Este Bărbatul puternic cu coloană. Merge pe cinste și claritate, probează totul înainte să ia decizii, e precaut, atent la detalii și de neîntors din drum, atunci când vine vorba de carte şi serviciul lui. Nu știe să mintă, nu tolerează critici la adresa bibliotecii. A crescut pe stil “vechi” (ăla cu prea multe slăbiciuni și prea puține orgolii), dar nu le divulgă, – este cel care zice, că până și leul urlă când se înțeapă în talpă, iar atunci când nu are coama înfoiată e, cu adevărat, un Director-rege! Frumos și cu talente!
Un cărturar veritabil, scrie orice de soi literar! – am fost surprinsă să aflu că e un culinar iscusit preparând și delicii cu găluşte proprii, încă și crează ekibana excelente… Nu se știe, dacă duce lipsă de alte talente… Ce bărbat!!! 🙂 Este Vitalie Raileanu, scriitorul și directorul Bibliotecii Publice ”O. Ghibu”… Avem mulţi oameni onesti în toate domeniile de activitate, care sunt perlele societăţii, valoarea ei, şi cărora le datorăm mult… Dar Răileanu le depășește pe toate… (Svetlana Vizitiu)
”Multe nu pot spune de Dl Vitalie Răileanu. Am avut cîteva discuţii din care am înţeles, că este un specialist de calitate şi manager puternic în domeniu, dar şi o persoană disciplinată. Disciplină mai la multe capitole, inclusiv, ce e important, la capitolul disciplina timpului. Aveam planificată din timp o activitate la biblioteca ”Onisifor Ghibu”, însă în iureşul grijilor, activitatea planificată nu mai avea sens să fie desfăşurată şi, uimitor lucru, cu cîteva zile de data preconizată, am fost telefonat de Dl Vitalie cu întrebarea ”ce facem”… Mi-am cerut scuze, însă, – mai puţini aşa oameni… Nu mai vorbesc de activităţile desfăşurate la biblioteca „Onisifor Ghibu”… Calitate, tîlc şi învăţăminte…Chiar şi discursul dlui director la club, excelent moderat de dna Lidia Kulikovscki a fost de povaţă, inclusiv şi pentru mine… Recunosc, am descoperit şi o fire poetică de o deosebită profunzime. Nu e o exagerare.” (Andrei Covrig)
„La 12 mai am fost prezenta la o noua intalnire la „Clubul Impresii din viata si carti”, de data aceasta cu Dl Vitalie Raileanu, Directorul Bibliotecii „Onisifor Ghibu” din Chisinau. Am cunoscut o persoana cu verticalitate, rebela si in acelasi timp, optimista. Un profesionist veritabil, care isi face meseria cu multa dedicatie si creativitate. O persoana care isi traieste viata, cu toate intamplarile ei, fara regrete, si care stie sa se bucure si sa invinga. Nu parea jenat de aprecierile generoase aduse in adresa Dumisale de catre Dna Kulikovski, moderatorul intalnirii, ceia ce denota ca Dlui isi cunoaste valoarea, or aceasta il face puternic, increzator si creator. II doresc mult succes!” (Ala Pinzari )
”D-ul Vitalie Răileanu, critic și istoric literar, protagonistul acestui eveniment, prin marturisirele sale despre creatie și viața de toate zilele, încă odată ne-a convins ca este un om extraordinar, care știe să-și mânuiască condeiul și inima pentru a scrie și a face lucruri frumoase.” (Tatiana Afanas-Creciun)
Mai multe imagini aici: «Vitalie Raileanu – criticul si istoricul literar»
Date biografice: Vitalie Raileanu, actual Director Centrul Academic ”O.Ghibu”. Născut la 25 martie 1959, în satul Soloneţ, Soroca, într-o familie de intelectuali. A absolvit Facultatea de Litere a USM, promoţia 1986; doctorand, Catedra de literatura română contemporană (1992-1995). Cercetător la Institutul de Filologie al AŞM, Sectorul literatură contemporană, profesor la alma mater. Critic literar, semnează eseuri, recenzii şi prezentări literare în mai multe publicaţii de la noi. Este prezent cu noi metode de cercetare şi interpretare a textului literar-artistic în mai multe volume colective, antologii, dicţionare etc. În 2009, la Salonul Internaţional de carte din Chişinău, ediţia a XVIII-a in memoriam Grigore Vieru, i se acordă Premiul pentru debut (volumul „Chei pentru labirint”, Editura „Magna Princeps”, 2009). În 2010 cu cartea de recenzii şi prezentări literare „…totul la prezent” ia Premiul special pentru critică de întâmpinare la Salonul Internaţional de Carte, ediţia a XIX-a. În acelaşi an, la aceeaşi editură, lansează cartea „Ludic şi/sau ironic în poezia contemporană” (puncte de vedere), urmată de „Cer în labirint” (idei şi tendinţe literare”, 2011). In 2011, la Editura „Profesional Service” editeaza volumul „Nicolae Esinencu. Spectacolul operei literare” (studii, articole, eseuri, analize literare critice). Apar: manuscrisul voluminos de exegeze literare „Anatol Ciocanu – sunt cel mai tânăr voievod”; „Poeme şi epistole din zbucium” despre scriitorul Petru Dudnic etc.
Pingback: Retrospectiva Clubului de elită ”Impresii din viață și cărți”: anul 2015 | Impresii din viata si carti / Svetlana Vizitiu
13 mai 2015 la 2:11
Mulțumim mult d-na Svetlana Vizitiu pentru sărbătoarea de astăzi,care a avut loc în cadrul Clubului ” Impresii din viață și cărți”, care a reușit să ne aduca într-o lume al frumosului …D-ul Vitalie Răileanu,critic și istoric literar,protagonistul acestui eveniment,prin marturisirele sale despre creatie și viața de toate zilele,încă odată ne-a convins ca este un om extraordinar,care știe să-și mânuiască condeiul și inima pentru a scri și a face lucruri frumoase.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
12 mai 2015 la 19:14
«Vitalie Raileanu – criticul si istoricul literar» https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1823478564544626.1073741864.1391077501118070&type=1
toate imaginile aici
ApreciazăApreciat de 1 persoană