Impresii din viata si carti / Svetlana Vizitiu

Oameni, destine, istorii de viata, dragoste, pasiune, carte, lectura, club

Ieromonah Vasilisk Donica, „Poteci spre ziua a șaptea”

6 comentarii


Ieromonah Vasilisk Donica, „Poteci spre ziua a șaptea”

Orice persoană poate avea un cuvânt de spus asupra unei credințe și poate adopta o atitudine, pro sau contra. Important este să fii tu o persoană mai bună, cu o atitudine corectă, pentru a demonstra clar de ce ai ales să crezi. Demersul se dorește a fi și o reconstituire a propriei sale biografii exemplare, urmărind avatarurile de natură psihologică și culturală survenite pe parcursul anilor în care, autorul „Incert, dar cu o dorință efervescentă de a făuri destine, dar totodată și de a spune mereu tuturor ,,cuvântul”, am cugetat mult, iar dilema de a deveni preot sau învățător m-a făcut să-mi continui studiile…
O carte interesantă într-o formă artistică, care merită citită și care deschide totodată ochii cititorilor asupra unor aspecte esențiale ale umanității. Apărută în timpul în care oamenii se înstrăinează din ce în ce mai mult de religie, înlocuind-o cu diverse surogate, Ieromonahul Vasilisc Donică în volumul de faţă încearcă să-i readucă pe cei pierduți la credinţă: ,,Ai un Tată și o Mamă în cer, foarte iubitori. În calitate de copil al lor, te poți ruga și le poți cere ajutorul și îndrumarea. Poți folosi puterea de care te umpli în urma rugăciunii pentru a găsi soluții la încercările din viața ta.” sau „Dar nu noi alegem când și de ce ne naștem, ci Dumnezeu, El are cu fiecare un plan, pe care îl împlinește vrei, nu vrei. Ca Dumnezeu să-și împlinească planul divin cu el, trebuia să se sacrifice și să se prăbușească un neam întreg, ștergându-se astfel păcatul, și un nou neam din neamul lor să se nască și să trăiască, făcând parcă un fel de «restart». ”
Volumul cuprinde în sine ceea ce este mai folositor pentru umanitate. Nuvelele proorocesc cele viitoare, fac „aluzii” istorice la Biblie, dă legi pentru viaţă, arată ce trebuie să facem şi, ce să spunem, într-un singur cuvânt, este o adevărată comoară de învăţături bune prin exemple din viață, punând la îndemana fiecăruia, după sârguinţa lui, ceea ce este o binecuvântare.
Nuvelele se constituie într-un posibil punct de pornire pentru reconcilierea dintre cultură și teologie, în așa fel încât Hristos să între din nou în inimi, iar Omul să-și reia călătoria către Dumnezeu:„În biserică încă nu începuse slujba, dar el sta neclintit, cu ochii umeziți de lacrimile ce îi curgeau șiroaie. Icoana din fața lui era la fel ca cea pe care o purta la el, doar că aici Maica Domnului și Pruncul erau mai vii și de dimensiunile reale pentru o mamă cu pruncul în brațe. Biserica era așa cum o văzuse de multe ori în visele sale, când privea cerul, iar norii îl conduceau pe acolo pe unde nu a fost niciodată, dar mai apoi avea să meargă.
Parintele scrie despre puterea rugăciunii simple, însă esențiale pentru a depăși perioadele de cumpănă, zilele mai grele și încercările vieții de zi cu zi. A ne ruga înseamnă că suntem chemați să întrăm într-o relație cu cineva care ne aude atunci când vorbim în tăcere. Convingerea este că atunci când spui adevărul ești mai aproape de Dumnezeu: „Știa din istorioarele povestite de Mama că rugăciunea a stins puterea focului, gurile leilor le-a încuiat, războaie a potolit, lupte a curmat, vifore a domolit, porțile cerului le-a deschis, bolile le-a vindecat, supărările a depărtat, pe vrăjmași i-a alungat, cetăți clătinate a întărit, molimele și rănile cele trimise de Sus le-a îndepărtat. Acestea și multe altele a făcut și va face rugăciunea.”
Vasilisc Donică încheie cartea într-un mod optimist„Cât de frumos este să răspândești iubire! Este ca și cum toată plăcerea lumii ai aduna-o în aroma iubirii, ca un sculptor plămădind lutul, ca un pictor pregătind pe paleta sa nuanțele de culori, ca un poet frământând poezia de geniu, ca Însuși Dumnezeu cugetând opera cea mai de preț din ziua a șasea, dinspre seară. Din miliarde de plăceri ale vieții, trebuie să reușim să le adunăm pe toate în clipe ca acestea, iubind, reușind astfel să cuprindem nemurirea într-o clipă.” – Așa să fie! În momentele acestea avem nevoie!
Cartea de faţă oferă tinerilor și celorlalte categorii de cititori argumentele necesare pentru a demonstra că adevărata înțelepciune stă în dragostea pentru Dumnezeu și în ascultarea față de El.

Referințe despre autor:

Foto de S.Vizitiu. Catedrala

• „Poezia lui Vasilisk Donica este un dialog cu Dumnezeu și un drum direct spre Dumnezeu, aceasta dezvăluie misterele dumnezeiești și ne leagă de lumea divinului” – au menționat cei de la Revista Timpul.
„Ai un mare har în ceea ce scrii, continuă!” – m-a îndemnat telefonic regretatul academician, scriitor, poet și redactor Nicolae Dabija
• din Prefață: ”„Omul modern” rămâne singur în fața „binelui” și a „răului” pentru a defini, a trăi și a înțelege cum vrea el aceș termeni fundamentali. Altfel spus, fără Dumnezeu rămânem orfani de lumina harului și de înțelepciunea divină, căci marele paradox al existenței noastre constă în capacitatea omului de a folosi libertatea dată de Creator ca mijloc de mântuire sau iluzia unei libertăți aparente, ce ne ține sclavi în captivitatea patimilor și a păcatului.
E cutremurător de trist faptul că marea majoritate a oamenilor își trăiesc viața ghidați de latura ”umană” a unei libertăți false, ce promovează cu vehemență idealul bunei stări materiale, dar și psihologice, care exclude toate legile dumnezeiești și universale.
„Nimic nu-l face pe om așa de nerușinat, cum conștiința stricată”, spune Sfântul Ioan Gură de Aur.
Astfel, spre marele nostru regret, conștiința noastră degradează fără binecuvântarea lui Dumnezeu, devenind străină de propria noastră fire.
” + IOAN, Episcop de Soroca, vicar al Mitropoliei Chișinăului și a întregii Moldovei.

     Svetlana Vizitiu, recenzie

Uniunea Scriitorilor de Limba Română invită cititorii la lansare de carte, autor Ieromonah Vasilisc Donica – Joi, 23 decembrie, ora 15.00, în incinta Bibliotecii Municipale B.P.Hasdeu, Sediul Central, str. Stefan cel Mare, 148. Sloganul evenimentului: „Ce Bun e Dumnezeu cu noi…”

Autor: Svetlana Vizitiu

Blogger, pictor de portrete gen clasic si abstract, organizator #Clubul_Impresii_din_viata_si_carti, poeta in debut, #Biblioteca_Parfumata Impresii din viata si carti / Blog Svetlana Vizitiu https://impresiidinviatasicarti.wordpress.com/

6 gânduri despre „Ieromonah Vasilisk Donica, „Poteci spre ziua a șaptea”

  1. Pingback: „Profesoara mea”. Vasilisc Donica Ieromonah | Impresii din viata si carti / Svetlana Vizitiu

  2. Pingback: Carti autori, aniversare din colectia BM B.P.Hasdeu 2022 | Impresii din viata si carti / Svetlana Vizitiu

  3. „Astăzi, am avut parte de trăiri intense alături de oameni deosebiți, care au venit să-mi fie alaturi la un eveniment unic – lansarea volumului „Poteci spre ziua a șaptea”.
    Sloganul evenimentului, ,,Ce bun e Dumnezeu cu noi…”, întru totul a fost potrivit.

    O adevărată activitate transfrontalieră, organizată de Uniunea Scriitorilor de Limba Română, cu președinta Diana Ciugureanu și moderatoarea extraordinară, Nelly Sambris , cărora le mulțumesc enorm!

    Mulțumesc mult și celorlalți participanți, care și-au împărtășit gânduri bune despre ceea ce au descoperit în acest modest volum.

    Nu pot să nu menționez formațiile ce au evoluat cu numere artistice de colinde dând evenimentului nuanțe de sărbătoare măreață, ce ne stă în prag, mângâind sufletele ascultătorilor, făcându-i să zboare cu gândul spre casă, copilărie, părinți, bunici.

    Alături, la eveniment au fost:
    protoiereul mitrofor, Dr. Octavian Moșin – invitat de onoare;
    Dna Svetlana Vizitiu Impresii – care a venit cu o recenzie minunată;
    Dna Maria Șalaru, Președinta Societății Culturale „Vasile Militaru”;
    de la distanță Dna Aurelia Rînjea – care a impresionat publicul cu o recenzie la volumul lansat – https://www.youtube.com/watch;
    Dna Angela Racu – Șefa Secției Secţia Cultură Rezina, ce a strălucit prin discursul plin de culoare;
    Dna Tamara Peru – director IPG Saharna Nouă, care a mângâiat cu iubirea maternă;
    Alina Iurchina – poet amator;
    minunata Galina Macovei – eleva mea dragă;
    Cătălin Țurcanu – prieten și reprezentantul portalului online al Revistei Timpul, cu care colaborez;
    Bumbac Vasile – pedagog, psiholog, scriitor, jurnalist și prieten bun;
    Daniela Gherman – reporter Radio Moldova și – surpriza evenimentului – au participat la distanță, cei din satul meu natal, Zahoreni:
    Dna Adela Gilca, profesoară de limba română – https://www.facebook.com/100001202875911/videos/a.4802420306474684/972710230265900;
    prima mea învățătoare, Dna Viorica Șova – https://www.facebook.com/100001202875911/videos/a.4802420306474684/263561659098052;
    cele două eleve de la Gimnaziul Zahoreni, care m-au umplut de emoții, nostalgie și mândrie pentru că suntem consăteni: https://www.facebook.com/100001202875911/videos/a.4802420306474684/593745778365487 https://www.facebook.com/100001202875911/videos/a.4802420306474684/3089482374636099
    Ce bun e Dumnezeu cu noi…

    Vă mulțumesc mult tuturor inclusiv celor din culise și gazdei Biblioteca Municipală ,,B.P. Hasdeu”!

    Apreciat de 1 persoană

  4. La Mulți Ani, 2022 , cu sănătate și succes în toate ! 🙂

    Alioșa ! 🙂

    Apreciat de 1 persoană

  5. Născut la 15 decembrie 1985, în satul Zahoreni, raionul Orhei, Vasilisk Donica este un împătimit de poezie și proză. Și-a făcut studiile la Colegiul Pedagogic Vasile Lupu din or. Orhei, apoi a absolvit Universitatea de Stat din Tiraspol cu sediul în or. Chișinău (licențiat în științe ale educației, fi lologie) și a făcut studii de master la Universitatea de Stat din Moldova (master în științe umanistice, istoria și cultura religiilor). În prezent, ieromonahul Vasilisk slujește la Mănăstirea Saharna și predă religia la Gimnaziul din Saharna Nouă, raionul Rezina. A scris primele versuri în adolescență – frumoasa vârstă a îndrăgostirii. Treptat, creațiile sale au devenit mai variate, mai adânci, mai duhovnicești . Gândurile și trăirile sale, așternute pe hârtie, au ajuns pe paginile a numeroase reviste și publicații atât din Republica Moldova, cât și din România. În 2021, a fost premiat cu diplomă în cadrul Galei Premiilor Revistei Regal Literar din România – Premiul pentru Creație. Vasilisk Donica este unul dintre cei mai fideli oameni ai Revistei Timpul – Portal de cultură, oferind cu regularitate texte spre publicare și contribuind substanțial la promovarea revistei, susținând atingerea obiectivelor și scopurilor propuse de portalul nostru. Cu siguranță, Ieromonahul a devenit un om important nu doar pentru Revista Timpul, dar și pentru cultura națională. /Timpul

    Apreciat de 1 persoană

  6. Uniunea Scriitorilor de Limba Română invită cititorii la lansare de carte, nuvele #Poteci_spre_ziua_a_șaptea” autor #Ieromonah_Vasilisc_Donica – Joi, 23 decembrie, ora 15.00, în incinta Bibliotecii Municipale B.P. Hasdeu, Sediul Central, str. Stefan cel Mare, 148. Sloganul evenimentului: „Ce Bun e #Dumnezeu cu noi…”

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.