Propria mea viață se dovedește a fi o respingere a tuturor acestor condiții. Ce-i drept, uneori, și eu am făcut tot ce mi-am dorit mergând împotriva dogmelor convenționale. Mai ales, valizele pline cu sentimente de datorie, frică și vinovăție care constituie acea partea oceanică din bagajul vieții mele.
O viață întreagă trecu de jumătate de secol, și m-am trezit ”într-un vis cenușiu”… Probabil ar fi așa, dar în cazul meu eu am venit nu doar cu o bogată experiență de viață, cu evenimente și retrăiri, și, de asemenea, cu o grămadă de adevăruri inspirate de realități concrete, proiecte (suficient de flexibile pentru a nu regreta lipsa de sens a supaviețuirii continue). Deci, cu ce s-a vârcolat acest roi de întrebări și răspunsuri, de cinci decenii care a făcut răvagii în capul meu ”dragălaș ”? Ce am aflat în tot acest timp, ce am învățat și, dacă ar fi cazul, mai cunosc ceva util? Iar principalul lucru care mă interesează acum mult mai mult, – la care concluzii ați ajuns voi, anume Voi?
Zeci de Lecții importante deduse din experiența mea de cinci decenii, – un punct de reper, – un semn de hotar pentru încercarea de a realiza sau de a înțelege lumea pe-ndelete…
- Nimic nu durează pentru totdeauna. Totul trece… Această realizare de fapt – e cheia structurii lumii umane. Plăcerile, tristețea, iubirea, fericirea, despărțirea, – toate evenimentele din viață sunt ca valurile ce acoperă malul și dispar în oceanul de amintiri. Unele retrăiri din nou apar la ”suprafață”, dar niciodată nu repetă acelaș scenariu.
- Puterea e în bunătate. În compasiune, – o armă de unire a maselor, o etapă de vârf a maturității și înțelepciunii. Cea care întoarce dragostea în viața noastră și vindecă rănile de suflet. Dacă în inima noastră trăiește bunătatea, – vom fi câștigătorii oricărei situații.
- Fericirea e în lucruri mărunte. Fericirea nu se poate acumula, dar se poate simți permanent. Sursele mele de fericire vin din credința mea în Dumnezeu, la Care mă rog permanent, cu Care mă cert și mă rog de Iertare… Sursele mele de fericire vin din bucuriile zi de zi, din planurile și ideile mele realizate ulterior, – în colțurile cafenelilor la sushi sau plăcinte în discuții cu persoane dragi sufletului meu, prin înțelegere și atitudine, în schimbul de zâmbete cu un străin sau de la like-urile de aprecieri pentru imagini sau postări de pe paginile mele pe rețele de socializare, în plimbări pe străzile vechi, în transparența nourilor cerești și în nostalgia destinațiilor turistice pe care le ador și filmez atunci când am posibilitatea. În emisiuni preferate TV, în care uneori găsesc soluții de rezolvare ale unor erori de viață…
- Iarba nu este întotdeauna mai verde pe partea cealaltă. În fiecare zi, noi pierdem timpul și sănătatea dorind ceea ce nu putem avea. Ni se pare, că viața altora e mai bună, că luna lor este mereu mai plină și stelele lor strălucesc mai aprins. Cu toate acestea, nu e deloc așa: fiecare e cu destinul lui, și are propria lui povară pe care trebuie să o suporte sau să o ducă mai departe…
- Durerea nu poate fi ascunsă. Tristețea, cu care te confrunți, nu e nevoie să ții în tine. Postează, scrie, comunică! Este necesar să primești tristețea fără a o nega, și s-o împarți cu cei apropiați, cei dragi, fie și cu necunoscuți, dar care inspiră încredere sau pot oferi susținere și ajutor real. Atâta timp cât tristețea nu se va dizolva într-o îmbrățișare caldă.
- Inima e cea care simte și știe totul. Noi trăim, încercând unul altuia să dovedim ceva, și la acest pas ne impinge ego-ul, – o forță dominantă care trezește spiritul de competiție, dorința de a câștiga, ceea ce deranjează mult și este foarte dificil să vezi cu inima starea adevărată a lucrurilor, să fii bland și iubitor, să ierți sau să găsești un compromise.
- Plecând, mergem mai departe. Încă de la naștere, ne obișnuim și să ne atașăm de oameni, obiecte, locuri, zone de confort. Capacitatea de a părăsi și de a lăsa în urmă, vine mult mai lent, – pentru că este nevoie de timp, curaj și voință.
- Suntem stricați de societatea în care trăim, – cu o lume de măști, zâmbete false, lacrimi non-autentice. Problema noastră nu este sărăcia. Problema e în indiferența! În lipsa de demnitate!
- Uneori, bufnițele sunt ceea ce par. Unele lucruri și acțiuni nu au o semnificație ascunsă. Uneori, un trabuc – e doar un trabuc, și asta e tot ce trebuie de știut.
- Să ai partener, – nu înseamnă și condiție pentru a fi fericit. Ideea de a găsi jumătatea lui, este tratată de societate ca fiind o necessitate, scopul cărei este căsătoria și nașterea copiilor. Cândva a fost o rețetă a fericirii și pentru mine, dar acum – un prejudiciu zgomotos în rezonanță cu lumea exterioară. Am învățat să apreciez auto-suficiența, libertatea și independența.
- Moderația nu este plictisitoare. Este o componență esențială a echilibrului nostru interior. Să ții cont de măsura lucrurilor te face armonios, te poate învață din arta iubirii, tot odată să te distrezi, să fii vesel, să fii trist, să exiști – toate în cantități moderate, adică să nu aspiri la mai mult și – la mai mare. Totul sau nimic, – motto-ul celor egoiști si slabi.
- Lucrurile bune vin la cei care le Așteaptă. La cei care pot aștepta. Răbdarea, – o abilitate foarte dificilă, dar privind înapoi la viața mea, realizez, că tot ce am mai bun, totuși este o recompensă pentru credință și așteptare a lucrurilor precum am dorit și am luptat mult de tot…
- Loialitatea – e pentru cei aleși. Cu trecerea timpului, cercul ședințelor de discuție se reduce, dar și e bine. Persoane care te înțeleg, nu sunt atât de multe în acest univers. Este important să nu te zgârcești pentru susținerea oamenilor și la justă valoare să poți aprecia apropierea reală sau intimitatea autentică.
- Iubirea începe cu Tine. Noi spunem că iubim pe cei pe care ne permitem să iubim, limitându-ne alegerea sinceră cu complexele proprii reale. De dragul relațiilor fericite, trebuie să înveți să te iubești pe sine.
- Cărțile, lectura – sunt un tratament dur de mediocricitate. Lectura vindecă singurătatea, deschide o lume nouă, schimbă timpul și spațiul, conectându-ne cu istoria și viitorul!
- Răutate pură există doar în povești. După fiecare comentariu negativ și cuvint murdar stă un om, care nu s-a simțit iubit. Omul nu se naște rău, – atitudinea-i este impusă de circumstanțele pe care i le oferă societatea. Fiecare dintre noi tânjește să fie iubit, dar niciodată nu recunoaște acest lucru.
- Liniștea calmează. Liniștea este o narațiune, un sfătuitor și prieten. Dăruiți-vă timpul pentru meditații și stări de repaus într-o tăcere deplină pentru a vă izbăvi de prejudecăți și incertitudini.
- Indiferența e echivalentă cu moartea. Nu este nimic mai rău decât să te înțepenești într-o stare de neființă, limitându-ți sentimentele și acțiunile. Eu trăiesc și mă dezvolt în continuare, atunci când iubesc și mă cert, – pentru că Simt.
- Uneori munca – este, pur și simplu, doar un loc de muncă. Cu toții avem talente și abilități pe care le realizăm indiferent de funcție și salariu. Fiecare dintre noi, – o personalitate unică, care schimbă lumea în afara biroului: acasă, la o petrecere, în ospeție sau la un un randevu, un club sau la un prânz și chiar în vise. Munca mea este doar o muncă. Eu – sunt mai mult de atât.
- Niciodată nu este târziu să schimbi viața. Realitatea diferă de la direcția pornită dintr-un punct A la punctul B. Viața – este o geometrie complicată cu multe puncte, paralele, intersecții. Numai în procesul de mișcare devine clar, cine sunt și ce vreau concret.
- Fiecare cu adevărul lui. Ce este un adevăr absolut? Depinde de persoană, de circumstanțe și viziunea personală a realității. Fiecare e cu adevărul lui, care nu place chiar tuturor.
- Nu face să dai promisiuni. Promițând ceva astăzi, noi vom fi responsabili pentru aceasta mâine, balanțându-ne între punctele de succes și frustrare. Nimeni nu poate avea un control deplin asupra evenimentelor.
- Suntem persoane mult mai fragile decât ne-am dori. Doar conștiențizând boala sau pierderea, ne amintim cât suntem de vulnerabili și fără de apărare. Merită să nu uiți despre asta.
- Directive – experiență derivată. Este dificil să adoptezi principii cu care încă nu te-ai confruntat. Ce nu ne-ar fi spus părinții, dar Valorile reale se determină prin experiență.
- Haosul este vital. Dezordinea oferă posibilitatea de a gândi creativ, de a inventa soluții interesante. Regulile – sunt inamicul creativității
- Magia e reală! Universul este fenomenal în toată diversitatea lui variată. Ce mai putem spune despre misterele soartei, predicții, concidențe semnificative! Viața este plină de evenimente misterioase. Eu cred în miracole și consider magia o realitate.
- Încrederea de sine e mai importantă decât o opinie străină. Uneori, facem un pas nu pentru că am dorit, ci pentru că toți din jur au spus că așa va fi mai bine. Acest lucru ne infectează cu anxietate și îndoială. Intuiția și vocea ineterioară niciodată nu te vor înșela, trebuie să ai încredere în ele.
- ARTA – un limbaj ce merită studiat. La fel, ca tăcerea, arta dispune puterea de a vindeca. O lume fără artă, e ca un pustiu fără nisip, singuratică și incompletă.
- Banii nu aduc fericirea. Capacitatea de a fi înțeles, iubit, dorit, recunoscut, nu poate fi cumpărat, dar este tot ce este necesar pentru fericire.
- Adevărul este undeva aproape. Universul – este mereu în dinamică, se extinde și se contractează la nesfârșit, și, fără îndoială, eu mă voi mișca împreună cu el, cu experiența și timpul meu, actualizând incontinuu cele zeci de concluzii ale mele…
- ❤ Toate aceste lucruri care nu le-am spus la ”Clubul de elite ”Impresii din viata si carti”. Dar va vorbi… cândva Svetlana Vizitiu
- Aștept să mă contraziceți… 😉 Impresii din viata si carti
- La mulți ani tuturor și Doamne ajută! ❤

Pingback: Cum să educi un ratat: Sfaturi rele | Impresii din viata si carti / Svetlana Vizitiu
Pingback: Valoarea bunătății | Impresii din viata si carti / Svetlana Vizitiu
26 ianuarie 2018 la 16:41
ApreciazăApreciază
9 octombrie 2017 la 0:22
ApreciazăApreciat de 1 persoană
11 iunie 2017 la 12:33
Cat adevar in tot ce ati prezentat!!!!!
ApreciazăApreciază
9 iunie 2017 la 20:49
Sunteți cu adevărat o femeie cu chip frumos şi gând rafinat, succese!
ApreciazăApreciază
Pingback: Cum să educi un ratat: Sfaturi rele | Impresii din viata si carti / Svetlana Vizitiu
21 octombrie 2016 la 16:03
Minunat tot ce este scris, iubirea e suprema manifestare a simțurilor umane, cine nu atinge apogeul iubirii, ia câte puțin din răutate și ură
ApreciazăApreciază
25 septembrie 2016 la 23:12
….frumoase şi interesante Impresii, Concluzii , Lecții de viață sau de „jumătate de secol”,aşa cum ziceți. Dar uitându-mă la capul „drăgălaş”, nu s-ar putea crede că s-a adunat atâta experiență de viață. Felicitări pt tot ce scrieți ….vă citesc, ori de câte ori am ocazia sau timpul îmi permite. Numai bine vă doresc şi multă inspiratie.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
25 septembrie 2016 la 23:17
nici eu nu cred, clipele vietii sunt atat de rapide! dar ma conformez, merg mai departe, scriu, gandesc, alerg, cant, dansez, mai innebunesc, si… va multumesc pentru apreciere! ❤
ApreciazăApreciat de 1 persoană
25 septembrie 2016 la 22:13
Multă înțelepciune ai acumulat Svetlana Vizitiu. Felicitări pentru descrierea făcută. Eşti minunată.
ESTE o realitate afirmația mea. (Y)
ApreciazăApreciat de 1 persoană
22 septembrie 2016 la 12:37
Pare a fi paradoxal, cred, dar inima trebuie învăţată să simtă şi să iubească! De ce? Păi, ca exemplu ne pot servi mamele, care abandonează propriul copil şi îl lasă în voia soartei. Ce e cu inima ei?
ApreciazăApreciază
22 septembrie 2016 la 12:38
Plecând, mergem mai departe. Încă de la naștere, ne obișnuim și să ne atașăm de oameni, obiecte, locuri, zone de confort. Capacitatea de a părăsi și de a lăsa în urmă, vine mult mai lent, – pentru că este nevoie de timp, curaj și voință. Credeti ca acea mama nu simte durerea?… Timpul le trateaza astfel ca la sfarsitul vietii regreta dur, dar deja e tarziu…
ApreciazăApreciat de 1 persoană
23 septembrie 2016 la 14:44
Anume că e tîrziu, de aceea şi se cer lecţii de iubire pînă a face sex şi a naşte copii. Copilul de mic este învăţat să ţină lingura şi s-o ducă la gură pentru a mînca, dar nu totdeauna este învăţat să iubească, să cuprindă, să sărute etc. Ştiţi despre sindromul „morţii în leagăn” a bebeluşilor abandonaţi în maternităţi?
ApreciazăApreciat de 1 persoană
21 septembrie 2016 la 23:51
Frumos şi adevărat!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
21 septembrie 2016 la 23:47
O viziune extraprofunda a sensului vietii. Sunt cam multe indrumari, noi de le – am putea urma pe cele zece din biblie!
Viata e prea complicata. Cum a zis emeritul regisor rus Eld. Reazanov: ” Viata e un drum de la nastere la moarte,un drum incurcat si singuratic”
Fiecare – si are drumul sau , fiecare – si descopera lucrurile sale importante, bineinteles,daca poseda de o inteligenta si spirit de investigator asemanator celui ce – l posedati Dmn.
Am gasit extraordinare si pentru multi un ghid in veata. Multumim!
P.S. Sunt de acord cu dumneata de la primul pina la ultimul.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
21 septembrie 2016 la 23:48
Sunt cam multe indrumari? am scris clar la inceput, sunt conceptii rezultate din experienta mea de viata… Fiecare are dreptul la opinia lui 😉
ApreciazăApreciat de 1 persoană
21 septembrie 2016 la 19:03
Reblogged this on My Blog.
ApreciazăApreciază
21 septembrie 2016 la 19:03
Buna seara Svetlana !
Inca odata, un sincer si calduros La Multi Ani ! 🙂
In loc de contrziceri si alte cuvinte ,am dat scurt REPUBLICARE ! 🙂
pe My Blog
http://amintiriamintiri.wordpress.com
O TOAMNA cat mai frumoasa ! 🙂
Cu prietenie,
Aliosa.
ApreciazăApreciază
21 septembrie 2016 la 16:43
……..si per total povestea dumitale e ok dar….traim in lumea metaforelor, punct! Deci conversatia prin cuvinte, nu justifica sistemul sentimental…cel care conduce procesul vietii (organismul tau stie f bine sa stapaneasca toate procesele corpului, citind perfect in limba ADN, deci cunoscand toate secretele” universului….dar tu nu stii! 😀 )!!!? Deci, mintea ca si sufletul (inima) sunt pure metafore…ele nu exista!!!! 😀 Daca te referi la creier, el are ca orice organ” functii multiple dar nici una de a gandi! 😀
Ce numim noi „gandire” e o reactie de factori adunati dupa un algoritm genetic care poate sa difere in functie de diferite….”stari”!
….si e lunga a lu’ Toderica! 😀
Sa fii fericita!
ApreciazăApreciază
21 septembrie 2016 la 16:44
si da, toti suntem nebuni!
ApreciazăApreciază
21 septembrie 2016 la 16:45
Încrederea de sine e mai importantă decât o opinie străină. Uneori, facem un pas nu pentru că am dorit, ci pentru că toți din jur au spus că așa va fi mai bine. Acest lucru ne infectează cu anxietate și îndoială. Intuiția și vocea ineterioară niciodată nu te vor înșela, trebuie să ai încredere în ele.
ApreciazăApreciază
22 septembrie 2016 la 0:06
increderea de sine e un proces natural de baza…fara el nu prea existam!? Si gandind” in ambele sensuri aflam de ce unii sustin ce vor ei chiar daca nu au nici un pic de dreptate….nu-i asa? Intrebarea mea era, de ce ii acuzam pe altii ca nu „gandesc” ca noi? Ii numim in toate felurile din acelasi sentiment, ca al nostru….fiind la fel ca ei!
Da, toti suntem nebuni! 😀
sper ca nu am fost inteles gresit!?
ApreciazăApreciază
22 septembrie 2016 la 0:08
Rezulta ca eu acuz pe altii ca nu gandesc ca mine? De unde? 😀
ApreciazăApreciază
21 septembrie 2016 la 15:30
Minunat dicționar
ApreciazăApreciază
21 septembrie 2016 la 13:10
Sper ca va sutn utile sfaturile? nici n-as spune ca sunt sfaturi, doar conceptii din experienta mea de viata… ❤
ApreciazăApreciază
21 septembrie 2016 la 12:10
La mulți, frumoși și fericiți ani !
ApreciazăApreciază
21 septembrie 2016 la 13:01
Va multumesc mult! ❤
ApreciazăApreciază
21 septembrie 2016 la 8:53
Mii de scuze pentru întârziere vizitei, dar o urare sinceră nu strică niciodată, ori de câte ori ar fi rostită. La mulți ani, din toată inima!
ApreciazăApreciază
21 septembrie 2016 la 10:43
Petru, mii de multumiri, niciodata nu-i tarziu! Pe astfel de persoane nu ma supar niciodata! Bineveniti intotdeauna!!! ❤
ApreciazăApreciat de 1 persoană
20 septembrie 2016 la 18:11
La multi ani !
ApreciazăApreciază
20 septembrie 2016 la 16:58
La mulți ani rodnici!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
20 septembrie 2016 la 17:42
Multumesc si Doamne ajuta!
ApreciazăApreciază