Impresii din viata si carti / Svetlana Vizitiu

Oameni, destine, istorii de viata, dragoste, pasiune, carte, lectura, club

Nunta fiicei mele: Un pic de istorie cu tradiţii…

52 comentarii


Fiecare om are nevoie de un omuleț… Nu contează care. Să fie unul drag… Să fie unul al tău, pentru a fi mereu alături. Să te privească mereu în ochi, să râdă cu tine, să-ți fie un sprijin, să-ți încălzească mâinile, să-ți fie prieten. Și, pur și simplu, să te iubească. Fiecare are nevoie de „omulețul” lui…

Să privesti in ochi si sa Imbratisezi, sa Zambesti, sa Plangi si sa Visezi! Si sa nu-ti fie frica sa Iubesti… Doar atunci vei Intelege, ce Inseamna sa Traiesti! Cel mai bun cadou, care ne ofera soarta – sunt persoanele carora noi le zicem: Va multumim pentru ca existati! Dragi Alexandra si Ernesto! Fericirea e ca si sanatatea, o ai atunci cand n-o observi! Fiti atenti la ambele, unul fata de altul, mereu si pe veci! – Casa de piatra si la multi ani! Domnul sa va Binecuvanteze! ❤

Dragi prieteni, nu e publicitate, – va impartasesc bucuria mea, caci fericirea fiicei mele, e si fericirea mea si a neamului meu… Si, un pic de istoric din traditiile nuptiale nu strica… Fiti atenti! 😀

Schimbul de inele provine din Egiptul antic: se credea ca exista la degetul al treilea al mainii stangi o vena care ducea direct la inima. Inelele erau din material textil (canepa) si simbolizau astfel unirea inimilor. Mai tarziu s-a adoptat obiceiul, care s-a inovat facand inelele de fier pentru a simboliza forta legaturii dintre soti. Prin evul mediu britanicii au inlocuit fierul cu aur, accentuand idea de durabilitate si puritate.

Vestimentatia mirilor> In Roma antica albul era considerat culoarea bucuriei, mai tarziu, in evul mediu a simbolizat puritate. In vremurile stravechi blestemele si farmecele erau luate in serios. Din acest motiv, prietenii si membrii familiei miresei si mirelui se imbracau la fel ca mirii in idea de a deruta spiritele malefice si de a deturna farmecele. Termenul vechi francez „trousseau” se traduce prin balot de imbracaminte. Dupa nunta, mireasa aducea hainele purtate de membrii familiei in casa mirelui. Obiceiul a evoluat in timp si astazi in societatea americana domnisoarele de onoare si cavalerii poarta haine de aceeasi culoare si care de multe ori sunt croite la fel.

Voalul mireseiMulti considera acest obicei un simbol al dominatiei masculine. De fapt, obiceiul isi are originea in Grecia antica, mai precis in Sparta. Datorita sistemului educational prin care barbatii erau antrenati din copilarie in spirit militar, se crea o relatie nefireasca intre cupluri de barbati, bazate pe o camaraderie a caror sensuri ne scapa astazi. Femeile nu reprezentau interes pentru barbatii spartani, obisnuiti cu companie masculina. Totusi societatea spartana trebuia sa asigure noile generatii de luptatori si pentru a face femeile „atractive” pentru razboinici, acestea erau tunse baieteste, sau chiar rase in cap si apoi erau acoperite cu un val. Mai tarziu, in societatea romana si in evul mediu, ridicarea valului era dreptul exclusiv al mirelui si un semn al autoritatii barbatului asupra femeii. Mireasa nu prea avea nici un drept.
Alte surse sustin ca obiceiul dateaza din timpul in care erau la moda nuntile „aranjate”. Fata miresei era acoperita pana cand mirele o insotea la ceremonie si pana cand ar fi fost prea tarziu sa se razgandeasca, in cazul in care nu i-ar fi placut chipul ei.

Furtul miresei> Moldovenii sunt un popor vesel si uneori pus pe sotii. Astfel se explica pastrarea acestui obicei ale carui origini sunt neclare. Se presupune ca mirele nu trebuie sa aibe ochi decat pentru mireasa lui, dar unii glumeti profita de neatentia mirelui si fura mireasa. Mirele este dator sa o caute sau sa o rascumpere. In unele zone, rapitorii au datoria de a nu lasa mireasa pe jos, ea trebuie purtata numai in brate. In alte zone, se considera ca daca mireasa a fost furata pana la ora 24.00 datoria o va plati nasul, daca a fost furata dupa 24.00 mirele este cel care va plati. De multe ori, spre hazul invitatilor mirele este pus sa indeplineasca anumite sarcini.

Tortul miresei> Moldovenii aveau obiceiul, la sfarsitul ceremoniei de casatorie, de a rupe o paine deasupra capului miresei. Exista credinta ca numarul firmiturilor ar fi putut sa indice cati copii va avea noul cuplu. Invitatii culegeau aceste firmituri si le pastrau ca fiind aducatoare de noroc. Pentru nunti mai mari, ca invitatii sa nu plece cu mana goala, se faceau paini din ce in ce mai mari. Cu timpul, prin rafinament, painea a fost inlocuita cu prajituri si mai tarziu cu tortul pe care-l cunoastem si astazi.

Buchetul miresei> In vremuri stravechi aproape orice putea fi considerat ca fiind prevestitor de rele. Pentru a se proteja impotriva raului, miresele foloseau plante, cunoscute pentru protectia pe care o puteau asigura impotriva relelor. Plantele, anumite soiuri de ierburi ocrotitoare erau prinse pe imbracamintea miresei, din cap pana la picioare, facand-o sa arate mai mult ca o salata asortata umblatoare. Mai tarziu, plantele au inceput sa fie inlocuite cu flori, doar din simt estetic. Cu timpul florile de pe vestminte au evoluat in buchetul de mireasa, pe care il cunoastem astazi.

Dezbracatul miresei> Aproape de sfarsitul nuntii, nasa scoate voalul de pe capul miresei si ii pune o esarfa (batic), simbolizand trecerea de la statutul de fata la cel de nevasta. Voalul miresei se pune pe capul unei fete necasatorite, care se spune ca va fi urmatorea care se va casatori…

Rascumpararea mirelui> 😀

Autor: Svetlana Vizitiu

Blogger, pictor de portrete gen clasic si abstract, organizator #Clubul_Impresii_din_viata_si_carti, poeta in debut, #Biblioteca_Parfumata Impresii din viata si carti / Blog Svetlana Vizitiu https://impresiidinviatasicarti.wordpress.com/

52 de gânduri despre „Nunta fiicei mele: Un pic de istorie cu tradiţii…

  1. Vreau cât mai multe femei cu astfel de buze gonflabile

    Apreciază

  2. F. FRUMOS!

    Apreciază

  3. Mie mi se pare ca e mai mult basm decat istorie! Parca o vad pe fata de imparat…

    Apreciază

  4. Fetelor, care e problema vostra? Voi chiar elementar nu va puteti tine limba dupa dinti? E musai sa jigniti? A intrebat omul de datini! Nu stii, taca gura! Cristina Boisteanu si Svetlana Vizitiu aveti avertisment! Urmatorul pas e excludere

    Apreciază

  5. nu am zis că nu avem nevoie, sau să nu le păstrăm. Eu vorbesc strict de nunţile din ziua de azi. Pentru mine o nuntă bazată pe tradiţii e nunta aia care se făcea cu juma de veac în urmă, cu un milion de datini şi obiceiuri care la sigur nu toţi le cunosc (eu le-am studiat şi credeţi-mă sunt un milion) eu, o nuntă tradiţională nu sunt absolut deloc tentată să o fac, dar cununia, aşa cum am scris mai sus, cu mare plăcere aş opta să o fac în stil tradiţional, fără camere de filmat etc etc. s-o fac pentru suflet

    Apreciat de 1 persoană

  6. De acord: …traditii putine, interese multe!

    Apreciază

    • deci, nu avem nevoie de traditii, sa nu le pastram? de cele populare moldovenesti vb??

      Apreciază

      • Nu asta e ideea celor spuse de Andreea si repetate de mine.

        Apreciază

        • sorry, eu, va rog, sa nu vb d/e rautatea femeilor, care ne macina mai mereu :))) Dati traditiile incoace! 😀

          Apreciază

          • nunţile noastre au devenit banale, este şi un filmuleţ pe net, unde un băiat, poate un pic indecent da’ foaaarte subtil a comentat nunţile noa

            Apreciază

          • Nu despre rautatea femeilor la momentul actual, desi ea este) Despre traditii – si normal ca sunt pentru ele, si pentru obiceiuri, dar, din pacate, nu cum se face acum. In cazul asta, deacum Andreea Bălăţel a descris cam ceea ce vroiam eu sa scriu.

            Apreciază

            • Rautate m-am referit la comentariul cu buzele! Peace,fetelor.

              Apreciază

              • Pace! :)))

                Apreciază

              • Anya Botnaru, asta nu-i rautate, pur si simplu lucrurile evidente nu pot fi negate!

                Apreciază

                • ce proasta esti, n-am cuvinte. Trebuie sa-ti spuna cineva, dar imi dau seama, ca o stii si tu, pt ca ceea ce faci aduce a provocare, Invidia te macina, si nu stii ce sa faci decat sa spurci pe cineva..Fapt, ca nu esti ferm convinsa de ideile imaginare… Putreziciune interioara te domina, in loc sa te lupti cu demonul din tine, primesti placere. Acum zambesti, te roade, dar continui…

                  Apreciază

                  • Cristina,sunt deacord. Cum si unele lucruri nu neaparat sa fie specificate)) adica nu vad sens sa spui ceva urat la adresa unui om pe care nu-l cunosti(sau poate o si cunosti,ma rog) , atata timp cat fiecare face cum vrea si ce vrea cu aspectul lui fizic. Mostenite,facute…nu ne pasa)

                    Apreciază

                • Ce urit fetelor,Doamna doar va rugat ,sa va dati cu parerea referitor la traditii,dar nu sa comentati si criticati aspectul fizic a ficei ei. Daca sunteti invidioase ,care e problema,fuguta la „bagat” acid hialuronic in buze.

                  Apreciază

                  • fetele is tinere, vor avea timp destul sa se destepteze…. Cand vor avea si ele fete mari, is vor aminti neaparat de mine la nevoie…   Nu ca sper, dar o stiu bine… Iar blogul, observ, ca automat receptioneaza comentariile voastre…

                    Apreciază

  7. tradiţiile unei nunţi depind de posibilităţile financiare? hmmm…..ţin să vă contrazic de ce atunci mai toate persoanele cu o condiţie financiară precară intră în datorii pentru a organiza nunţi mari, pompoase şi super tradiţionale şi din contră, ăştia care poate într-adevăr ar avea posibilitatea să-şi organizeze o nuntă cu toate standardelele „tradiţionalo-moldoveneşti”, stau bine mersi în banca lor şi optează pentru o nuntă într-un cerc restrâns plus la toate, de multe ori tinerii se simt obligaţi faţă de părinţii lor să îndeplinească aceste stereotipuri DAR, o nuntă strict tradiţională, cum se făceau pe vremuri, ar fi într-adevăr ceva frumos (pentru cei care într-adevăr îşi doresc o asemenea sărbătoare). dar decât o fuziune neînţeleasă de tradiţii, mai bine o călătorie frumoasă undeva
    P.S. nunţile sunt un subiect care pot aduce un milion de argumente şi contra argumente, ceea ce am expus mai sus e opinia mea proprie, am scris fără a supăra pe cineva, pentru că fiecare bordei e cu al său obicei

    Apreciază

  8. Ma amuza rautatea femeilor :)) dar ceea ce tine de nuntile noastre,am impresia ca se fac din datorie si pentru ochii lumii. Traditii putine,interese multe.

    Apreciază

  9. Destul de banal … Pacat ca nu ati scris nimic despre acidul hialuronic din buzele fiicei dvoastra.

    Apreciază

    • banalitatea e in persoana Cristina Boistean, care cauta nod in papura, nici e a nu stie de ce, se pare ca sufera de mancarimi ale fundului sau :))) Daca te doare in aceasta postare problema buzelor, sa stii, ca le-a mostenit de la mine. Sa fii sanatoasa si sa ai grija de copii tai, sa nu le ponegreasca persoane de-alde tine!

      Apreciază

      • Andreea Bălăţel, totusi traditiile unei nunti depind si de posibilitati financiare, ce zici? cu toata dorinta noastra, noua, parintilor, ne vine greu, in present la aceasta etapa

        Apreciază

    • cita rautate are fata asta, mare spurcaciune

      Apreciază

    • Fiecare cu buzele lui/ei. Îmi inchipui, că tu ai buze mai frumoase, ori in genere, ai fi vre-un fotomodel si lumea nu știe. Și tu te șimți frustrată.

      Apreciază

  10. nunţile noastre au devenit extrem de banale. părerea mea desigur eu într-un viitor îndepărtat aş opta doar pentur o cununie în stil tradiţional (port naţional etc etc), dar nunta în sine, restrânsă, fără multe tradiţii

    Apreciază

  11. Svetlana,In Romania copii sunt o bucurir pina o iau razna….,Intelegi ce vrei!!!

    Apreciază

  12. La nunta ta Svetlana cate firimituri ai numarat ? Si ca atare cati copilasi ai avut ?
    

    Apreciat de 1 persoană

  13. Multumesc pentru ca ne amintiti de traditiile noastre!Sarbatori fericite!

    Apreciat de 1 persoană

  14. Nunti Suceava
    Asadar, te-ai logodit? Bun . E cazulsa-ti pui centura de siguranta caci teasteapta o lume noua, bizara, frumoasa si nebuna unde granitele bugetului si ale bunului gust sunt deseori scamosate, difuze de mii de sfaturi, informatii, detalii.

    In viata fiecaruia soseste acel moment special cand vorbele nu mai sunt de ajuns, iubirea trebuie impartasita cu cei dragi.Acel moment magic o reprezinta : Nunta.

    http://www.nunti-suceava.com

    Apreciază

  15. Casa de piatra! Fericire! Copii sanatosi si frumosi. A fost o nunta, ce a respectat traditiile!

    Apreciat de 1 persoană

  16. Felicitări pentru fiică,să-i dea D-zeu o casă trainică,caldă în care razele Soarelui să pătrunde pretutindeni! Mulţumesc pentru informaţiile date. Cu preţuire!

    Apreciază

  17. Mie dor de nuntile din moldova… mie dor..

    Apreciat de 1 persoană

  18. Djighitii cu dansul lor pt rascumpararea miresei :)) In noapte bezna 😀

    Apreciat de 2 persoane

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.