Impresii din viata si carti / Svetlana Vizitiu

Oameni, destine, istorii de viata, dragoste, pasiune, carte, lectura, club

Alina Matei la Clubul ”Impresii din viata si carti”: Traieste cu atitudine! Traieste frumos!

8 comentarii


Pentru voi toți care mă știți, mă iubiți, mă urâți, ma aveți, mă priviți, mă certați, mă sfătuiți, chiar dacă sunteți sau nu lângă mine…   Cea mai grea întrebare este să vorbești despre tine, despre ceea ce faci și ce ai vrea să mai faci, de aceea cu mare greu am acceptat a fi protagonista Clubului ”Impresii din Viață și Cărți” (am amânat invitația de vreo 4 ori). Totuși, nu aș putea să încep fără a mulțumi pentru invitație organizatorilor Clubului, în special dnei Svetlana Vizitiu și Bibliotecii Municipale ”B.P.Hasdeu”.
Cine sunt eu? Sunt un sufleţel foarte frumos, de femeie, care își urmează misiunea frumoasă de a ajuta alţi oameni, de a învăţa continu, de a dărui şi de a primi. Pun suflet în tot ce fac, mă implic, mă interesează. Cam asta sunt eu, pe scurt, că intram noi în detalii pe urmă, la Club, pe 8 iulie…

Copilăria mea a fost frumoasă. Am crescut într-o familie normală, echilibrată, Am fost copilul cel mare al familiei, drept pentru care, încă de atunci, am resimțit o mare responsabilitate… Vreau să cred că am primit cei 7 ani de acasă și o educație bună. De mică am fost (și încă mai continui a fi) rebelă. Nu-mi plac lucrurile impuse, regulile scrise, de aceea am înșelat (și încă mai continui să înșel) așteptările părinților mei care, deși își doreau ce-i mai bine pentru mine, eu am ales pachetul întreg (binele și răul) pe care l-am explorat cum am considerat de cuviință. În ultima perioadă sunt destul de incomodă pentru cei apropiați pentru că nu răspund nevoilor și așteptărilor lor.
Și chiar dacă la un moment dat am fost forțată să învăț dintr-un număr de greșeli, dacă ar fi să dau timpul înapoi, aș merge tot pe drumul meu, experimentând viața cu bune și cu rele. Pentru că eu trăiesc în extreme. Pentru mine nu există jumătăți de măsură. Ori iubesc, ori nu. Ori muncesc, ori mă distrez. Ori scriu, ori explorez. Nu fac nimic pe jumătate.
Mi-a plăcut dintotdeauna să transform drama într-o poveste de succes. Să depășesc orice suferință, renăscând din propria cenușă. Și pentru că am reușit să mă regenerez constant prin experiențele traversate din copilărie și până astazi, îmi place să cred că sunt precum pasărea Phoenix.
Am știut dintotdeauna că investind în tine, în intelectul tău, în dezvoltarea ta personală, crești. Și crescând, obții rezultate și mai bune. De aceea am pus accent pe studii, am urmat facultatea pe care o doream (Jurnalismul) și nu cea care îmi era oarecum impusă de părinți (Medicina).
Sunt mândră că am reușit să dau contur unui vis al meu mai vechi – de a lansa un portal pentru femei – http://www.thewoman.md – care, metaforic vorbind, reprezintă transpunerea în realitate a unei femei independente, puternice (puterea mea provine și dintr-o mare sensibilitate), o femeie dornică să facă bine, să călătorească, să cunoască și să învețe din fiecare experiență trăită.

A fost foarte frumos şi foarte greu! Cred cu toată convingerea că într-o viață putem renaște de mai multe ori, de aceea am simțit la un moment dat că trebuie să lansez un proiect de suflet, o serie de workshop-uri care să încurajeze femeia să-și exploreze potențialul interior. Cam tot de atunci am făcut și eu cu adevărat cunoștință cu mine, am învățat să mă iubesc și am prins curaj să caut în interiorul meu răspunsuri pe care le tot amânam. De obicei, cele mai bune răspunsuri îmi vin într-o stare de linişte și bucurie. Câteodată în vis, când dorm, primesc nişte răspunsuri, îmi vin idei despre ce să fac, despre cum să scriu. Am lansat workshop-urile, fără pretenția de a da sfaturi sau de a da lecții cuiva, pentru a scoate în evidență o mare problemă a femeii moderne: lipsa încrederii în sine, lipsa respectului de sine, lipsa identității dacă vreți, încercând, împreună cu speakerii și specialiști din diverse domenii, să arătăm femeii cea mai bună variantă a ei! Și asta pentru că vreau o lume în care femeile să își realizeze valoarea și să se comporte ca atare. O lume în care femeile nu se vând pe puțin. O lume în care femeia nu se plânge de discriminare. O lume în care să poți să iubești cu adevărat, fără dependențe și așteptări. O lume în care femeile investesc în interiorul lor mai mult decât în exteriorul lor.
Odată cu acest proiect am ajuns să mă implic și în numeroase acțiuni caritabile. Și mă bucur că sunt susținută în acest sens de oameni minunați, care își pun resursele, relațiile și timpul lor în ajutorul unor copii sau femei aflate în dificultate. Sunt mândră pentru că m-am regăsit între oameni la fel ca mine, oameni care pot să ajute. Și nu pentru că-i dau lucrurile și banii afară din casă. Ei ajută pentru că au sufletul la locul lui. Acum am ajuns să fac ce îmi place și mi-e clar că asta vreau să fac toată viaţa mea. Că ăsta este drumul meu, că în direcţia asta vreau să merg, ştiu că vreau să ajut oameni şi mai ştiu că vreau să o fac orientat preponderant către copii și femei.
Pentru că și eu, la rândul meu, am primit ajutor prin oameni. În momentele cele mai grele a venit cineva și mi-a întins o mână să merg mai departe, învățându-mă lecția bunătății, generozității și a încrederii.
Mai am și alte idei, proiecte care în general vizează educaţia, modul sănătos de viață, lucruri esențiale pentru o viață mai bună, dar ele au nevoie şi de susţinere financiară.
Cred însă că cel mai reușit “proiect” al meu este băiatul meu. Odată cu el am trăit foarte multe descoperiri, foarte multe schimbări, am început să îmi dau seama mai mult cine sunt eu, care este drumul meu, ce dureri am și ce vise, ce fac cu viața mea, în general. El m-a ajutat foarte mult să mă descopăr. Şi m-a mai învăţat să ascult. E un lucru foarte important. Pentru că, dacă îl asculţi şi îi dai posibilitatea să se exprime, un copil îţi spune soluţii la orice problemă ai avea tu.
Mă bucur că am reușit să-l învăț ce înseamnă compasiunea, să-l îndrum spre activități caritabile și să-l fac să înțeleagă pe ce sistem de valori ar trebui să ne construim viața ca să o Trăim Frumos.
În general, mă consider un om împlinit și binecuvântat cu o viață frumoasă, chiar dacă-mi testează zilnic limitele și slăbiciunile. Dar, chiar ăsta este rostul nașterii mele. Să devin un om mai bun în fiecare zi. Fiecare zi este o nouă invitație la evoluție și nu-mi permit să mă trezesc a doua zi mai proastă decât ieri.
Cu drag de voi, Alina Matei

Referintele prietenilor:

Imi plac femeile puternice si inteligente. Multe succese, Alina, urmeaza-ti misiunea! Te astept cu noi proiecte si-ti multumesc pentru sinceritate!Ana Iacub

”Excesul de modestie este o prostie”, – o frază pe care am reţinut-o de la Boris Gamurari, fost ministru al apărării. Doamna Alina se încadrează în această formulă: multe realizări şi modestie. Are puse-n punga vieţii suficiente. Un drum luminat înainte! Diferiţi, însă în această învălmăşală sunt lucruri majore: cumsecădenie, persevernţă, şi, cred, un suflet bun. Să nu ne lăsăm în butoiul cu pesimism, să nu ne dăm bătuţi, şi cînd îţi vine să „i-ei lumea-n cap – suie-te pe capul lumii”! Cam aceste sunt învaţamintele de la această întîlnire frumoasă de la Clubul IVC  la BM B.P.Hasdeu…  Alina, e femee frumoasă! O femee deşteaptă! Viaţa DVS e înainte! Mai mult optimism! Realizări personale înainte! Nasul sus! Respect! Meritaţi! Sunt al DVS – prieten!Andrei Covrig

Lumea are nevoie de oameni fericiți, iar Alina este omul care atunci cînd poate să facă un om fericit o face fără a ezita prin acțiunile ei de caritate. Pe Alina am cunoscut-o prima dată cînd am dat un interviu și pe portalul ei a scris despre mine, ulterior mi-am dat seama că este o fată tare sensibilă și o mamă extraordinară, e profesionistă și dacă are un scop neapărat îl realizează. Cu siguranță nu îi este ușor, nu i-a fost ușor dar ceea ce face face cu suflet și dăruire, e mereu cu fața spre oamenii simpli, e mereu gata să dea o mînă de ajutor celor nevoiași să le vină cu o îndrumare pentru ce o respect enorm de mult. Azi am descoperit-o și mai mult, pe deoparte modestă, pe de altăparte plină de a dărui dragoste și de ai ajuta pe cei din jurul ei. E o femeie puternică cu scopuri în viață, cu vise, așa o văd eu pe Alina și îi mulțumesc că a fost deacord să ne povestească despre realizările ei, ceea ce face este foarte util și binevenit. – Violeta Gasitoi

Я получила настоящее удовольствие от этой встречи. Я бы хотела, чтобы со мной вместе присутствовала моя дочь, т.к. считаю, что история Дны Алины Матей довольно поучительна и полезна для подрастающего поколения. Также мне понравилась атмосфера, царившая сегодня: свобода высказывания и уважение друг к другу, я бы даже сказала взаимная поддержка. Жаль, что было немного людей, наверное из-а того, что многие в отпусках, за пределами города, разъехались: кто к морю, кто в горы.)). Сама Алина Матей предстала перед нами как настоящий профессионал в области журналистики, целеустремленная личность и приятная женщина. Хочется пожелать ей дальнейших успехов на ее поприще. (Что,собственно, я и сделала, прощаясь с ней). – Evelina Bocanchamatei

Este o placere sa te intorci acasa si sa simti ca este viata in Moldova. Sa vezi cum frumoasele noastre doamne, fiind nu numai mame, dar si doamne de succes, se sustin una pe alta. Experienta Alinei m-a impresionat si m-a incurajat. Inca o dovada ca in tara avem oameni destepti, buni la suflet, gata sa intinda o maina de ajutor celor ce au nevoie. Multumesc Alinei pentru intalnirea frumoasa si bravo Svetlanei Vizitiu, ca nu mai oboseste sa descopere perle in Moldova! Felicitari!!! – Ludmila Sandu

O femeie puternica, inteligenta, frumoasa, unica in toate este prietena noastra Alina Matei! Am ascultat cu mare interes istoria vietii parcurse si am inteles de unde isi au origine calitatile extraordinare ale ei. Pe linga faptul ca este o Femeie puternica, frumoasa, inteligenta – ea mai este o Profesionista si o Mama extraordinara. Imi ramine doar sa ma mindresc ca am in cercul de prieteni o asa valoare si sa ii Urez implinrea tuturor proiectelor propuse atit pe plan profesional cit si pe cel personal. Succese! – Inga Albu. 

Publicitate

Autor: Svetlana Vizitiu

Blogger, pictor de portrete gen clasic si abstract, organizator #Clubul_Impresii_din_viata_si_carti, poeta in debut, #Biblioteca_Parfumata Impresii din viata si carti / Blog Svetlana Vizitiu https://impresiidinviatasicarti.wordpress.com/

8 gânduri despre „Alina Matei la Clubul ”Impresii din viata si carti”: Traieste cu atitudine! Traieste frumos!

 1. Pingback: Clubul de Elite ”Impresii din viaţă şi cărţi’, retrospectiva unui an (2013’14) | Impresii din viata si carti / Svetlana Vizitiu

 2. Alina Matei: Bunicii mei nu băgau niciodată cuţitul în pâine înainte de a îi face semnul crucii, înainte de a îi mulţumi şi de a rosti în şoaptă o rugăciune. Bunicu’ ţinea pâinea mare la subsoara, îi zgâria semnul crucii pe vatră, apoi tăia coltucul, pe care ne băteam toţi, norocul, bucuria, simbolul, esenţa pâinii, începutul şi sfârşitul.

  Apreciat de 1 persoană

 3. Pingback: Clubul de Elite ”Impresii din viaţă şi cărţi’, retrospectiva unui an (2013’14) | Impresii din viata si carti / Svetlana Vizitiu

 4. Buna ziua,
  As dori sa stiu cum pot sa dau si eu de d-na Alina Matei deoarece caut de 3 luni de zile cartea de la secretara la ceo in 12 ani si nu o gasesc sper sa ma ajutati.
  Multumesc

  Apreciază

 5. ALINA MATEI: L-am descoperit cu ceva ani in urma. Mi-a ramas intiparit. Astazi vi-l ofer voua.

  Despre sinceritate si prietenie – Mircea Eliade – „Oceanografie”

  Mi se pare ca foarte multi oameni isi fac despre sinceritate o idee atat de putin clara, incat ajunge mai degraba o superstitie. Se spune: a fi sincer inseamna a nu ascunde nimic celuilalt, a nu maslui nimic, a te dechide de tot. Exact; dar criteriul acestei sinceritati il are intotdeauna celalalt, nu tu. Esti considerat sincer nu „cand nu ascunzi nimic” celuilalt – ci cand nu ascunzi ceea ce se asteapta de la tine sa nu ascunzi. Este paradoxal, dar asa e; sinceritatea ta se verifica nu prin tine, ci prin celalalt. Esti sincer numai cand spui ceea ce vrea si ceea ce se asteapta altul de la tine sa spui.

  Daca marturisesti unei prietene ca e frumoasa si inteligenta, in timp ce ea nu e nici una, nici alta – nu esti sincer. Daca ii spui ca e urata si foarte putin desteapta, esti sincer. Dar daca ii marturisesti ca toate acestea n-au absolut nici o importanta, ca ai avea alte lucruri de spus (de pilda, ca isi macina timpul intr-un mod stupid, ca traieste o himera, ca isi inchipuie o suma de lucruri care o departeaza de adevar si de, hai sa-i spunem, fericire) – atunci nu esti nici sincer, nici nesincer, esti nebun. „Sinceritatea” este o voluptate amara pe care o cauta fiecare dintre noi; amara pentru ca adesea ne face sa suferim; si totusi voluptate, pentru ca ni se descopera cele ce voim sa le aflam, si, mai ales, pentru ca ne satisface acea eterna sete de a vorbi de noi, de a constata ca existam (deoarece atragem atentia celorlalti), ca nu ne invartim intr-o lume nefavorabila (e ciudat cat de mult ne temem de o lume „defavorabila”, de un mediu strain, cu care nu putem comunica, fata de care nu putem fi „sinceri”); de a ne verifica si justifica, intr-un cuvant, existenta. Vrem sa fie lumea sincera cu noi ca sa ne asiguram ca nu suntem singuri. Nimic nu da mai mult decat sinceritatea acea certitudine ca suntem inconjurati de prieteni, de oameni care ne iubesc; ca nu suntem singuri. De aceea, in ceasurile de mare singuratate se fac cele mai multe confesiuni, se deschid sufletele, se cauta unul pe altul; tocmai pentru a anula acel inspaimantator sentiment al solitudinii, al izolarii definitive. Este si sinceritatea un aspect al instinctului de conservare, ca atatea altele.

  Numai ca, asa cum am spus mai sus, sinceritatea aceasta este o superstitie a noastra, nu o realitate. Deoarece ni se cere sa spunem numai acele lucruri sau acele adevaruri pe care le asteapta tovarasul nostru. Esti cu desavarsire sincer nu cand spui tot ce gandesti – ci cand ghicesti perfect ce vrea celalalt sa afle de la tine. Daca spui altceva, esti nebun sau esti ridicol.

  In fond, si sinceritatea participa la acea foarte complicata clasa de sentimente si orgolii care se numeste, in bloc, prietenie – si care, trebuie s-o recunoastem, constituie una dintre cele mai serioase motive pentru a iubi viata. Si in prietenie se intampla acelasi lucru ca si in sinceritate: esti iubit nu pentru ceea ce esti tu, ci pentru ceea ce vede si crede prietenul tau in tine. Tu, omul, esti sacrificat intotdeauna. Ca si in „sinceritate”, in prietenie nu poti fi tu insuti. Esti iubit nu pentru tine – ci esti iubit pentru ceea ce poti da, ceea ce poti justifica, sau verifica, sau contrazice, sau afirma in sentimentele prietenului. Si nu te poti plange, pentru ca si tu faci la fel: toata lume face la fel…

  Cred ca exista si altfel de sinceritati, dupa cum exista si altfel de prietenii. Cateva pilde de asemenea prietenii si sinceritati am avut prilejul sa le mentionam, atunci cand am scris despre ridicol. Este intotdeauna destinul marilor sinceritati si marilor prietenii sa para ridicole. Un om care iti da bani la nevoie este „un bun prieten”. Altul, care iti spune ca nu exista nevoie, ca nu exista toate aceste complicatii cu bogatie si saracie, ca rostul omului depaseste simpla fuga dupa bani, este un exaltat, un om ridicol.

  Ceea ce intristeaza oarecum intr-o prietenie este faptul ca fiecare dintre prieteni sacrifica libertatea celuilalt. Si inteleg prin „libertate” suma posibilitatilor lui, vointa lui de a se schimba, de se modifica, de a se compromite. Esti iubit pentru ca prietenii s-au obisnuit cu tine sa te vada pe strada, sa te intalneasca la cafenea sau pe terenul de sport, s-au obisnuit sa-i intovarasesti la cinematograf sau la vizite, sa-ti placa, in general, cele ce le plac si lor, sa gandesti, iarasi in general, ceea ce gandesc si ei. Unde esti tu in toate aceste sentimente ale lor? Esti descompus, distribuit si asimilat dupa voia sau dupa capriciul lor; iar tu faci la fel.

  Daca insa intr-o zi vrei sa fii liber, si vrei sa faci altceva decat ceea ce se asteapta ei de la tine sa faci – atunci nu mai esti un bun prieten; atunci incomodezi, obosesti, stanjenesti. Cateodata esti tolerat; acesta e tot ce poate oferi dragostea prietenilor tai libertatii tale: toleranta… Prietenia cea mai incercata isi dezvaluie uneori ziduri de nestrabatut; parca ti-ar spune: „Pana aici te-am urmat, pana aici te-am lasat sa intri; de-acum, esti un caraghios, esti absurd, esti ridicol; nu te mai pot urma!” Incercam zilele trecute sa vorbesc cu cativa prieteni despre moarte – si am cunoscut inca o data tristetea de-a vedea cat de multe ziduri exista intre noi. Parca mi-ar fi spus: „draga, fii serios si lasa prostiile la o parte!” Ei nu voiau sa simta ca ceea ce le apar lor prostii poate insemna pentru mine o problema esentiala. Ei nu intelegeau ca s-ar putea discuta o asemenea problema, ca o puteau combate – dar nicidecum demite dispretuitori sau indiferenti. De multe ori mam intrebat ce-ar spune prietenii mei daca as savarsi un act compromitator, dar cerut urgent de libertatea mea; daca, de pilda, m-as converti la iudaism, sau la baptism, sau as deveni luptator la circ, sau campion de biliard; ceva, in sfarsit, care i-ar incomoda si i-ar nelinisti. Ei n-ar judeca schimbarea din punctul meu de vedere. Ei n-ar incerca sa treaca o clipa in mine, ca sa-mi inteleaga nebunia. M-ar decreta pur si simplu nebun, poate m-ar tolera, sau poate m-ar lasa cu desavarsire singur. In nici un caz n-ar trece in mine. Or, dragostea adevarata nu inseamna decat aceasta completa renuntare la individualitatea ta pentru a trece in celalalt.

  O prietenie nu se verifica in asa numitele „ceasuri-grele” ale vietii. O prietenie se verifica numai prin capacitatea de libertate pe care i-o acorzi celuilalt. A ajuta un prieten in nevoie, a-l incalzi cu mangaierile tale, a-l incuraja cu „sinceritatile” tale nu inseamna nimic. Altele sunt adevaratele probe ale prieteniei: a nu-i incalca libertatea, a nu-l judeca prin punctul tau de vedere (care poate fi real si justificabil, dar care poate nu corespunde experientei destinului celuilalt), a nu-l pretui prin ceea ce iti convine sau te amuza pe tine, ci pentru ceea ce este pentru el insusi, prin ceea ce trebuie el sa realizeze ca sa ajunga un om, iar nu un simplu manechin.

  Toate acestea insa nu ti le cere nimeni, dupa cum nimeni nu-ti cere adevarata sinceritate, ci numai acea sinceritate pe care o doreste el. Nu uitati ca intr-o prietenie nu conteaza numai ceea ce ia celalalt. Fiecare luam mai putin decat ar trebui. Acesta este marele nostru pacat: ca nu ni-e sete de mai mult, ca ne multumim cu sferturi; de aceea avem fiecare dintre noi atata spaima de ridicol. Nu numai ca nu dam pe cat ar trebui, dar si luam cu mult mai putin decat ni e ofera…”

  Apreciază

 6. O femeie puternica, inteligenta, frumoasa, unica in toate este prietena noastra Alina Matei! Am ascultat cu mare interes istoria vietii parcurse si am inteles de unde isi au origine calitatile extraordinare ale ei. Pe linga faptul ca este o Femeie puternica, frumoasa, inteligenta – ea mai este o Profesionista si o Mama extraordinara. Imi ramine doar sa ma mindresc ca am in cercul de prieteni o asa valoare si sa ii Urez implinrea tuturor proiectelor propuse atit pe plan profesional cit si pe cel personal. Succese!

  Apreciază

 7. Ludmila Sandu Este o placere sa te intorci acasa si sa simti ca este viata in Moldova.Sa vezi cum frumoasele nostre doamne,fiind nu numai mame,dar si doamne de succes se sustin una pe alta.Experienta Alinei m-a impresionat si m-a incurajat>Inca o dovada ca in tara avem oameni destepti,buni la suflet,gata sa intinda o maina de ajutor celor ce au nevoie.Multumesc Alinei pentru intalnirea frumoasa si bravo Svetlanei Vizitiu,ca nu mai oboseste sa descopere perle in Moldova! Felicitari!!!

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.