Impresii din viata si carti / Svetlana Vizitiu

Oameni, destine, istorii de viata, dragoste, pasiune, carte, lectura, club

Un sfat pentru părinți și profesori

25 comentarii


Ieri am avut un incident neplăcut într-un microbuz de rută, eu ocupând un loc pe scaun, ca urmare alte persoane foarte tinere întră în mașină, și toți ca unul au început să bifeze în mobilele lor performante deasupra capurilor celor care ședeau pe scaun. Am atenționat un tânăr să închidă mobilul, căci microbuzul era supraîncărcat și este greu să respiri, cu atât mai mult cu ZECI de mobile deschise în acel moment. – Care e problema? – mă întrebă tânărul indignat. – Radiația, domnule! – Ce altceva ar fi mai clar pentru ei? (Eu chiar îmi fac griji pentru sănătatea mea și a celor din jur 😉 – și special, niciodată nu voi include internetul în mobilul meu! Pentru lucru folosesc laptop-ul, – doar acasă sau la serviciu)…  Tinerii au surâs ironic. Am repetat a doua oară, – băiatul a inchis mobilul, ocupând și el un loc eliberat pe scaun. Ceilalți  – zero atenție, continuând să butoneze mobile pe capurile persoanelor de-alături. O tânără prezentă și ea la această scenă a ocupat locul tânărului cu care am vorbit, și din nou a început să butoneze în smarth-fonul ei. Indiferență totală pentru cei din jur, și de ce ar trebui să-i pese?

Catârul din mine n-are margini, – îi repet domnisoarei același lucru: să închidă mobilul, căci are tot timpul să-l utilizeze în afara transportului urban. Fata și fratele ei râdeau, iar mama lor a început să mă pună la punct ca să las tinerii în pace… Nu voi continua cu redarea scenei de mai departe, doar am atenționat-o că pe parcursul anilor va realiza și ea cum… vom crește monștri, care o vor ironiza nu doar pe dânsa, mama ”lor”… Vedeți și voi,  atunci când sunteți prezenți la asemenea scene, cum vă simțiți când cineva ”urlă” la telefon veșnic în transportul urban? Mai aduce cineva aminte de Cultură și Educație? Mai bine ar cânta radioul…. 😀

Ce n-ați spune, dragi cititori al blogului meu, eu sunt ferm convinsă în atitudinea mea față de această problemă publică, m-am și informat intensiv, și am extras strictul necesar din sursele mai mult nipone, cu specialiști în domeniu, – anume pentru promovarea sănătății oamenilor care nu cunosc multe lucruri utile. Dacă nu pentru voi, atunci poate pentru urmașii voștri să vă faceți griji? Îmi pare rău de promovarea Wi-Fi în transportul public urban: observ tendința copiilor de a nimeri în troleibuz, din acest simplu motiv să joace cu mobile stricându-și vederea și mințile, și nervii ai celor de-alături. – Primărie, la ce te-ai gândit cu această ”caritate”? Tinerii de astăzi nici nu știu, că pot oferi locul persoanelor în etate sau celor cu dizabilitate.Sanatatea previne-blog Svetlana Vizitiu

Nu fiți indiferenți, – interveniți cu restricții în ceea ce ține de educația copiilor, o spun din experiența mea proprie, că și eu am întârziat cu aceasta… mulțumită internetului și telefoniei mobile, doar pentru că n-am fost informată la timp și am ratat timpul necesar, iar acum regret mult, pentru că toate s-au răsfrâns asupra fiului meu, din cauză am avut de suferit împreună de dependența lui de Internet, – pentru că n-am știut cum să-l opresc la timp, iar acum e mare și nu mai pot face nimic… De ce n-am dat și eu peste o nebună ca mine într-o rută din microbuz, să mă pună la punct la timpul necesar, poate aplecam urechea și mă puneam pe gânduri?

Aș da un sfat părinților și pedagogilor să blocheze site-rile și jocurile computerizate din internet pentru copiii lor, iar școlilor – să înlocuiască computerul cu jocuri active reale.

Părinților: Voi puteți să faceți totul la alegere, – să blocați programele și jocurile de calculator, care distrag atenția copilului de la teme pe acasă, instalând programe cu interdicții care limitează descărcările de file-uri din Internet. În ce privește școala, aici este necesară înlocuirea preventivă (profilactică). Pentru a trezi interesul unui copil în implicarea activității viguroase, cărți de tipar, sport, muzică, șah, victorine, biblioteca etc, ar fi bine de proiectat programe care ar distrage atenția de la calculator și jocuri internautice, de la dorința copiilor de a sta permanent pe rețele de socializare, iar mobilele să fie strict interzise la fel ca fumatul în public, nu doar pentru copii! 🙂 Zâmbesc, știu, că este din sfera visurilor deșarte… Și, totuși sper… 

Internetul, ne previne deja nu primul an despre pericolul lui, și oferă detalii în amenințarea lui pentru sănătate. Profesorii ar trebui să fie atenți la aceste informații pentru elevii lor, și să acționeze împreună cu părinții în unanim în această problemă, care devine din ce în ce mai dăunătoare pentru sănătate. Important, să dorești să ții cont de aceste informații și să nu rămâi indiferent pentru sănătatea celor din jurul tău!

Mâine, ca și în fiecare an de 1 septembrie, e prima zi de școală, cu sărbătoarea elevilor și profesorilor, cu noi speranțe și dorințe, și din nou cu griji noi pentru odorașii părinților, care vor dori în continuare să fie într-un pas și la curent de tot ceea ce fac copiii lor; ar fi bine, să găsească un mod de comunicare strict la oră programată din timp, și doar, în caz de pericol pentru sănătate sau viață, să deschidă telefonul mobil… Comunicare reală e mult mai importantă, privind în ochii și sufletul celui drag.

Iar astăzi, e Ziua Limbii Materne! – Îndrăznesc, să verbalizez în scris despre tot ce ne doare și – la ce ne poate ajuta Cuvântul! Felicitări și – Doamne Ajută! ❤

Autor: Svetlana Vizitiu

Blogger, pictor de portrete gen clasic si abstract, organizator #Clubul_Impresii_din_viata_si_carti, poeta in debut, #Biblioteca_Parfumata Impresii din viata si carti / Blog Svetlana Vizitiu https://impresiidinviatasicarti.wordpress.com/

25 de gânduri despre „Un sfat pentru părinți și profesori

  1. Problema cu mobilele este reală. Acum 100 de ani cand a intrat in uz telegraful fara fir, telegrafistii de pe vapoare intrau intr-o stare de moleseala care se numea ‘somnul telegrafistilor’. Cauza: emisia cu puteri foarte mari care afecta creierul.
    Cei de acum vor înțelege cand va fi prea târziu. Sfaturile astea sunt batjocorite exact ca cele privind alimentația sănătoasă :’ ce viata de trist ai, cum poti trai fără Cola?’. Dupa un timp afla ca au gastritia, ulcer sau cancer de la surogatele din mâncarea facuta din prafuri…

    Apreciat de 1 persoană

  2. Daca ar fi vorba de troleibuze, acolo si wi-fi se ofera, dar in microbuze arhipline, in care te inabusi, cum poti sta cu mainile ocupate cu mobile sa cazi pe capul celorlati pasageri? bla bla… 😀

    Apreciat de 1 persoană

  3. Va recomand, un articol excelent, sunt absolut de acord cu autorul
    https://carstea-ionel.blogspot.md/2016/09/educatia-copiiilor-intre-parinti.html
    Arestați-l pe Boureanu, mai bine împușcați-l, sau omorâți-l cu pietre în piața publică, cine e curat să arunce primul piatra. Nu-l iubesc pe acest tânăr răzgâiat, care a susținut din toți rărunchii pe Băsescu și guvernul de tristă amintire Boc. Toată lumea este inflamată, Boureanu e un criminal și-a lovit copilul, o fetiță de 16 ani. Oare chiar așa a făcut, de ce a recurs la acest gest reprobabil? Să fii avut motive? Să fie un dezaxat? Este copilul lui, să vrea răul propriului copil?
    Când eu eram copil și chiar când mi-am crescut copiii, era o vorbă :”bătaia e ruptă din rai”. Părinții ne învâțau să salutăm persoanele întâlnite pe stradă, locuiesc la țară și ne cunoaștem toți, dacă voi fi, într-un mijloc de transport, să ofer locul meu persoanelor mai în vârstă decât mine, femeilor, bolnavilor și femeilor gravide. Să mă port cu respect în relația cu profesorii și personalul școlii și în general să am un respect deosebit pentru tot ce mă înconjoară.
    Un exemplu, dacă veneam cu o notă mică de la școală, pe lângă faptul că profesorul mă bătea, pentru că nu am învățat lecția,eram bătut și de părinți. Mama nu alerga la școală, să se certe cu profesorul, pentru că mi-a dat notă mică, știa că nota, e luată, pentru cât am învățat.
    Lângă mine locuiesc câteva familii sărace cu copii minori, nu am văzut nici un asistent social, făcând anchete, în ideea de a lua copiii din mediul însalubru atât social cât și domestic, în care locuiesc. Poliția cunoaște situația, vine, amendează pe tată pentru comportament antisocial, apoi pleacă. După plecarea poliției îi omoară și mai rău cu bătaia pe copiii, nevastă, propria mamă că va fi nevoit, să plătească amenda. Și câte cazuri nu or fi ca astea? Ăștia nu sunt români, nu au aceleași drepturi ca și fiica lui Boureanu, sau ca fiica lui Dan Condrea?
    Cum vreți, să educați copiii viitorului, prin ce, doar prin vorbe? Boureanu este divorțat de mama fetei, el o pedepsește luîndu-i telefonul, mama îi cumpără altul. În general așa se întâmplă în familiile divorțate. Fiecare părinte vrea iubirea copilului în defavoarea celuilalt părinte. Nu se gândesc că luînd apărarea copilului și condamnând tatăl, fac rău propriului copil, egoismul este mai puternic.Un copil de 16 ani, nu este singurul din păcate, introduce băuturi alcoolice în școală, e o faptă foarte gravă, ce poate face școala? Îi scade nota la purtare, cui îi pasă? Mă refer la elevi.Profesorii nu au instrumente de a sancționa greșelile elevilor, părinți în multe cazuri sunt aliații odraslelor împotriva cadrelor didactice, care oricum sunt niște cenușărese ale societății. Pe vremea tinereții mele profesorii aveau un statut aparte. Erau cineva. Acum sunt bubuiți din toate părțile.
    Încotro ne îndreptăm, dacă un părinte dă o palmă unui copil, copilul face plângere penală împotriva părintelui. Părintele ce poate face, când copilul a luat-o pe o cale greșită? Unde să se adreseze? La poliție? La asistenții sociali? Cine face educația copiilor și mai ales cum?
    Dar faptul că o copilă de 16 ani a născut, pentru că părinții au lăsat-o de izbeliște, nu interesează pe nimeni, pentru că este săracă, de la marginea societății, sigur dacă tatăl s-ar fi numit Boureanu, Condrea și ar fi învârtit milioane, toate televiziunile ar fi tăbărât ca șacalii, când simt un stârv, să transmită de la fața locului. Dar pe Gheorghe, Florea, Tică, etc., oameni cu nume fără rezonanță nu interesează pe nimeni, pentru că sunt nimeni, sunt niște cifre în statistică, atât.
    Lasă-i să-și omoare copiii, pentru că nu cerșesc destui de mulți bani, pentru ai asigură tatălui bețiv banii pentru băutură. Cui îi pasă că acești copiii vor ajunge maturi, dar analfabeți, introvertiți, gata să sară la bătaie, să fure, să tâlhărească, să violeze? Asta au văzut în familie, nimănui nu-i pasă, nimeni nu-i vrea. Instituțiile nu vă vor, sunteți niște paria, chiar dacă sunteți milioane. Sunteți numai buni de sclavi obișnuiți cu vitregiile vieții. Aș fi vrut să avem 10 milioane de Boureanu și 10 milioane de Condrea, așa ar fi putut fi văzuți toți copiii cu probleme din Țara asta.
    Până la urmă e bine, să-i dăm, o palmă copilului când greșește? Da, e bine, îl ajutăm cu asta. Numai părinții dezaxați își maltratează copiii, restul îi bat cu dragoste.
    Tata m-a bătut, acum am 65 de ani, tata peste 3 săptămâni va împlini 91, când ne întâlnim, sau vorbim la telefon îi spun : sărut mâna tată!

    Apreciat de 1 persoană

  4. Legea in tara noastra nu este egala,dreapta,rationala,clara,respectata,…se aplica doar la prosti, iar BAIETII destepti o fenteaza

    Apreciat de 1 persoană

  5. Prea multa manipulare,prea multa ura.Traim impreuna de ani de zile,dar atita ura ca in ultima perioada mai rar.Avem nevoie de liniste,pace,intlegere,doar asa vom merge mai departe.

    Apreciat de 1 persoană

  6. acestea sint valorile umane ale tinerilor de azi

    Apreciat de 1 persoană

  7. Asa este, toti suntem oameni, dar, daca ne uitam si la noi, si peste hotare, nu prea vedem decat tineri implicati doar in infractiuni, la munca, poate imi aratati si mie, exista, dar, foarte putini care sa merite apreciere…

    Apreciat de 1 persoană

  8. Bine-ai facut. acesti tineri nu ca trebuie pusi la punct, trebuie invatati cu disciplina coreiana. Ca altfel nu stim cum se vor face mai cuminiti. Vom ajunge sa ne bata ei pe noi parintii lor

    Apreciat de 1 persoană

  9. Va multumesc pentru comentariile dvs, dragi prieteni…. Nici nu stiu, cu ce sa va raspund concret… Poate va aud autoritatile si vor lua atitudine…. 😉

    Apreciat de 1 persoană

  10. Interesant …poate nu am avut rabdarea sau inteligenta de a intelege cu toata maturitatea noastra. ..da de gandit Inevitabil avem nevoie de schimbari in societate cu toate tehnologiile info… Ne pierdem copiii, nu ne mai aud pe noi

    Apreciat de 1 persoană

  11. Va multumesc mult pentru imagine, am xeroxat-o si o pastrez pentru nepoti, sa stie!

    Apreciat de 1 persoană

  12. DACA nu pui intrebarea, OAMENII nu au curiozitatea sa deschida…asta e pe la noi…de neconceput…. Pe nimeni nimic nu dore daca nu este vorba de persoana lui.
    Buna intrebare ati deschis, merci mult

    Apreciat de 1 persoană

  13. Cu siguranta este nevoie de interdictii asupra utilizarii telefoanelor mobile in transport nu doar pentru soferi ci si pentru pasageri timpiti, care vorbesc in gura mare si tare este enervant sai asculti. Nicio cultura, nici respect fata de oameni din jur!

    Apreciat de 1 persoană

  14. Stimata Doamna Vizitiu
    Va multumesc pentru problema ridicata. Va sustin intrutotul. Nu demult am aflat de la cunoscuti, ca fiica mea cu casti in urechi mai n-a fost calcata de un sofer care si el vorbea la mobil in timp ce era la volan!!! Sunt disperata ca nici pe mine nu ma asculta, face mofturi si refuza sa invete daca ii iau mobilul. Ce sa fac?????

    Apreciat de 1 persoană

  15. Am parasit tara,si am plecat sa fac bani,pe cind altii au ramas pe loc si lupta cu inversunare cu cei de la guvernare,care nu au alta grija decit sasi ingroase conturile cit mai sint la conducere.Bravo pentru cei patrioti care nu perd speranta!!!!

    Apreciat de 1 persoană

  16. Imi place proiectul scolar propus de Svetlana, daca se va tine cont si profesorii vor avea rabdare, inteleg ca schimbari vor fi numaidecit in acest domeniu, si probabil copiii vor invata ceva bun din aceste lucruri. Insa cumsa traim inaceste timpuri fara telefoane mobile, u care ne-am lipit urechile pe viata? Svetlana ne da de inteles, ca in primul rind noi avem nevoie de schimbare, perintii copiilor.
    Multumesc Svetlana pentru acest articol. Ce-i drept si eu mai demult gindesc la aest subiect doar ca nu am cu cie discuta din pacate

    Apreciat de 1 persoană

  17. Și nivelul de trai al americanilor după 100 și ceva de ani de democrație ???? Nu ajungem la ei nici o mie de ani! De aceea avem asa copii, acesta-i destinul nostru. Prof intelepti pleaca, cei ramas educa doar cu spaga. Parintii fug deja de copiii lor proprii ca nu stiu cum sa mai vorbeasca cu ei
    De unde vreti voi copii educati? Ce priveste mobile chiar trebuie sustrase de la copii, ca vor deveni roboti

    Apreciat de 1 persoană

  18. cite odata trebuie sa renunti la ceea ce te trage in jos, dar daca minte nu e, cum sa ne dam seama? asha si cu tinerii de azi, n-are cine-invata, nu ca na-re, nici nu asculta, stau cu casti in urechi, scuipa printre droguri, nici de parinti nu au nevoie. Mie groaza sa ma gindesc unde vom ajunge.

    Apreciat de 1 persoană

  19. eu zic ca parintii sint de vina ca copii nostri nu-si scot castile din urechi!! Noi le permitem sau ne facem ca nu vedem nimic. Da ar trebui sa le facem observatie…. sal e invatam ce sete cultura. ce sa mai zicem de educatie, daca multi dintre noi peaca la spalat fundurile celor straini, iar copii nostri ramin cu niste profesori idioti care le spala creierii daca nu le da spaga?

    Apreciat de 1 persoană

  20. Svetlana ai dreptate!!!! Nu stiu cum se va schimba ceva in Moldova daca oamenii nici nu doresc. lor le place sa se ucida incet incet cu mobile cu tot ce le pare ca e bine

    Apreciat de 1 persoană

  21. Imprieteniti-vă si ajutați-vă intre voi…ieşiți împteună in ziua liberă,povestiți-vă si descărcați-vă sufletele…mâncați aceeaşi pâine amară si toți avem suflete dragi acasă după care ne plânge inima..având atâtea lucruri in comun…de unde atâta răceală in sufletele voastre si indiferență?

    Apreciat de 1 persoană

  22. Doamna Svetlana in zara noastra numai este respect numai Sint valori si numai esista Nimik . Am avut ocazia de multe ori sa eau taxi-ul pentru a ma misca dintro parte in alta si 50 procente din soferi merg la volan ca cind au duce Animale . Nu au respect de nimeni si Nimik . Si Sint foarte multe lucruri care poporul nostru ca sa le inveze vor trece generazii intreji pentru a fi in rind cu alte zari . Dam vina la guvern da e si vina poporului pentru ca nu se face Nimik pentru a inbunatazi situazia zarii . Si daca ai de razolvat Ceva si izi dau de inzeles ca trebu sa dai bani ori chiar izi spune ca trebu platit e tot vina noastra ca daca nu ar da nici unu Nimik sar muntui cerutu banilor peste tot

    Apreciat de 1 persoană

  23. Ma intereseaza in mod serios opiniile dvs!

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.