Impresii din viata si carti / Svetlana Vizitiu

Oameni, destine, istorii de viata, dragoste, pasiune, carte, lectura, club

Sugestii curative pentru Legi de biblioteci

36 comentarii


În prezent, bibliotecile nu mai sunt acea instituţie culturală care funcţiona nu chiar demult timp. Este nevoie de regândirea bibliotecii spaţiale, s-a schimbat cultura informaţioanlă şi, în special, cultura lecturii; s-a transformat şi mentalitatea cititorului devenit mai mult utilizator al informaţiei oferite. Vin cu o revoltă oarecare în cauză a proiectului de Lege pentru biblioteci, şi în care nu am găsit nici eu răspunsuri concrete…
Biblioteca a devenit un Centru de activităţi frumoase şi interesante, un Promotor de dezvoltare creativă, cu lecturi tehnologice, cu studii în varia domenii, mese rotunde şi discuţii cu personalităţi moldoveneşti. Şi desigur, Societatea de azi ridică multe întrebări în faţa bibliotecarilor pentru reorganizarea activităţii lor! Cu toate acestea, bibliotecile poartă o funcţie importantă în transferul cunoştinţelor şi de asistenţă în orientarea câmpului cu informaţii vaste. Iar bibliotecarii au devenit nu doar bibliotecari moderni, ei sunt profesionişti în domeniile cărţilor, culturii, educaţiei, dar practică de nevoie şi funcţiile de pedagogi, educători, psihologi, organizatori, regizori, oratori, hamali, deritecători, unii chiar şi de asistenţă socială pentru un grup de cititori vulnerabili în parte, zi de zi… Despre aceste lucruri nu cunosc multe persoane, iar Ministerul Culturii şi Primăria Municipală nu ţin cont sau se fac neauziţi atunci când li se cere ajutorul, fie sunt întrebaţi de ce bibliotecarii nu sunt onoraţi financiar conform muncii depuse, – pentru că aşa le convine. Când e vorba de audit, – se vine cu controale, si bibliotecarii nu au curajul să spună direct ce le doare, mai mult tac, poate unii mai îndrăzneţi îşi exprimă doleanţele sau se plang pe nedreptăţi, dar în cele din urmă tot ei au de suferit, – rămân cu salarii tăiate ulterior. Asta înseamnă la noi audit, – nu rezolvare a problemelor, nu soluţii sau propuneri, în lupta împotriva corupţiei evidente, – se taie din salarii şi basta sau esti transferat unde ți se ordonează! Nu-ți place, poți să te concediezi. Bibliotecarii nu se mai plang, poate doar între ei, și îndură pentru că nimic nu se schimbă, și salariile rămân la fel de mizere cu toate promisiunile de a le mări cu câteva procente… Deci, se reduce şi motivaţia de a activa în continuare în câmpul muncii, cei profesionişti fiind mereu în căutare a unui alt loc de servici, în alte domenii, fie pleacă din ţară…bufnite intelepte
Republica Moldova e unica ţară din lume, unde fiecare poate avea o diplomă de studii superioare şi să activeze cu totul în alt domeniu… Plâng moldovenii, râd europenii… Funcţionarilor noştri le convine…
Însă, dacă nu lupţi pentru ceea ce doreşti, pentru schimbări în mai bine, – meriţi ceea ce ai! – Proiectul Legii pentru Biblioteci, pare a fi unul primitiv, cu un stil oficial, fără o noimă de înţeles. Dacă pare, deci ai dreptate. Posibil, că este actual pentru cei care îl promovează, pentru că eu n-am înţeles, care pot fi soluţiile fie succesul ulterior pentru bibliotecari, care vor fi motivaţia şi menţiunile pentru munca lor, dar şi utilizatorii, – sunt sau vor fi ei mulţumiţi? Noi lucrăm, în primul rând pentru oameni, pentru ei, cititorii, utilizatorii centrelor noastre bibliotecare!..
 Repartizarea funcţiilor: Nu am găsit răspunsuri concrete în proiectul de Lege pentru biblioteci. Nici atitudinea corectă pentru persoane cu dizabilităţi care activează în biblioteci și care permanent se simt discriminați. Avem șefi care au caractere puternice și rezistă, dar și unii care se lasă influiențați de avidia profitului din funcția lui. Nici majorarea salariilor nu-i va salva. Poate doar Legea, dar cine o… citește? Funcţiile de bibliotecari superiori, sunt oferite, cui? atunci când un şef-oficiu este subminat de un bibliotecar de rang inferior, – cum înţelegeţi acest fapt? Pentru ce avem nevoie de categorii superioare, atunci când nu ţi-l confirmă chiar şefii tăi de parcă ar plăti din buzunarul lor? Categoriile oferite de Ministerul Culturii vin în contrar muncii depuse, fie a experienţei profesionale a bibliotecarului. Categoria superioară se acordă doar celor care lucrează teoretic, scriu multe pe hârtie și în realmente nu cunosc lucruri practice. Bibliotecarii care lucrează în deservirea cititorilor, fie cu rapoartele la computer, activează și obosesc mult fizic, orbind, nu le mai arde de teorie, de scrieri și desigur, au de pierdut în categorie, și calitatea muncii are de suferit, deci și motivația și interesul pentru a continua… Cel cu o experienţă fără întrerupere în domeniu rămâne fără categorie, pe când altul care are în activ 5-10 ani fără studii în bibloteconomie, sau ”achită” să i se scrie teza sau raportul de activitate, – se alege cu categorie superioara, astfel se repetă an de an… Administraţia, adică şefii Bibliotecii Municipale nu sunt realeşi de ani de zile, aceleași persoane activează de zeci de ani, rămân în fotoliile lor fără să motiveze sau să asculte bibliotecarii de rând. Presupun că se dezvoltă… cultul personalităţii? Propun, în funcții să fie realeşi şi alţi bibliotecari, permanent, – să nu activeze doar aceleaşi persoane cu ani buni la conducere, în spaţii mari, cu birouri extinse şi să se supere atunci când vine cineva mai inferior cu propuneri referitor la servici 🙂 , – să mai experimenteze şi în funcţii inferioare, de ce nu? Iar categoria superioară să fie aprobată în primul rând nu ”scriitorilor iscusiți” în rapoarte și teze, ci și celor care muncesc peste 25-30 de ani inclusiv cu activitatea fizică ridicând tone de cărți și rafturi grei… De ce și o dereticătoare care activează în bibliotecă de 30 de ani nu poate avea categorie superioară? Vă pare amuzant? E doar un exemplu… Altfel, va fi transparentă activitatea bibliotecarilor mai talentaţi, mai competenţi în domeniu.
Observ, că de inovaţii sau idei nu are nimeni nevoie, doar dacă e vorba de participarea personală a şefilor. Atunci şi ideile pot fi utilizate, dar fără autor, peste ceva timp…
Atunci când urmăreşti şi monitorizezi blogurile a zeci de biblioteci, duci evidenţa promovării imaginii bibliotecilor în cauză, a numărului de aprecieri şi share la postări, discuţii sau comentarii, dar şi de calitate a textelor publicate în bloguri, – an de an, lunar indicând erorile şi soluţii de aplana lucrurile pentru promovarea cărţii şi muncii bibliotecarilor în virtual, adică în internet, ca lumea să fie la curent de toate promoţiile, şi atunci când celui ce monitorizeaza i se dă de înţeles, că bibliotecarii nu au timp de bloguri profesionale, de soluţii, de corectitudine etc. Mă întreb: Unde e atunci soluţia în Legea pentru Biblioteci? că noi ne renovăm, mergem spre cultura tehnologiei informaţionale, şi cititorii doresc mai mult informaţia virtuală, nu? Dar sa mai adaugăm şi tehnica de proastă calitate, tehnologii moderne dar cu calculatoare vechi, doar şefii dispun de computere de ultima generaţie, cu imobil reînnoit, cu toate condiţiile normale de muncă. Eu lucrez peste 30 de ani, şi nu am un colţ normal, nu mai vorbesc de birou, cu calculator vechi, şi uneori aştept ci orele să revină internetul, sau să pot redacta textele sau imaginile etc… Încerc să dezvolt şi să asigur durabilitatea Clubul de elite ”Impresii din viata si carti”, un proiect initiat de mine acum doi ani, şi care încă merge cu succes, dar lipsa susţinerii şi a finanţării lasă amprentă amară…
Câţi din noi, bibliotecari, bufniţe înţelepte, lucrăm pentru a satisface nevoile cititorilor? Cine şi pentru cine lucrează? În gândul şefilor, e o altă întrebare: cum se face să fie ei evidenţiaţi şi premiaţi pentru a fi puşi bine-merci în faţa colegilor din trusturi formate în cadrul bibliotecilor, şi în faţa ministerilor, care probabil, le vor avansa în funcţii mai mari, le vor premia pe aceleaşi persoane bibliotecari şefi, cu bani și diplome de la Ministerele Culturii şi Educaţiei, şi desigur, lunar le vor trimite în deplasări de ”servici” unde se vor ”distra” şi vor acumula ”experienţe” de idei, relaţii şi carte? iar Bibliotecarul de rând, rămâne fără atenție din partea lor, este omis, evitat, dezapreciat. El gândeşte, cum să reuşeaşcă să achite chiria şi să mânânce pe săturate din banii rămaşi?.. Şefii se aleg cu birouri spaţioase, unii în sedii de muncă care cu ”apartamente” cu bucătării şi saloane de odihnă, cică pentru întruniri plănuite cu şedinţe varia, atunci când bibliotecarii mai simpli cu experienţă de zeci de ani în domeniu, şi doar nu că nu s-au distrat muncind, – se înghesuiesc prin colţuri friguroase îngheţând şi obosind, în condiții anormlae de servici, barem să se gândească la viaţa lor personală… Aţi observat că majoritatea bibliotecarilor rămân pân-la urmă singuri pe viaţă nereuşind să-şi creeze familii? Cine trebuie să gândească la aceste lucruri ”mărunte” dacă nu societatea şi funcţionarii aleşi pentru a gestiona departamente ale culturii, dar şi pentru asistenţă morală, la nevoie, de suflet. Suntem oameni, … pân’la urmă? Nu mai există altruism, iar scopul personal, indiferența, ego-ul persistă pân’la pupincurism.
Trăim într-o lume a informaţiei, şi navigarea în lumea cunoaşterii este foarte importantă. Pot să spun un singur lucru, că fără a citi, societatea nu are un viitor. O Bibliotecă are nevoie de multiple activităţi, inclusiv formarea şi dezvoltarea personalităţii de sine pentru fiecare cititor, om de rând, fie, vedete cunoscute, de orice schimb de experienţă de viaţă, de cărţi recomandate, de ajutor social şi de angajare în câmpul muncii a studenţilor sau părinţilor tineri după ce nasc copii, a şomerilor şi vagabonzilor prezenţi și dormind adesea în spaţiul biblotecilor; – Dar cum se face, dacă mai multe biblioteci au nevoie de reparaţii incontinue, de ajutor? Unde e societatea în acest caz? Și atunci când organizezi varia activităţi cu personalităţi cunoscute, cu promovarea lor, – cu cei care își deschid sufletul şi luminează inima publicului, şi celui virtual, cu impresii frumoase din experienţa lor de viaţă, cu cărţi recomandate, cu schimburi de idei şi sugestii în relaţii interumane, şi atunci… nu se găseşte un pahar ce ceai sau cafea pentru invitaţi, – Cine trebuie să achite pentru toate? iar pentru mese pompoase organizate de ministere sau primarie banii se găsesc oricând? Nu sunt incluse și apreciate ca serviciu nici promovarea, articolele în blog, filme, imagini redactate, top-ul cărţilor etc. Ca ulterior, şefa departamentului Dezvoltare şi Comunicare să spună organizatorului unui club, că nu face nimic, că n-are nevoie nimeni de munca lui, încă şi i se reduce din salariul lunar, atunci când are deja peste 30 de ani lucraţi în domeniu? Trebuie schimbată această mentalitate, atunci și salariile se vor ridica… Unde se scrie în Lege pentru Biblioteci soluţia? Aş dori să-l aflu şi eu, că nici Directorii BM nu-l cunosc! Înțeleg, că aceste probleme există în orice bibliotecă, dar e mare păcat să nu se ia în considerație fiecare bibliotecar care muncește. Și când întreabă direct, de ce nu este menționat, i se răspunde, ca a fost apreciat cu o diplomă de hârtie… anul trecut. Real, nu glumesc. Mă întreb încă odată, de ce avem nevoie de o Lege a Bibliotecilor, care nu va funcționa oricum? O lege trebuie să apere drepturile meseriașilor, nu să distrugă omenia…
Nu poate să funcționeze un sistem în care conducătorul hotărăște totul. Nu se poate o instituție sau un departament să depindă de persoane puetrnice și autonome în luarea deciziilor. La orice nivel, este corect să existe purtători de decizie,și doar cele mai importante să fie luate de șefi. În prezent, un șef decide până și faptul dacă o activitate culturală trebuie alimentată din contul bugetului sau cont propriu. Lipsește democrația, transparența, bibliotecarele nu au încredere unul în altul. Nu au încredere că își pot rezolva funcțiile, problemele bazându-se pe drepturi care se vor decide in Legea pentru biblioteci. Pe Lege, fără să fii nevoit să achiți mită, fără să vii să ”îndulcești” șefii cu cadouri. Bibliotecarii vor să simtă că sunt protejați de stat. Astfel, văd eu o Lege! Toate depind de guvernare, care trebuie să fie curată.
Svetlana Vizitiu
Alte surse in domeniu:

Autor: Svetlana Vizitiu

Blogger, pictor de portrete gen clasic si abstract, organizator #Clubul_Impresii_din_viata_si_carti, poeta in debut, #Biblioteca_Parfumata Impresii din viata si carti / Blog Svetlana Vizitiu https://impresiidinviatasicarti.wordpress.com/

36 de gânduri despre „Sugestii curative pentru Legi de biblioteci

  1. Pingback: Oda bibliotecarilor | Impresii din viata si carti / Svetlana Vizitiu

  2. Pingback: Importanţa muncii bibliotecarilor | Impresii din viata si carti / Svetlana Vizitiu

  3. Pingback: Corelația angajat-utilizator cu nevoi speciale la Biblioteca Municipală “B. P. Hasdeu” | Impresii din viata si carti / Svetlana Vizitiu

  4. daca nu ar interesa pe nimeni cum merg lucrurile, lucrurile ar merge spre bine! problemele apar cand sunt interese ca lucrurile sa mearga preferential bine in favoarea cuiva si, prin urmare (legea compensatiei?!?), vor merge spre rau pentru toti ceilalti – chiar si in biblioteci

    Apreciat de 1 persoană

    • Svetlana Vizitiu Impresii, scuze de exprimarea alambicata… ideea este ca nu lipsesc solutiile la probleme pe care le intalnim, adica: problemele exista nu pentru ca nu s-ar fi gasit cineva sa rezolve… ci pentru ca sunt interese de a exista acele probleme… aceste interese trebuie anihilate iar lucrurile vor merge singure spre binele general (daca nu sunt canalizate spre binele unora…)

      Apreciat de 1 persoană

  5. Foarte bine punctat ,dar stau si mai intreb pe cine intereseaza oare?

    Apreciat de 1 persoană

  6. Mai sint schimbari ceva in domeniu? Coruptia totdeauna predomina 😀

    Apreciază

  7. Svetlana ai mult respect din partea mea pentru curaj. Cred ca sefii sau minesterele au luat apa in gura pana se va uita istoria, cum se spune )) As vrea sa stiu daca s-a schimbat ceva de cand ai postat articolul. Si eu doresc sa se faca schimbari care ma vizeaza si pe mine in acest domeniu. Doamne ajuta!

    Apreciază

  8. http://particip.gov.md/proiectview.php?l=ro&idd=3123
    Va rog, sa cititi postarea si comentariile din blog. Realitatea bibliotecarilor si a muncii lor in reteaua BM Hasdeu, precum si la alte biblioteci din RMoldova. Sunt convinsa ca multi dintre cei care n-au citit ar fi de acord cu mine. In continuare, Ministerul Culturii si Primaria nu tin cont de cerintele bibliotecarilor, inchizand ochii si ”dezvoltand” legi formale… Recent, am intrebat o functionara de la Ministerul Culturii, ce-i cu salariile mizere? ma intreb, pe ce se bazeaza constatarea remunerarii salariale a unui bibliotecar? Atunci cand unii lucreaza ca si ”hamalii”? Care sunt cerintele, atunci cand permanent lucrezi cu capul? Este obositor, caci lucram si fizic si psihic… Consider ca sefii, managerii departamentelor bibliotecare sa fie schimbati la fiecare 4-5 ani cu alti profesionisti in domeniu: dupa cum am constatat, se formeaza si se dezvolta trusturi in care se lauda pe sine, ignorand bibliotecari care merita, stiind ca cei vor tacea… Nu este vorba doar de mine, lucrez de 33 de ani La BM ”B.P.Hasdeu”, nu am ce ”pierde”, doresc obiectivitate, corectitudine macar pentru cei generatii mai tinere. Cum fac ”critica” se incep propuneri de a schimba locul muncii, sau ”sa tac” daca nu vreau sa fiu urmarita… Legea intotdeauna este pentru cei care conduc, si nu se tine cont de observatiile bibliotecarilor de rang mai mic. Discriminarea categoriilor e foarte transparenta, si nu toti obtin conform cunostintelor sau meritelor. Nu sunt de acord cu cei care dirijeaza si jurizeaza comisiile de atestare, la care participa persoane care nu cunosc sistemul bibliotecar, sau intra in contradictii din motive personale. De ce categoria se ofera o data la 4 ani? Ce nu se ia in calcul experienta de munca, anii depusi in serviciu, si pan’la urma motivatia in prezent. De ce categoria trebuie sa depinda de un sef ”tampit” care se considera cult si atotstiutor? Ce cultura ei promoveaza atunci cand aduc subordonatii la starea de nebunie, fie evitand mereu sugestiile, ideile, propunerile lor sub motiv de incompetenta? Asemenea sefi aduc in BM favoritii lor, pentru care creaza locuri de munca excelente cu birouri amenajate, evitand pe cei care doresc sa promoveze imaginea si cultura prin personalitati varia RM? Pentru ca, ”cei care nu tac, nu au nici conditii normale de lucru” Vreau sa spun, cum sa urmam legile in conditii atat de proaste oferite bibliotecarilor simpli? V-ati gandit, cand faceti Lege, daca vor avea bibliotecarii conditii normale? De ce sefii BM Hasdeu isi permit sa primeasca salariu dublu? Se tabeleaza ca fiind 8 ore la serviciu, si jumatate de zi munceste si in alt loc, primind un alt salariu? Sunt de acord ca avem salarii mizere, dar acelas sef are cerinte si pretentii mari la alti bibliotecari?! Apa-n-clocot, si mai tabeleaza limitand Intensitatea la salariul subordonatilor fara sa le puna la curent. De regula, in lege se scrie, ca Departamentele sau Oficiile- , aduna echipa si fiecare stie ce salariu va primi, doar ca la noi, fiecare bibliotecar niciodata nu stie cat va primi? Cand va fi acest lucru stabil? Nu mai cred nici in Audit, care devin si ei corupti. Sistemul RMoldova in general e corupt pana la maduva osului, fiecare control tine de dispozitia personala a celui care vine cu verificari, dar nici ei nu sunt profesionisti in domeniu, mai sunt si oameni si obosesc… Iar munca bibliotecarului este dezapreciata finaciar, si daca e asa, la ce mai e nevoie de lege? Am scris, fara sa recuperez erorile gramaticale, in graba sa nu omit postarea, adica sa nu ma razgandesc, in ciuda mentalului stabilit ) Una stiu, Oamenii au mentalitati, dar Cartea, scrisul nostru – NU!

    Apreciază

  9. foarte urat si lipsit de bun simt din partea sefilor… sunt dezgustata de toti cei care reactioneaza in felul acesta laplangerile bibliotecarilor mao modesti…fiecare aratam intr-un anumit fel, asta e! nu exista oameni ompetenti in moldova, si in Ministerul Culturii fumeaza intr-un colt…. si calatoresc prin dubaiuri fara sa schimbe ceva in zdohnita cultura

    Apreciază

  10. O sa vedeti ca nu se va schimba nimic. Tot ei raman la putere si aduna rahat! Tot ei se lauda una pe alta si va taie salarii

    Apreciază

  11. Este ingrozitor ca atunci cand se reflecta un adevar cineva se incapatineaza sa-l invinuiasca pe autorul articolului si nu gaseste argumente pentru a solutiona problemele evidente in sistemul bibliotecar! Cred ca Ministerul Culturii ar trebui sa ia problema in serios. Legea trebuie sa ne apere nu sa ne distruga ca profesionist, si in special sanatatea

    Apreciază

  12. Svetlana, inzadar te starui pentru bibliotecarii, ca alesii poporului nu vor schimba nimic doar scriu legi :))))))))))))))))))

    Apreciază

  13. Sefa noastra lipseste totdeauna. Ea ”lucreaza” in centru. Noi bibliotecarele cu ani de experienta facem tot lucrul, evidenta, totalurile, raportul, deservirea, ridicam carti, stelaje… Ea vine pe o ora si pleaca la sedinte BM sau Novateca. Si e cu categorie, cu premii… Nu se schimba mucegaiul in biblioteca, a ramas cum era cu mobila veche, frif s.a.m.d.

    Apreciat de 2 persoane

    • Nici nu stiu ce sa va spun… De mine nu depinde nimic… Dar nu poate functiona un sistem in care seful hotaraste totul! Nu se poate o institutie sa depinda de o persoana anume, care sunt puternice si autonome in luarea deciziilor. Toate se incep fie de la un departament, filiala ori biblioteca, – cum a fost ”invatat” acolo sa lucreze, asa va functiona si atunci cand va ajunge sa fie sef la Ministerul Culturii

      Apreciază

  14. Nu stiu daca Republica Moldova este singura tara in care oamenii activeaza in domenii diferite. Si in Romania se intampla acelasi lucru. Cunosc ingineri care lucreaza la Resurse Umane, politisti care au renuntat la postul lor pentru a pleca in Anglia… Cam asa este pe la noi.

    Apreciat de 1 persoană

  15. ai uitat doar să scrii despre… pensionari. Sau unii din ei care le e locul acasă, nu la bibl. Hasdeu. Și mai ales cu funcții (Y)

    Apreciază

    • Daniela, multumesc. Referitor la persoane cu dizabilitati, am mentionat parca in text. Nu pot sa dau chiar toate detaliile, e prea mare textul… 🙂
      Apropos, pensionarii, au nevoie de mancare, cu asa pensii ca in Moldova… Dar inteleg ce vrei sa spui si te inteleg… Despre ei, la fel am scris…

      Apreciat de 1 persoană

      • Eu nici nu generalizez. Cu așa pensii mori de foame. Dar sunt anumiți pensionari care merită să-și facă valiza la… pensie. Cred că ambele știm despre cine vb acuma. Cel putin de la noi din rețea.

        Apreciat de 1 persoană

  16. Pe alocuri ai dreptate în partea cu reparațiile, salariile, DAR…… e foarte mult subiectivizm în ceea ce scriii (de fapt te găndești doar la tine!)

    Apropo! Foarte multe greșeli și gramaticale și stilistice (dacă nu ai avut de unde copia… scuze – te inspira).

    Apreciază

    • Dacă ați fi o persoana corectă – nu ați fi cu statutul de anonim, așa că…

      Apreciat de 2 persoane

    • Daniela, ma asteptam la mai multe replici decat atat, nu ma supar… Sa redacteze realitatea, nu erorile mele gramaticale. De plagiat, ei fura de la noi… Chiar daca e anonim, e clar si asa cine-i… E una dintre adminii nostri. Sa fie sanatoasa!

      Apreciat de 2 persoane

      • Foarte eronat. Nu sînt „E una dintre adminii nostri”

        Am citit anterior cîteva articole de pe blogul tău (fiind interesat de cei nominalizați de o revistă la un top). Am constatat că sînt destul de … plagiate).

        Apropo: atunci ai șters comentariile referitor la acest fapt! Nu le-ai lăsat publice.

        Cît despre subiectivism – nu trebuie să fii mare psiholog pentru ca să-ți dai seama: dacă abordezi o problemă – vorbește numai despre aceasta și nu despre frustrările tale.

        Apreciază

        • „una din adminii nostri” are gura prea mare. Și din păcate n-are cine o pune la punct. Asta dacă are vreo importanță. Deși mă miră că… și mai marii „adminii” n-o pune oleacă la respect 😦 Știind care e situația. Referitor la copiat… bine că copiază. Dvs cine nu vă permite să copiați. Iar traducerea unui text… tot e un efort. 😛

          Apreciat de 1 persoană

        • Și își permite să jignească multă lume din rețea

          Apreciat de 1 persoană

      • Îmi dau și eu seama cine e anonima. 🙂

        Apreciat de 1 persoană

    • Pentru anonima… admin>
      Te abati de la tema. Eu vorbesc despre altceva. Este un blog, unde pot sa-mi exprim gandurile cum doresc, cu greseli, cu erori… Nu sunt filolog, Scriu ce simt si precum va aud pe voi. 🙂 Apropos, salariul nu-mi permite sa angajez un redactor la textele mele, dar observ ca sunt apreciate oricum, altfel, nu ar fi afisari, cum crezi?
      PS. Un adevarat sef conduce astfel ca subordonatii lui sa nu simta cine e superiorul. Le incredinteaza sarcini in functiile de talentele lor. Ar fi bine sa stii acest lucru pe viitor. Poate vei avea nevoie de o echipa profesionista… 🙂
      Referitor la copiere etc, pe care mi-l atribui, – dovedeste! Au fost eforturi, si pan’la urma s-a dovedit, ca s-a imprumutat din blogul meu. Bafta, fara nervi, in continuare!

      Apreciat de 1 persoană

  17. Felicitari, Svetlana Vizitiu pentru curaj si verticalitate. Din pacate, este o situatie caracteristica mai multor domenii…Se numeste „Reforma” si vine sa ne duca cu ani lumina inapoi sau, in cel mai bun caz, sa ne tina pe loc. Ai impresia, ca tot ce se face- se face de un rauvoitor, pentru a inrautati si mai mult situatia… Aceste „reforme” intorc cu sus”n jos intreg sistemul de valori…Mediocritatile infloresc si se simt cel mai bine. E trista situatia in Tara Moldovei si, din pacate, nu se intrezareste luminita de la caparul tunelului…

    Apreciat de 1 persoană

  18. Bravo! Adevar,curaj de a spune lucrurilor pe nume.. Mersi pentru informatie si bafta in tot ce realizezi.

    Apreciat de 1 persoană

  19. Respect pentru curajul de-a spune lucrurilor pe nume! Baftă în tot ce realizați, vă urmăresc cu plăcere.

    Apreciat de 2 persoane

  20. Multumesc Svetlana pentru adevar, insa nu cred ca se va schimba ceva. Tu vei primi o mustrare si te vor inghesui atita timp cit vei lucra in acest sistem. Insa multumesc pentru evocarea lucrurilor asa cum sunt. Sint si eu o bibliotecara din raion, la noi e si mai prost.

    Apreciat de 2 persoane

  21. Mă impresionează faptul, că mai există oameni care aspiră spre bine și au curajul să spună ceea ce gândesc. Datorită astfel de oameni societatea are șansele pentru dezvoltare, schimbare, inovare. Mulțumesc pentru informație 

    Apreciat de 2 persoane

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.