Impresii din viata si carti / Svetlana Vizitiu

Oameni, destine, istorii de viata, dragoste, pasiune, carte, lectura, club

Probleme ale turismului moldovenesc

12 comentarii


Sezonul vacanţelor abia s-a început, dar acum putem spune că cei mai mulţi dintre concetăţenii noştri dacă se vor porni să se odinhnească undeva, atunci doar – în România, Bulgaria, Grecia, Turcia şi alte state europene, şi nu la Vadul-lui-Vodă sau alte destinaţii turistice moldoveneşti. O problemă în continuă discuţie, – şi pot fi numite câteva motive importante sau probleme esenţiale pentru care turismul nostru intern se dezvoltă mult mai lent decât am dori noi:

  • Lipsa de sprijin real din partea statului. Experienţa internaţională demonstrează, că cel mai eficient turismul se dezvoltă în acele ţări în care există un program coerent de susţinere la nivel de stat. În Moldova, cu toate acestea, de parcă persistă un cerc vicios. Autorităţilor nu le prea pasă de dezvoltarea economiei, barem să discutăm despre turism, în special, că şi turiştii nu prea vin la noi. Turiştii nu par să fie interesaţi de traseul moldovenesc, deoarece nimeni nu este atent la nevoile lor, nu se ocupă nici de infrastructură. Să te bazezi pe afaceri mici, în acest caz, nu are sens: reparaţia permanentă a drumurilor, construcţia hotelurilor – este o sarcină care ar putea fi rezolvată doar în corelaţia statului cu cei mai mari investitori privaţi, cei care în present fug de orice investiţie în Republica Moldova. Nu au încredere nici în autorităţi, nici în popor…

    Chisinau Malina Mica

    Chisinau, Malina Mica, Centru

  • Propagandă nereuşită. Majoritatea turiştilor străini dintre destinaţii turistice moldoveneşti cunosc doar Chişinăul, Codrii şi vinăria Cricova, puţini care vin la noi în ţară de dragul naturii uimitoare. Mai trist este că nici moldovenii nu cunosc mai mult decât cei străini despre ţara lor. Ştie cineva de existenţa unor mănăstiri la Japca, Hîrjăuca, Manuc Bey, Căpriana, Saharna, Hâncu, de complexului muzeal ‘’Orheiul Vechi’’, de Parcul Natural Lunca Joasă a Prutului Inferior, rezervaţia natural Ţipova, de locurile pitoreşti din preajma Nistrului şi al Prutului etc? Sunt peisaje cele mai faimoase şi pline de farmec. Este necesară o propagandă competentă, în special, care să facă accesul convenabil la site-uri şi ghiduri de presă.
  • Dezvoltarea slabă a turismului rural. Trăim într-o epocă în care locuitorii urbani obosiţi de aglomerația orășenească sunt în căutare a unui bârlog de urs pentru relax. O căsuţă de lemn cu o grădină şi un loc pentru grătar, o baie comună sau un duş turnat din căldare dintr-o cabină ca la sat, – toate acestea fiind mult mai atractive decât un număr cu o sală de conferinţe, ascensoare şi un jacuzzi într-un număr din hotel. Dar, oraşele şi satele pitoreşti din Moldova nu sunt de loc pregătite să primească oaspeţii. Între timp, chiar şi cel mai obişnuit sat s-ar putea cu puţin efort de transformat într-o vedere excelentă, într-un obiect atractiv pentru călători. Vă mai amintiţi filmul cela american cu transformarea unui sătuc într-o poveste de Crăciun pe timp de o noapte?..
  • Drumurile proaste. Din acelaș motiv cele mai interesante obiecte turistice sunt uneori lipsite de atenţie din partea turiştilor.
  • Fragmentarea feudală. Specific mentalului moldovenesc… În loc să creăm o anumită rută interesantă, să încercăm să lucrăm împreună, noi încercăm să concurăm unul cu altul… Dimpotrivă, ar trebui să ne unim. La noi, chiar şi drumurile din regiunea vămilor sunt teribile, unde nici veceurile nu sunt normale. Într-adevăr, problema nu e doar în calitatea reţelei a drumurilor, ci şi în faptul, că Moldova trăieşte ca în perioada feudală, – pentru a ajunge într-un sat, trebuie să treci prin centru rational, sau chiar prin capitală.
  • Hoteluri scumpe şi proaste. Fie vechi ca din adăposturi sovietice de ‘’clasă economic’’(despre care se anunţă cam timid în ghid-uri), fie ceva nou sau reparat, dar cu preţuri de la una sută Euro în sus. În ultimul timp, au apărut aşa-numite case de oaspeţi, – cabane sau case obişnuite deţinute de persoane particulare. Dar toate aceştea nu sunt deloc ieftine, nici confortabile conform preţului exagerat stabilit la ele.
  • Dezvoltarea slabă a tipurilor specializate de turism. Religioase, extremale, -eco- şi fotografia. Toate aceştea sunt lăsate la mila… nici nu companiilor mici, ci chiar pentru turiştii înşăşi, care netezesc de sinestător drumurile rutelor, cautând un loc de ‘’culcuş’’ pe noapte, și singur rezolvă problema cu alimentaţia…
  • Probleme cu alimentaţia publică. În cele mai multe locuri provinciale restaurantele şi cafenelele sunt în continuare axate pe organizarea şezătoarelor zgomotoase şi cu băuturi alcoolice. Familii cu copii, în asemenea cazuri se simt extrem de prost. Lipseşte şi confortul. Meniul este monoton, cu salate interminabile cu maioneză şi gustări la bere şi vodcă. O altă problemă – Micul dejun. Dacă turistul nu va fi hrănit în hotel, el riscă o jumătate de zi să rămână flămând, că până la miază zi toate punctele de alimentaţie publică sunt, de obicei, închise. Atunci, adio amintiri plăcute şi revenire la anul viitor la aceeași călătorie sau rută a turistului…
  • Design-ul sau ambalajul prost. Chiar şi în cele mai populare oraşe cu diferite destinaţii turistice este dificil să găseşti un centru de informare sau indicaţii în limba engleză sau franceză. Anturajul public arată trist, cu semne urâte, tehnică sau mobilier lipsă, fie cu scaune vechi sau stricate. Lipsesc şi veceurile, o problemă primordială, iar unele sunt cu igienă şi iz insuportabile, fără apă fierbinte etc, de curăţenie nici nu se pune întrebarea… Turistul singur își bate capul de mătură… Lipsesc coşurile pentru gunoi, chiar şi în capitală. Mobilerul stradal, urnele şi veceurile trebuie să fie nu doar frumoase ci şi confortabile. În cele din urmă, dacă design-ul ‘’gunoier’’ nu va atrage turiştii, ulterior îi va mulţumi măcar… pe înşăşi orăşeni.
  • Totul se rezumă la mentalitate…

❤    Ar fi minunat dacă demnitarii în loc să-și promoveze imaginea lor și așa stirbită în goana după funcții și fotolii, achitandu-le din banii contribualilor, – să doneze, să investească – în dezvoltarea economică, educația generațiilor, să contribuie la renovarea manastirilor și bisericilor…
Și pentru promovarea turismului în Republica Moldova…

SV

Publicitate

Autor: Svetlana Vizitiu

Blogger, pictor de portrete gen clasic si abstract, organizator #Clubul_Impresii_din_viata_si_carti, poeta in debut, #Biblioteca_Parfumata Impresii din viata si carti / Blog Svetlana Vizitiu https://impresiidinviatasicarti.wordpress.com/

12 gânduri despre „Probleme ale turismului moldovenesc

  1. Da,lipsa aproape totală a corelației statului cu sectorul privat, infrastructură primitivă,concurență bădărănească și hoție locală…. -„2-3 zile pe săptămână sala o ocupă „drujbanii”- polițiști, de la fisc,sanepid până la miezul nopții …cu plată simbolică,sau fără…,cine va lucra așa?, -se plângea un proprietar de cabană de la nordul țării… Ce potențial turistic posedă numai Soroca și localitățile din jur :-Cosăuți, conacul medieval din Vascăuți, biserica din Cuhureștii de Sus(A:Șciusev) Camenca(apa minerală la sanatoriul local,terasele Vitgenștein), mănăstirea Japca ..

    Apreciat de 1 persoană

  2. Despre turism, destinatii turistice si patriotism…Majoritatea televiziunilor si postarilor pe internet ale firmelor turistice fac publicitate pentru destinatiile turistice straine. Firmele turistice moldovenesti fac mai usor bani pe exportul turistilor din Moldova…Moldovenii indeosebi vara – vre-o 60- 90 mii, cauta sa plece la odihna in statele vecine, adica pleaca sa finanteze cu vre-o 400- 500 mln.lei turismul si bugetul Romaniei, Bulgariei, Turciei, Greciei, etc., etc. Daca acesti bani ar veni in turismul moldovenesc intern, spre agroturism, pensiuni si locurile istorice din Moldova am avea un cistig triplu pentru tara:1. mai multe locuri de munca, 2. mai multe locuri si pensiuni amenajate frumos, cu personal calificat si ospitalier, 3. o cunoastere mai buna a locurilor interesante de pe meleagurile natale…De unde incepe Patria?! De la fiecare din noi, de la pamintul strabunilor!

    Apreciat de 1 persoană

  3. Bună seara Svetlana !
    Am rămas NEPLĂCUT surprins citind RADIOGRAFIA turismului din Republica Moldova ! 😦
    Abia acum mi-am dat seama DE CE FRAȚII de peste PRUTUL străbun umplu IARNA staținunile montane din ROMÂNIA atât IARNA cât și VARA ,
    cea ce NU-I rău pentru bugetul proprietarilor de pensiuni de pe Valea Prahovei …
    O seară de duminică cât mai plăcută și-o săptămână viitoare pe placul tau ! 🙂
    Aliosa 🙂

    Apreciat de 1 persoană

    • Daa, nu aveti de ce va plange, chiar singur ati spus ca moldovenii va invadeaza, inteleg ca tare e neplacut pentru dvs ))))

      Apreciat de 1 persoană

      • Nu te supăra dar , în ^ COMMENTUL ^ meu NU există cuvântul ^ INVADEAZĂ ^ 🙂 😦
        iar eu NU mă PLÂNG 🙂
        ci am tras o CONCLUZIE logică versus RADIOGRAFIA turismului din R. Moldova făcută chiar de tine, Svetlana ! 🙂
        Pentu MINE , faptul că FRAȚII de peste PRUT își petrec CONCEDIILE în ROMÂNIA 🙂
        🙂 🙂 NU este ceva ^ NEPLĂCUT ^ 😦 ci dimpotrivă,BENEFIC 🙂 pentru patronii de pensiuni de pe Valea Prahovei ! 🙂
        Vorba proverbului :
        – ^ Unde dai și unde crapă ^ !!! 🙂 😦 🙂
        O săptămână pe placul tău ! 🙂
        Aliosa .

        Apreciază

      • Problema este abordata corect. Svetlana Vizitiu are dreptate, eu chiar si lui Stepaniuc i-am dat dreptate. Daca vreti mai multe cititi-mi romanul meu Amandoi cautam aventuri, e tot despre turismul nostru intr-un fel cu sarcasm, umor, ironie etc.

        Apreciat de 1 persoană

  4. pe cine intereseaza turismul , sau problemele in acest domeniu? 😦

    Apreciază

  5. Eu as adauga multe alte probleme din turismul nostru intern doar ca nu va tine nimeni cont de asta. Cele de sus, Svetlana pe care le-ai mentionat sint bune de hotarit!!

    Apreciat de 1 persoană

  6. Dacă nu aveţi bani pentru mare (sau îi aveţi dar vreţi să faceţi economii), vă propunem să vizitaţi şi destinaţiile turistice de acasă, din Moldova de dincoace de Prut…
    Harta realizată în parteneriat cu Valentina Tur o puteţi copia de aici –
    https://wetransfer.com/…/d7de9930176b21ec0a98d011801…/0c0c98

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.