Există o glumă: Principala funcție a unei femei e să fie adjunctul bărbatului! Chiar și în organele locale, femeile ”înlocuiesc” bărbații funcționari. În ultimii ani, se etichetează o tendință de a exclude femeile din sfera muncii intelectuale bine plătite. Cele mai multe munci și prost remunerate sunt efectuate anume de femei…
Stereotipuri și discriminări care bântuie: ”Lotul femeilor – acasă, familie, copii”; ”femeile prin proprietățile sale psihologice nu se pot angaja în politică”; ”politica strică femeile, ele pierd din calitățile sale de reprezentante ale sexului frumos”… Societatea noastră, și chiar cele mai multe dintre femei, nu sunt gata să accepte o Doamnă politician la putere. Pentru a putea concura cu succes cu bărbații, femeia trebuie să fie mult mai înzestrată ca bărbatul și… să nu fie prea feminină, să nu fie sterilă, să nu îmbrace vestimentație sexi…
La putere ajung adesea femeile care au trecut o riguroasă selecție: cu studii superioare, cu un suport din partea unor partide, fie a unei tradiții de familie, – cariera tatălui, soțului, iubitului; în primul rând, asigurați financiar, și care posedă calități excepționale de personalitate, adesea în vârstă, atunci când sex-ul deja nu mai șochează pe nimeni. Conform Constituției, „bărbatul și femeia au drepturi egale și libertăți și oportunități egale” etc. Cu toate acestea, femeile puternice sunt excluse din peisajul politic, care, în mai mare parte rămâne să fie dominat de bărbați. În același timp, există și alte femei, chiar dacă acestea nu sunt bine cunoscute și sunt în minoritate, dar sunt interesate de politică și tind să aleagă femeia ca președinte.
Atunci când apare vreo criză, femeile sunt cele dintâi concediate. Cu toate că o mare parte dintre ele își cresc singure copiii, angajatorii, pentru care încă este caracteristică mentalitatea și practicile moștenite din trecut patriarhal, de multe ori continuă să funcționeze astfel, că și cum salariile lor sunt doar un supliment la bugetul familiei. Nu există date suficiente pentru a demonstra amploarea fenomenului, dar în mare parte au de suferit mame tinere care nici nu au timp să riposteze la hărțuiri și nedreptăți sociale…
Începutul secolului XXI reprezintă o schimbare majoră a conștiinței femeilor. Realitatea este că o parte semnificativă a femeilor cu studii superioare este „deschisă” pentru carieră și realizează caracterul „dublicitar a culturii” cu problemele sistemice pe care vor fi nevoite să le depășească. Acest lucru este valabil mai ales pentru femeile lidere. Succesul pentru ele înseamnă o reușită echilibrată în toate (mai întâi în familie, apoi – în carieră), în timp ce pentru bărbați succesul este suficient doar la servici. Femeile nu doar au depășit bărbații în stăpânirea tehnicilor manageriale de succes, dar, de asemenea, au dezvoltat propria lor tehnologie în condiții nesigure adecvate, în care există o afacere modernă. Bărbații privesc activitatea lor ca o serie de tranzacții cu subordonații, ei sunt predispuși mai mult decât femeile să folosească puterea, care le oferă funcția sau autoritatea formală. Femeile-managere consideră, că la baza stilului de conducere stă transformarea de interese a subordonaților în scopuri sau obiective comune a echipei la servici. Într-o măsură mai mare, ele atribuie puterea lor unor astfel de calități de personalitate, ca intuiția înaltă, abilitatea de a stabili contacte personale, aptitudini de a lucra, toate puse înainte de poziția lor oficială. În activitatăți, ele se bazează nu pe caracteristicile de sex-rol, ci pe cerințe de eficiență. Cu toate acestea, nici una dintre structurile și programele de susținere ale întreprinderilor mici și mijlocii de afaceri, nu conține o secțiune care vizează dezvoltarea antreprenoriatului feminin personal.
Femeile trebuie să învețe a stăpâni curajul de sine, să riposteze imediat la o nedreptate sau discriminare, să apeleze imediat la organele de stat, la mass-media, oricum, în mod public. Perspectivele de creștere în continuare a rolului femeilor în luarea deciziilor politice vor depinde, în special, de proiectele de dezvoltare a mișcării femeilor din Moldova, de coordonare și dezvoltare reușită al conceptului comun de femei vizate… Consolidarea activităților de femei unite în scopuri comune poate crea un sistem de stat mai sănătos. Statisticile și realitatea arată că sistemul cu controlul politic, care este reprezentat de majoritatea femeilor, sunt mai stabile și mai puternice! De cine depinde totuși decizia finală? De bărbați sau femei?
Vezi albumul «Susținem femeile în politică».
Pingback: Prin vers, Femeie, te slăvim: Top6Cărți | Impresii din viata si carti / Svetlana Vizitiu
10 martie 2018 la 19:19
Eu tot susțin femeile implicate în activități decizionale, responsabile și femeile în politică, pentru că, majoritatea sunt reușite și societatea are beneficii. Dar!!!
Societatea are și consecințe triste: natalitatea s-a redus drastic; bărbații cedează în comportament, copiii au insuficiență de comunicare cu cea mai scumpă persoană și pe alocuri, chiar nu sunt pregătiți pentru viață, nici personală, nici în relații cu soțul/ soția, nici în comportamentul planificării și realizării sarcinii, nici în îngrijirea unui nou- născut. Cea mai bună școală a vieții sunt cei 6 ani de acasă.
În discuții cu mai multe prietene și colege reușite, aud fraza:”Îmi pare rău, că am un copil”.
Și eu vreau să susțin acest gînd. Am o viață plină de activități, chiar în mai multe funcții am fost prima femeie:(director la Centrul National de Transfuzie a singelui, Asociația Curativă pe lingă Guvern, Ministru și acum tot sunt prima femeie in funcția curentă), sunt împlinită prin șirul de realizări, dar să știți, că totuși cea mai valoroasă investiție a mea este – copilul meu. Ea îmi citește gîndul, care îmi apare. Ea este primul om pe care-l caut la greu și la bine. Ea este!!! și aceste componente a fericirii umane sunt enorm de valoroase.
Poate să fi fost femeia apreciată și respectată de bărbați la justa ei valoare pentru investițiile morale și psihologice în familie, cred eu că nu ajungea azi lumea întreagă pentru a cere egalitate în drepturi.
Apreciez pe toți: femei / bărbați, care contribuie la echitate, inteligență în comportament și dezvoltare.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
10 martie 2018 la 19:29
”Cea mai bună școală a vieții sunt cei 6 ani de acasă”
Este adevarat, dar totusi mai departe viata omului depinde de circumstantele si anturajul sau… Nicio mama nu poate sti viata cui naste: a unui viitor presedinte sau criminal. Cert, ca cu toti cei sase ani de acasa, intr-o familie mai toti copiii sunt foarte diferiti, in special atunci cand ajung sa fie independenti de parinti… Oameni sa fie! Asta e. Femeile in primul rand insufla aceste calitati umane, sa se iubeasca si sa pretuiasca valorile. Acestea lucruri promovam… Lucrul cel mai de pret este sa investim in copiii nostri. Dar cum se face ca este aproape imposibil in Moldova? Femeile o spun in public, si barbatii nici nu apleaca urechea, si din tribune citesc din nititele lor ce scriu referentele, si acelea sunt subordonate, desigur gen feminin… ❤
ApreciazăApreciat de 1 persoană
9 martie 2018 la 17:03
Multumesc, Dna Valentina Stratan, pentru apreciere. A fost un rezumat in urma unei sedinte cu acelasi titlu ”Sustin femeile in Politica”. Au vorbit mai multi reprezentanti dintre doamne functionare si mass-media. Fiecare – cu opiniile lor directe pentru consolidarea si solidaritatea intre femei pentru a activa in politica… Eu am ascultat si ce am putut ”descifra”, multe desigur ca n-am inteles, dar oricum am venit cu un rezumat in acest blog… Chiar azi ma gandeam ca orice regula sau solutie vine din atitudine si perceptia ei in ”creierasul” fiecarei persoane, conform varstei si experientei sale de viata…
Referitor la 8 martie, ca de obicei, prea multe oportunitati, discriminari sau negatii asupra acestei sarbatori (cica rusesti). Si ca nu e ”ziua Mamei”, si ca tradare de natiune etc. Haideti sa fim cuminti si sa ne gandim, ca fiecare este, are si se naste din Mama. Si nu conteaza cand e ziua mamei sau Femeii, – oameni sa fim. Dupa mine, as sarbatori in fiecare zi, dar niciun barbat nu va permite 😀 Pan-la urma, de ce sa nu ne bucuram de atentie si de cadouri in aceasta zi? atunci cand primesti atentie, si esti fericita, nu te gandesti ca nu e sarbatoarea noastra… Care, apropos se sarbatoreste in peste una suta de state, si nu suntem noi mai prosti ca altii, simtim, si viata e scurta: sa ne bucuram de ea.
Cert, e ca discriminarea persista anume in diferenta numarului de deputati si cu functii de guvenare. De ce barbatii domina mai in toate ramurile societatii? Asta e.. Barbatii prefera pistoale, 🙂 barbatii prefera sa bata cu pumnii etc, deci mereu vor porni razboaie. Macar de ziua Mamei sa amintim la fiecare care este situatia, si mai bine, sa stabilim odata egalitatea intre genuri si functii. Nicio femeie nu va permite razboi sau arme, in mod sanatos… Deci, de cine depinde totuși decizia finală? De bărbați sau femei?
ApreciazăApreciat de 1 persoană
9 martie 2018 la 17:02
Ati facut un articol bun ,cu o analiza reusita..
ApreciazăApreciat de 1 persoană
16 iunie 2017 la 14:06
Sa cream conditii pentru egalitatea de gen si viata le va pune pe toate la punct…Fara cote obligatorii…Nesiliti de nimeni.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
16 iunie 2017 la 10:05
Dna Svetlana,subiectul abordat,este unul f.sensibil…S-au intreprins multe actiuni in Republica Moldova,pentru promovarea dimensiunii de gen.Avem inregistrate si multe rezultate,dar avem inca multe de facut.Cu regret Barometrul de Gen,realizat la sf.anului 2016,ne demonstreaza ca f.lent se schimba steriotipul de gindire,mentalitatea cetatenilor,care ramine inca a fi una matriarhala.Cu cit ne ridicam mai sus in ierhia functiilor in stat,acestea ii vad pe barbati in aceste functii si nu pe femei.Eu cred ca trebuie sa vorbim mai mult de parteneriatul in politica( intre barbati si femei) si sa nu ne axam doar pe promovarea femeilor in politica.Oricum,avem inca multe de facut la acest Capitol….
ApreciazăApreciat de 1 persoană
16 iunie 2017 la 10:19
Recent, un sofer de maxi-taxi vorbea cu un pasager: „orice ai deschide in tara asta – vin dracii sa te mulga”. Eu muls nu vreau sa fiu… Asa ca mananc singur tot ce fac”. Asta asa, ca un preludiu…
Atunci cand se pune intrebarea despre ierarhie si parteneriat intre ambele genuri, deja e o discriminare, se simte imediat, cine-i patronul ) Mentalul e in noi, pentru ca noi singuri permitem stereotipuri, ca acest gand de a se supune patriarhatului, de ex. Femeia din start stie (se simte obligata), ca nu poate sa riposteze, pentru ca barbatul totusi este mai puternic… fizic, si ca poate da la ”bot”, scuze de exprimare. Nici femeile destepte nu admit ca pot fi mai puternice prin inteligenta lor, asta e problema. Cert e ca noi, femeile suntem de vina, pentru ca noi nastem acest barbati, si nu este educatia de acasa de vina, m-am convins de acest lucru. De vina e societatea in care ”crestem”.
Parteneriatul in politica depinde mult de relatii in departamente mai mici si in special, de caracterele oamenilor, care activeaza acolo… Iar sa ai un sef competent, totusi e un mare Noroc!
ApreciazăApreciază
15 iunie 2017 la 22:43
ApreciazăApreciază
Pingback: Feminismul după plan sau „lupta” donatorilor și a ONG-urilor pentru succesul femeilor privilegiate | PLATZFORMA
25 mai 2016 la 20:34
suntem ucisi de ministri carora nu le pasa de noi si vor coloane oficiale , suntem mintiti si ucisi de catre marile corporatii prin introducerea de chimicale in alimente , suntem ucisi in spitale , copii nostri mor pe capete din lipsa de profesionalism a unor medici ce asteapta spaga in loc ca sistemul sanitar sa-i plateasca la adevarata lor valoare , suntem sortiti pieirii ca neam cand sanatatea ,infrastructura si educatia sunt zero , ne ucid pe capete si noi dormim , ne meritam soarta !!!
ApreciazăApreciază
10 mai 2016 la 15:45
Adevarat sintem exact slugile strainilor induram foarte mult ..astai viata noastra nu avem nimic de facut in tara noastra pt a putea dormi si noi linistiti pe perna noastra doamne ajutane pe toti cei ce sintem plecati departe de copii si parintii nostri care chiar au nevoie de noi pacat pacat mare sa va ajute dumnezeu si pe voi ce sinteti ramasi acasa singuri doamne ajuta
ApreciazăApreciază
11 aprilie 2016 la 15:38
Spune NU functionarului public membru de partid.
ApreciazăApreciază
11 aprilie 2016 la 15:58
Poate pentru inceput facem conditii ca lumea sa nu fuga din Moldova? Poate pentru inceput intoarcem miliardul?
ApreciazăApreciază
11 aprilie 2016 la 15:38
Functionarul public este in slujba cetateanului, nu in serviciul unui partid politic. Femeile poltice trebuie sa tina cont de acest lucru
ApreciazăApreciază
11 aprilie 2016 la 15:45
Aveti dreptate, functionarul public trebuie sa lucreze efectiv pentru institutia la care este angajat, nu sa faca politica in timpul orelor de serviciu.
ApreciazăApreciază
8 aprilie 2016 la 15:15
SUNT TREI LUCRURI PE CARE NU-I POTI FACE PE ALTII SA LE INTELEAGA . SA FACI O FURNICA SA INVETE DEOSEBIREA INTRE CATOLICI SI PROTESTANTI… SA FACI O ALBINA SA INTELEAGA CA PAMINTUL SE INVIRTESTE IN JURUL SOARELUI SI NU INVERS…. SA EXPLICI UNEI PISICI DEOSEBIREA DINTRE COMUNISM SI DEMOCRATIE
ApreciazăApreciază
8 aprilie 2016 la 14:48
Tu esti o floare intre flori!Ca si ele ai nevoie de iubire,lumina,caldura si hrana…spirituala.Te iubesc! Luminita!
ApreciazăApreciază
4 aprilie 2016 la 14:08
Respect si toata admiratia pentru femeile in politica. Toata puterea si Pacea lumii e in miinile lor!
ApreciazăApreciază
1 aprilie 2016 la 11:18
Bravo, Svetlana! Mulțumesc pentru susținere, promovare și solidaritate!
ApreciazăApreciază
30 martie 2016 la 23:06
Eu sustin femeile si in pat si in politica
ApreciazăApreciază
30 martie 2016 la 10:51
eu zic sa le oferim femeilor toate posturile de conducere, iar pe barbati sa-i obligam sa nasca copii
ApreciazăApreciază
30 martie 2016 la 9:34
Tocmai fiindcă e atât de greu să acceadă în funcții bine plătite, o face pe femeia din zilele noastre să pună accent mai mare pe pregătire și astfel să fie mai performantă decât mulți bărbați. E greu, dar e și de bine. 🙂
ApreciazăApreciază
30 martie 2016 la 10:57
Petrica, noi nu o Facem, noi chiar suntem Femei pregatite, mai performante cu toate greutatile pe care le infruntam de nevoie! Nu toti barbatii constientizeaza aceste lucruri, mentionate in text, si chiar nu sunt de acord sa fim … fruntase 😉
Textul reflecta doar o parte a problemelor sociale, in special, a unei femei din RMoldova. Clubul de presă organizat ieri de către CJI și Programul ONU „Femeile în politică” a fost o ocazie în plus să discutăm despre prioritățile legislative în domeniul asigurării egalității de gen. Vrem o Lege, si speram ca proiectul de lege nr. 180, discutat și mediatizat atât de mult în ultimii ani, să fie votat în lectură finală de către deputați în săptămânile următoare.
ApreciazăApreciază