Impresii din viata si carti / Svetlana Vizitiu

Oameni, destine, istorii de viata, dragoste, pasiune, carte, lectura, club

Lumea cancerului pentru Lilia Saragov, cardiolog

14 comentarii


Lilia a primit un pumn rău direct în piept în noaptea Muzeelor în luna mai: doi nebuni s-au încăierat la bătaie în troleibuzul cu care mergea și ea cu fiul ei mai mic, și unul dintre bătăușii a nimerit în pieptul surorii mele, întâmplător sau nu… Dar, acum noi spunem că a fost ”pumnul” Domnului, pentru că de altfel putea fi prea târziu să afle că are cancer mamar.

Nimic nu e mai crunt ca atunci când se îmbolnăveşte apropiatul tău şi poţi să experimentezi molecule din această spaimă cu imagini de neexplicat de dure în faţă ta. Ştiu că sistemul de asigurări medicale din Republica Moldova nu are acoperire pentru toţi bolnavii din acest stat, dar şi că banii necesari pentru tratamentul cancerului, pe care fiecare din noi îl plătim cu titlul de ’’impozitul pentru sănătate’’ nu merg direct nici către spitale, nici către bolnavi. Ajung acolo doar din mila şi bunăvoinţa Guvernului. Care mereu are alte priorităţi. Prioritatea noastră este sănătatea celor dragi. Cu fiecare zi care trece fără tratament, cancerul distruge fără milă. Niciun om cu mintea limpede nu ar aştepta să-i fie salvat copilul sau alte rude – de Guvern.

   Lilia Șaragov, cardiolog categorie superioară la Centrul Mamei şi Copil din Chisinau, unde munceşte circa 30 de ani. Toată viaţa se dedică pacienţilor, pentru ca inimile lor să bată sănătos, încontinuu, ajută şi pe alţi nevoiași cum poate ea, face carităţi în mod necondiţionat. Dar, munceşte, desigur, pe un salariu foarte mic… La uşa cabinetului 207, sunt tot timpul cozi, pacienții doresc sa fie consultaţi şi vindecaţi de ea. Este mereu telefonată pentru un sfat sau consultație… Depune suflet pentru fiecare dintre ei. Un om din Călăraşi mi-a spus acum doi ani, că atunci când a mers a doua oară la cardiologul Lilia, a luat-o şi pe fiica sa care era studenta la Medicină, astăzi cardiolog și ea într-un centru raional. Atunci tatăl ia spus ferm:’’Uite şi ascultă, eu vreau ca tu să devii la fel de bună şi o profesionistă ca Lilia Şaragov!’’

Desigur, există multe alte persoane, care au nevoie de ajutor. Eu însumi ajut când pot pe cei care au nevoie, şi atunci când apare o posiblitate, ma rog că cineva să o ajute pe Lilia!

Vreau să cred mult că şi la noi se va săvârşi acest miracol, şi Lilia se va face sănătoasă, va învinge cancerul şi se va întoarce sănătoasă la pacienţii săi, la soţul şi fiii ei dragi, plină de viaţă şi cu zambetul pe buze… Dumnezeu să vă răsplătească pentru binele vostru!

Suntem foarte trişti, şi părinţii noştri bătrâni deja, îşi fac mari griji, – ne este teamă să nu-i pierdem de durerea ce o simt pentru fiica lor. Acum Lilia este supusă încercării chimioterapeutice… Rugați-vă pentru ea, vă rog!

Dragi prieteni! Vă rugăm mult să vă rugați pentru viaţa Lilei! Toată lumea are nevoie de ceva şi eu cred că fiecare care ajută va primi mai mult de atât, binecuvântarea Domnului… Eu vă doresc din tot sufletul să fiţi fericiţi şi realizaţi, şi ca în această lumea a noastră să vi se îndeplinească toate dorinţele bune! Vă mulţumim şi Doamne ajută!

Inca o sursa despre povestea Liliei Șaragov:
”Își amintește că în primele zile plângea încontinuu. Cel mai dificil moment a fost, spune ea, când a trebuit să aducă vestea celor apropiați, iar cea mai marcată de asta a fost mama. Fiind vecine de apartament, nu putea să-i ascundă nimic, și mama nu putea uneori să-și stăpânească lacrimile în fața ei.
„Îi spuneam, mama eu sunt vie, nu mă plânge. Și asta era de fiecare dată, lacrimi, îmbrățișări. Un vers dintr-o poezie spune că trebuie să-ți iei rămas bun întotdeauna, când pleci pentru o clipă. În general, cred că diagnosticul de cancer îți schimbă ideile despre tot ce știai despre viață. Îți dai seama că toate sunt un fleac, că nu trebuie să te superi sau să intri în conflicte, căci, vezi, viața e atât de scurtă”.
A fost plăcut surprinsă când a primit încurajări de la cei cu care nu s-a mai văzut de foarte mulți ani.
„Eu întotdeauna am avut noroc de oameni și când oameni, cu care nu am mai vorbit de 20 de ani, mă întrebau cu ce mă pot ajuta, mă simțeam foarte norocoasă”. Mai departe vezi:
http://www.sanatateinfo.md/News/Item/8039

https://www.zdg.md/interviuri/un-cardiolog-lupta-cu-cancerul-mama-plange-mereu-tata-mi-a-spus-ca-mi-da-tot-ce-are-numai-sa-ma-fac-bine/

P>S> 2022. Lilia dupa chimioterapie si radiografie, s-a operat, „scapand” de ambii sani, la fiecare 3-6 luni face investigatii la Cluj_Napoca, urmeaza sa se opereze pentru inlaturarea uterului si ovarelor, cand va spune medicul… Spune ca se simte bine. Doamne ajuta in continuare! ❤ 

Publicitate

Autor: Svetlana Vizitiu

Blogger, pictor de portrete gen clasic si abstract, organizator #Clubul_Impresii_din_viata_si_carti, poeta in debut, #Biblioteca_Parfumata Impresii din viata si carti / Blog Svetlana Vizitiu https://impresiidinviatasicarti.wordpress.com/

14 gânduri despre „Lumea cancerului pentru Lilia Saragov, cardiolog

 1. De unde vine indiferența? De ce oare noi putem fi atât de miloși și grijulii cu o pisică, un câine și atât de cruzi cu oamenii? Poate din frica de a ne asuma niște responsabilități? Sau chiar e indiferență? F i e c a r e poate schimba situația din jurul său, prin propria poziție… Pentru aceasta nu e neapărat să fii parlamentar sau un bogătaș, important e să dorești să faci bine și conștient să începi să acționezi, chiar acum. Observă ce se petrece acum în jurul tău! Încearcă să ajuți pe cineva. Bucură-te pentru succesul altuia. Permite-i cuiva să ți se plângă. Șterge-i lacrimile. Încurajează pe cineva…
  https://www.europalibera.org/a/25257267.html?fbclid=IwAR1awBADeYZ8nXd_GGqPz465F5nB60Q-W5Ri76aZkpyjtmkY0yOSsuy8Ky0

  Apreciază

 2. Își amintește că în primele zile plângea încontinuu. Cel mai dificil moment a fost, spune ea, când a trebuit să aducă vestea celor apropiați, iar cea mai marcată de asta a fost mama. Fiind vecine de apartament, nu putea să-i ascundă nimic, și mama nu putea uneori să-și stăpânească lacrimile în fața ei.
  „Îi spuneam, mama eu sunt vie, nu mă plânge. Și asta era de fiecare dată, lacrimi, îmbrățișări. Un vers dintr-o poezie spune că trebuie să-ți iei rămas bun întotdeauna, când pleci pentru o clipă. În general, cred că diagnosticul de cancer îți schimbă ideile despre tot ce știai despre viață. Îți dai seama că toate sunt un fleac, că nu trebuie să te superi sau să intri în conflicte, căci, vezi, viața e atât de scurtă”.
  A fost plăcut surprinsă când a primit încurajări de la cei cu care nu s-a mai văzut de foarte mulți ani.
  „Eu întotdeauna am avut noroc de oameni și când oameni, cu care nu am mai vorbit de 20 de ani, mă întrebau cu ce mă pot ajuta, mă simțeam foarte norocoasă”. Mai departe vezi:
  http://www.sanatateinfo.md/News/Item/8039

  Apreciat de 1 persoană

 3. Roata noastra de diagnosticare este imperfecta, deși, avem medici buni in toate domeniile și am avem noroc de mulți specialiști de excepție si e pacat ca pleaca din tara…
  Sa fie sanatoasa Lilia, la fel si tu Svetlana!

  Apreciat de 1 persoană

 4. Este Adevarul golut-golut… Moldovenii ca sa supravietuiasca, se trateaza singur pe sine… La clinici, medicul poate sa te faca ou cu otet… Sa te trimita sa cauti singur cartela ta si investigatiile medicale de parca ai fi tu lucratorul medical… Investigatiile simple se intind la minim doua luni, pentru ca programarile la medici dureaza si intervalurile cresc la maxim: de la medicul de familie pana la infectionist (de ex.), la care trebuie sa ajungi abia peste o luna…. Iar ranile dor, o simpla raceala trece in recidiva, bolile cronice nu asteapta, te doboara… De ce nu se simplifica procedura de a ajunge cat mai rapid la medicul necesar?
  Cele mai necesare aparate pentru tratament si investigatii in spitale sunt vechi, si alte noi sunt accesibile la pret de Doamne fereste, de parca nu traim pe pamant. Noi singur ne complicam viata noastra si a celor de alaturi prin legile noatre tampite. De ce trebuie sa plece oamenii sa se trateze peste hotare, de ce nu procuram la noi in Moldova tegnologia necesara? De ce nu fabricam medicamente bune, ca doar avem moldoveni profesionisti, genii care sunt ptomovati peste hotare… De ce totul se rezuma la business si nu la sanatate in Moldova?
  La ce mai avem nevoie de medici, polite de asigurare si… de ministri? Daca chiar si un medic la noi nu se poate trata, anume cel care cere pacientilor sa aiba grija de sanatatea lor, – nu reuseste cu propria sanatate si ajunge sa fie doborat de cancer?
  Ce e ciudat, pe conturile Lilei cele scrise in blog – au venit doar 50 de lei MD, iar banca taie 1%. Incredibil, atatea distribuiri, like de mila si doar Lucia Guranda cu prietenii au reusit sa adune ceva bani pentru tratamentul Lilei, – multumesc din suflet…
  Multumim Galina Davîdic, Mariana S. Ţăranu, Lidia Vrabie, care au venit personal cu donatii, sanatate lor Doamne ajuta!
  Nu putem risca, cu cancerul nu e de glumit..
  Sursa grupului de caritate creata de Lucia Guranda:
  https://www.facebook.com/donate/2152272838357266/2152516108332939/

  Apreciat de 1 persoană

 5. Multa sanatate doamnei Lilia! Un specialist saritor la nevoie.

  Apreciat de 1 persoană

 6. Buna ziua, incercati sa apelati la caritate.md prin dna Svetlana Sainsus. Ea poate sa mai ceara parerea si medicilor din Turcia, care sunt ft buni in lupta contra cancerului.

  Apreciat de 1 persoană

 7. DATELE PENTRU TRANSFERURI IN USD:

  CORRESP. BANK: BANCA TRANSILVANIA S. A., CLUJ-NAPOCA, ROMANIA

  SWIFT: BTRLRO22XXX

  BENEFICIARY BANK: BC ”MOLDINDCONBANK” S.A.,

  SWIFT: MOLDMD2X

  BENEFICIARY NAME: LILIA SARAGOV

  BENEFICIARY IBAN: MD44ML000002259A28108301

  Apreciat de 1 persoană

 8. DATELE PENTRU TRANSFERURI IN MDL:

  BC ”MOLDINDCONBANK” S.A., COD: MOLDMD2X328

  BENEFICIAR: LILIA SARAGOV, IDNP: 0970412425321

  IBAN: MD21ML000022598498504877

  Apreciat de 1 persoană

 9. DATELE PENTRU TRANSFERURI IN EURO: CORRESP. BANK: LANDESBANK BADEN WURTTEMBERG, STUTTGART, GERMANY SWIFT: SOLADESTXXX

  BENEFICIARY BANK: BC ”MOLDINDCONBANK” S.A., SWIFT: MOLDMD2X

  BENEFICIARY NAME: LILIA SARAGOV

  BENEFICIARY IBAN: MD44ML000002259A28108301

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.