeau în ei făuritorii. Salvatorii, tații cei buni. Dacă acești conducători necrofili, nu s-ar fi prefăcut în făuritoti și protector, numărul de oameni pe care i-ar fi atras nu ar fi avut cum să fie unul sufficient pentru a-i ajuta să preia puterea. I-ar numărul celor cărora le-ar fi repugnant ar fi condus probabil, curând, la căderea lor. (Erich Fromm)

  • Vakulovski, Mihail. Zece basarabeni pentru cultura română. Interviuri cu tinerii dintre milenii.

O carte cu atitudine, despre identitate și alteritate, cu lecții și învățăminte de viață în dialog cu cei zece:  scriitorii Dumitru Crudu, Ștefan Baștovoi, Alexandru Vakulovski, Vasile Ernu, Pavel Păduraru, Mitoș Micleușanu, pictorul Roman Tolici, istoricul Octavian Țâcu, dramaturgul Nicoleta Esinencu, formația Zdob și Zdub. Spre deosebire de scriitorii basarabeni din generațiile precedente, care au încercat să se sincronizeze prin scrierile lor cu literatura română, având în spate povara culturii și recunoașterea, complexele și fobiile din RSSM, cei zece au intrat în cultura română ca niște imperialiști. Fără complexe. Au făcut din defectele predecesorilor atu-uri. Ei declară în biografiile lor că s-au născut în URSS.

„Independența Republicii Moldova are un aspect pozitiv mai ales din perspectiva faptului  că a creat posibilitatea unei deschideri pentru noua generație, care nu a întrat să fructifice aceste oportunități. De aceea, putem vorbi despre o nouă elită intelectuală, care apare în țara noastră. Una nonconformist, în contact direct și permanent cu valorile civilizației occidentale, care la momentul oportun va avea un cuvânt hotărâtor în determinarea istorică a Republicii Moldova, alte interese personale: cred că limbile străine pe care le învăț cu răutate și perseverență sportivă”. (O. Ticu)

Un volum care nu și-a pierdut actualitatea nici azi, recomand cu certitudine.

  • Cinca, Silvia. Radiografii pentru succes.

   Presupunem că iubitul – iubita ta, ar accepta substituirea. Ar mai exista iubirea? Da, ea sau el, te-ar putea iubi în continuare și ar reacționa în așa fel că nu va contrazice cu nimic pec el adevărat. Tu nu vei sesiza nici un fel de nuanțe de schimbare pentru că nu va exista nicio schimbare. Singura problem va fi că tu vei fi ști că nu este persoana iubită ci o mașină perfectă…

   Din punct de vedere fizic, pur, omul nu se deosebește de animal. Ambii au existență biochimică. Dar omul are o altă dimensiune. Aceasta îl face superior și-l apropie de Divinitate. Apostolul Pavel spune în I Corinteni 2:11: „Căci cine dintre oameni știe cele ale omului, decât duhul omului care este în el?”

În decurs de numai câteva secunde din pragul morții până la declanșarea ei, omul pierde aproximativ 13 kg în greutate. Ce pierde el? Energia magnetică ce-l apropie sau îl îndepărtează de pământ, în funcție de gradul de fericire sau tristețe? Unul merge senin, cu fruntea sus, privirile îi sunt limpezi, iar gândurile grele se pare a-l fi părăsit pentru totdeauna. Ce sentimente îl anima? Iubește poate, a fost avansat în fucnție, sau pur și simplu surâde candorii primului sărut. Nu este o figură de stil, vorba din bătrâni, că el „zboară de fericire”. Un altul are mersul greu, apăsat, e dus de spate, privirile caută în joss pre pământ. Picioarele nu-l ajută destul, ele sunt grele, trupul e greu, parcă abia îl poartă. E trist, gânditor, apăsat de griji și de necazuri. Magnetul spiritului său are o atracție mai puternică spre pământ.

 Ce pierde omul în momentul morții? Vindecarea prin rugă. ( Citiți în carte continuarea!)

  • Dolto, Francoise. Ce să le spunem copiilor.

„Casa noastră e un fel de hotel: copiii vin acasă doar ca să mănânce, iar apoi nu se gândesc decât să iasă”, se plâng părinții. Ar trebui să se bucure, copiii lor își fac prieteni și îi aduc mai tot timpul în casă. Este un lucru foarte important. „Nu mai e nimic de mâncare? De ce nu aduc și prietenii tăi niște pâine și salam, nu o să muriți de foame”. În felul acesta, copilul devine sociabil, dacă știe că poate să își aducă prietenii acasă, că el poate merge la alții, și că părinții nu se supără:„A, îți place mai mult la oamenii ăia care trăiesc altfel ca noi?..” Dacă mamei îi scapă asemenea vorbe, nu are decât să adauge:„Vezi, sunt o proastă, sunt geloasă”… Adolescența e o perioadă grea, însă nu trebuie nici ținuți acasă, nici dați afară, niciuna, nici cealaltă…”

Autoarea vine cu exemple interesante din viață, cu sfaturi „utile”. Nu știu dacă toți cititorii noștri vor fi de acord cu dânsa, dar e bine să cunoașteți și această experiență filosofică, dintr-un stat „mai civilizat”. Experiența mea din trecut cu fiul meu adolescent a fost una dificilă, cu „prietenii” lui zilnici, în casă noastră cu pâine și sare. Care și aceia ne-au prădat, și pe fiul mi l-au îmbolnăvit atunci… Cu greu îmi revin din acea stare groaznică și în present…

  • Harvey, Sarah. Kaizen. Metoda japoneză pentru o viață mai bună.

Frumusețea tehnicii Kaizen este că odată ce ai înțeles metoda, o poți aplica în aproape toate planurile vieții tale. Această tehnică reprezintă abordarea flexibilă și personalizată a schimbării, deci experiențele vor fi diferite de la un om la altul. Cartea include capitole despre cele mai importante aspecte din viață și despre obiceiurile pe care oamenii simt deseori nevoia să le schimbe. Capitolele Kaizen explorează și alte concepte japoneze celebre, la care poți recurge pentru a-ți transforma anumite deprinderi și pentru a-ți revizui modul în care îți privești viața. Câteva exemple:

Primul pas Kaizen: Ține lângă pat un caiet în care să-ți  scrii toate gândurile o zi din săptămână, imediat ce te trezești. – Începe un jurnal al dimineților. Dacă vrei să adopți practica jurnalului, atunci încearcă să scrii în fiecare dimineață timp de-o săptămână răspunsurile tale la următoarele trei întrebări: Ce aștepți cu nerăbdare de la ziua de azi? Ce anume îți stârnește îngrijorarea? Pentru ce ești recunoscător astăzi? La încheierea fiecărei zile, citește ce ai scris dimineața și vezi dacă ți s-au adeverit presupunerile. Ai anumite lecții de învățat în urma acestor experiențe? De exemplu, ai deseori tendința să gândești „catastrofal”, iar eventualele probleme se dovedesc a fi în regulă la sfârșitul zilei?                                 

Poți obține experiențe folositoare de la jobul din present? Poate că ești nemulțumit cu ocupația de acum și crezi că s-ar găsi un post mai potrivit pentru tine..? Sau poate că, pentru cariera la care visezi, ai putea învăța anumite lucruri la locul de muncă actual? Kaizen spune: Timp de o oră, caută informații despre cariera la care visezi…

Kaizen vine cu sfaturi și exerciții pentru a parcurge etape foarte mici care să te ajute să te integrezi în programul tău zilnic. Ești liber să aplici metoda Kaizen în orice domeniu din viață pe care ai vrea să-l îmbunătățești! Citește cartea și aplică programul în viața ta!

  • Flower,John. Ești creatorul propriului tău destin. Pași de urmat pentru atragerea realității dorite.

Unul dintre lucrurile care-I sperie cel mai mult pe oameni este sentimental de nesiguranță. Cu toate acestea, nimeni nu poate afirma despre aspectele vieții sale că este în totalitate sigur. Mare majoritate a oamenilor preferă să accepte anumite fapte ca fiind reale, chiar dacă nu le-au verificat niciodată, decât să trăiască în nesiguranță. A fi sigur pe un lucru căruia tu personal nu i-ai verificat veridicitatea înseamnă o mare nevoie de siguranță, iar pe acest aspect se bazează toate religiile lumii. Religiile satisfac această nevoie de relaxare mentală. Însă, precum spune autorul, nu crede că există vreo religie care să poată demonstra că ceea ce predică este adevărat. E în regulă să dorești, să trăiești  într-un sentiment constant de siguranță, dar atâta timp cât acel sentiment nu are fundament, nu te ajută cu nimic în realitate.

Mai există acel tip de oameni care cred că „cu cât ești mai oropsit și mai batjocorit de viață, cu atât mai bine ești văzut de Dumnezeu, iar acolo Sus te vei bucura de tot ce este mai bun” sau că „trebuie să te mulțumești cu ceea ce primești”. Prostii… Dumnezeu nu poate fi vreodată mândru, gelos, invidios, furios etc, pe tine sau pe orice ființă vie, și, drept urmare, nu are cum să te pedepsească vreodată sau să vrea ca tu să duci o viață de mizerie. Ca să înțelegi mai bine, imaginează-ți că Tatăl Nostru Ceresc are forma Soarelui și emite în permanență iubire către Pământ. Dacă acest glob divin este format doar din iubire, cum ar putea fi posibil să-și schimbe culoarea în ceva urât precum furie, invidie, gelozie etc, și să te pedepsească? – Află din carte!

  • Failliot-Laloux, Marina. Copilul meu are Personalitate: Înțelege-l și învață să-l liniștești!

Părintele își pedepsește copilul ca să înțeleagă ce trebuie și ce nu trebuie să facă. Și totuși, în loc să se gândească la faptele sale, copilul poate alege să se răzvrătească: singurul lui subiect de reflecție e despre cum să nu mai fie prins: „Pot face o prostie dacă accept pedeapsa”. Așadar cum mai favorizează pedeapsa asimilarea unor valori precum respectul, empatia, responsabilitatea? Vei afla din acest volum despre respectarea autorității părintești, neajunsurile pedepsei, cu sau fără pedepse?

Respectă și acceptă emoțiile copilului tău, de ce este greu?; De la inteligența emoțională la educația emoțională; Importanța și beneficiile educației emoționale: Ajută-ți copilul să-și gestioneze emoțiile!

Vei găși în carte și alte reguli, soluții pentru anticiparea, sau rezolvarea oricăror crize, oricăror probleme în corelația părinte-copil, în limita posibilităților urmând cerințele descrise. Caută și vei găsi, în carte!

Toate volumele sunt la Biblioteca Municipală B. P. Hasdeu, veniți și lecturați! Vă așteptăm!

Recenzii și prezentare: Svetlana Vizitiu, Impresii din viață și cărți blog.

Autor: Svetlana Vizitiu

Blogger, pictor de portrete gen clasic si abstract, organizator #Clubul_Impresii_din_viata_si_carti, poeta in debut, #Biblioteca_Parfumata Impresii din viata si carti / Blog Svetlana Vizitiu https://impresiidinviatasicarti.wordpress.com/

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.