Impresii din viata si carti / Svetlana Vizitiu

Oameni, destine, istorii de viata, dragoste, pasiune, carte, lectura, club

Cum e să fii femeie puternică

20 comentarii


 :) Despre sindromul ”mătuşicăi” nu veţi găsi în dicţionare. Cu toate că, în viaţă este o apariţie reală: 10297959_657708934301096_8994426641645619120_ncu o stare abătută, de oboseală și morocăneală, în plus, privire stinsă, apatie sexuală, nedorinţa de a mai visa… Un atare kokteil negativ, un motiv din care suferă multe persoane…

Odată, s-a trezit şi în mine această ”mătuşică”. Nu chiar imediat, dar îşi făcea uneori “apariţii” lăuntrice, fie, şi pe o clipă, în al meu interior. Se întâmpla asta, în special, atunci când se adunau grămezi de munci şi griji în gospodăria noastră: deriticări şi cârpiri… Dar cel mai important, – sub masca cicălelilor la adresa celor de-acasă; cică, nimeni, în această casă, în afară de mine, n-are nevoie de nimic. Se-ntâmpla, înţelepciunea din mine să-i riposteze năstruşniciei mele “din interior”, şi acea… dispărea imediat. Și tuturor din nou li se făcea ușor şi vesel. Drept, că după naşterea copiilor, oaspeţica nedorită apărea mai des, ascunzându-se sub masca aprecierilor sociale, cu simţăminte de datorii şi obligaţiuni. Ulterior, “mătuşica” se mutase pentru totdeauna. Cinic şi brutal. M-am pricopsit, deci… Cu tot scarbul – amărăciune, ipohandrie, plictiseală, economie. Doar să mă îngraş încă n-am reuşit, dar nici asta nu mă preocupă. “Mătuşica” a făcut o revizie în casă, şi cu o mâna aspră mi-a strâns cureaua… la buric. Nu-i mai ardea de garderobă, de concerte, de plimbări… În fine, mai apăreau sclipiri de tânguială după vremuri bune, şi plângeam cu lacrimi amare… Veşnic obosită, morocănoasă şi neprihanită, uneori îmi propuneam timid, să intru în buticuri cu lengerie, dar “matuşica” era de neînduplecat! Pantofi cu tocuri? Doamne fereşte! Copiii nu au ce mânca, nu au haine de calitate! Dar şi să fiu mai înaltă ca soţul, la fel, nu se permitea. “Mătuşica” devenea un despot în casă, şi copiii au început să zâmbească mai rar, prietenii – sa vină și ei mai răruț în oaspeţie, iar soţul – să şoptească cu  blândețe… Dar, intr-o zi solară de primăvară, “mătuşica” a dat semne că cedează: viaţa devenise imposibilă! Procurând tot ce mă făcea mai frumoasă şi de nerecunoscut, i-am dat un şuţ acelei “matuşici”, cu toate borşurile, bodogănelile, oboselile şi griji cu obligațiuni.  Mi-am zis şi scris pe frunte câteva poveţe, în lupta contra sindromului “mătuşicei”, cu care lupt și în continuare! Din obligație. :)

1. Fă-le pe toate cu dragoste şi uşurinţă. Aşa, precum spun şi filosofii: ce-i în interior, e – şi dinafară. Dacă te bucuri de lume, de fiecare clipă în viaţă, devii şi la exterior, la fel de frumoasă și atrăgatoare pentru anturajul și norocul tău. Buna ta dispoziţie, precum şi inelele pe apa, se extind asupra celor de-alături. Doar “matuşica” uită, că la mame fericite şi copiii sunt fericiţi, iar la femei fericite și soţii sunt fericiţi.img_20170305_113918

2. Aplică-ţi bucuriile de femeie în rangul celor obligatorii: Precum o spun filosofii: nu e greu să te naşti deştept, iar minte de barbat –  este, fie, nu este… Grația femeiască – e altceva, dar…  e realizabilă. Aşa că, momindu-te şi bucurându-te de plăceri femeieşti, realizează-te! cu Feminitate! cu Şarm! neapărat, cu Cochetării! cu putere de a Farmeca! dar, fără sindroame de matuşica! Doar sentimente și convingere, că tu eşti Cineva, şi-n primul rând, să fii în ochii tăi proprii – Prima! Vârsta nu are afacere: fii Fără dependenţă de ea!

3. Nu sunt datoare nimănui.  Simţul cela, cu datorii, obligaţii, se merită înșirat într-un rând de psihiatrie. Gen clasic: nu suport sa prepar, să cârpesc, să deretic, dar mă simt obligată… Şi… în loc să ne refuzăm pur şi simplu, de treburi obosite, ne violăm sistematic, iritându-ne contra tuturor, transformându-ne în himere rele. Cu toate că, acei “toţi” nici  nu te-au rugat să te arzi trei ore la bucătărie, ca să-i bucuri cu cinci feluri de mâncare? Nu va muri nimeni de foame, iar în criza actuală, soţul se face sătul şi cu un borş! etate1Cred, că doar dragostea e în stare să conducă oamenii în direcţia corectă…

4. Îmi este indiferent, ce vor gândi de mine oamenii. Important – e cum gândesc eu. Dar să gandeşti trebuie, doar de bine! Şi dacă cineva gândeşte de rău, e problema lui! Numai “mătuşicilor” le pasă… Ia atitudine: Un spate drept, barbia în sus, un mers elegant! – cine se va indoi, că esti o Femeie fericită? Apropo, nimeni nu te va bârfi…

5. Dacă e să alegi între sex şi prepararea borşului – alege sexul! Numai nu cădeți jos, vă rog! Că mă apucă uneori şi pe mine îndoiala…  Doar “mătuşicile” n-au puteri, au obosit, sunt ocupate, n-au dorinţă… Poate şi cele slăbite și nesănătoase, să le iertăm… “Fetele normale” includ fantezia, citesc Kamasutra, se ocupă cu Tantra şi dansuri orientale etc. Doar că, borşul se poate prepara și după… Iar cine poate, achită servitorii să-l prepare, dacă -nu, cumpără un set de bulioane :)

6. Femeia e făcută să inspire bărbatul, nu să-l slugească! De acord? Primul meu bărbățel se da cu părerea, că de la femeile care prepară excelent şi cârpesc bine cămăşile, bărbaţii nu pleacă. Ei, şi a avut el patru (!) soții și zeci de amante. Toate preparau şi spălau foarte bine… Iar el n-a înţeles un simplu lucru: servitoarea şi soţia – sunt subiecte absolut diferite!

7. Eu exist, și acest fapt deja e un motiv de bucurie! Alta ca mine, nu există, şi nici nu va fi. Niciodată! Aşa că, fiţi de acord, că e o crimă să te simţi nenorocită, să te ucizi zilnic cu probleme, uneori, inventate, distrugându-ţi personalitatea şi transformându-te într-o tânguitoare lacrimogenă.

8. Fii mereu în formă, chiar şi cu copii în braţe! Iar în faţa bărbatului, întotdeauna,- fii cu rujul pe buze! Să arăţi ca o crăiasă! Şi afară, şi – acasă!  Cine a zis, că femeilor mature le este interzis? “Mătuşica”?… Arată-i limba şi… fugi să te dai pe role! Nu este un lucru imposibil. Doar să-ţi doreşti, doar să vrei… Să ai voință!

Svetlana Vizitiu

 

Autor: Svetlana Vizitiu

Blogger, pictor de portrete gen clasic si abstract, organizator #Clubul_Impresii_din_viata_si_carti, poeta in debut, #Biblioteca_Parfumata Impresii din viata si carti / Blog Svetlana Vizitiu https://impresiidinviatasicarti.wordpress.com/

20 de gânduri despre „Cum e să fii femeie puternică

  1. Pingback: Vârsta e doar o cifră | Impresii din viata si carti / Svetlana Vizitiu

  2. Svetlana!
    Am savurat articolul tau!
    „Femeia e făcută să inspire bărbatul, nu să-l slugească! De acord? Primul meu bărbățel se da cu părerea, că de la femeile care prepară excelent şi cârpesc bine cămăşile, bărbaţii nu pleacă. Ei, şi a avut el patru (!) soții și zeci de amante. Toate preparau şi spălau foarte bine… Iar el n-a înţeles un simplu lucru: servitoarea şi soţia – sunt subiecte absolut diferite!”

    Apreciază

  3. Ai scris foarte frumos despre „mătuşică”. Şi nu ţi-aş putea reproşa în nimic din cele ce sugerezi, sunt absolut de acord. Numai că nu ştiu cum se întâmplă că ajungem la adevărurile astea doar după ce trecem prin săpuneala „mătuşicăi” şi când copiii ne sunt mari. Dintâi le suportăm pe toate, apoi ne dăm seama că ar fi trebuit altfel să ne prezentăm lumii. Nu generalizez, sunt şi femei care instinctiv îşi organizează viaţa în jurul propriei persoane. De ce depinde? De educaţie? De zodie? Femei care se sacrifică…, femei care se complac…, femei care se iubesc mai presus de orice… Cred că e necesară o echilibrare a lăuntricului şi – foarte important – descoperirea spiritului de luptător, pentru că este în oricine. A te iubi este şi aceasta o metodă de luptă împotriva rutinei, care afectează sufletele. Dar, cum se zice: EST MODUS IN REBUS.

    Apreciat de 1 persoană

    • Dinulea, am scris in ’14, opiniile se mai schimba pe parcurs, dar totusi, depinde de fiecare individual, cum o duce, si cu cine mananca borsul…. Insa, draga, am decis, ca sfaturile sunt… inca utile, las’sa macar atat… Sa le fie tuturor de Noroc si Fericire :)))

      Apreciat de 1 persoană

  4. ….mult adevar …..frumos spus „sa arati ca o craiasa si afara si in casa”

    Apreciază

  5. Azi am avut una dintre cele mai grele zile. O zi ca plumbul de grea.
    Dacă e sau nu întâmplător nu mai știu, cert este că am aprins laptopul, am intrat unde s-a nimerit, ce mi-a picat sub ochi, am deschis și …am citit!
    Am revenit!
    Mulțumesc, Svetlana Vizitiu! De-acum… nu mai ”scapi” de mine, sic!

    Apreciat de 1 persoană

  6. Foarte bine spus, foarte frumos …

    Apreciat de 1 persoană

  7. cititi doamnelor cititul nu doare

    Apreciază

  8. ha ha ha frumoasa poza

    Apreciază

  9. viata e o lupta ,niciodata nu trebuie sa abandonezi aceasta lupta .

    Apreciază

  10. Cred ca merita……ceea ce nu imi e chear foarte clar, cum e cu borsul, il mai face, sau………….
    ???

    Apreciază

  11. multe din aceste … realitati le-am exprerimentat… si … am invatat!

    Apreciază

  12. Perfect de acord cu punctul 5 si mai ales 6.

    Apreciat de 1 persoană

  13. Azi am avut una dintre cele mai grele zile, dar doar ”pe dinăuntru”…, când ceva acolo unde se crede că ar fi sufletul, adică peste tot, pe sub piele, prin carne, sânge, lacrimi adunate-n gât, peste tot ce mai… O zi grea, ca plumbul de grea.
    Dacă e sau nu întâmplător nu mai știu, cert este că am aprins laptopul, am intrat unde s-a nimerit, ce mi-a picat sub ochi, am deschis și …am citit!
    Am revenit!
    Mulțumesc, Svetlana Vizitiu!

    Apreciat de 1 persoană

  14. hahaha! Multumesc, m-am simtit atat de bine, citindu-l am si postat link-ul sa-l mai citeasca femei ca noi! Se spunea ca daca nu stii sa faci sarale, barbatul nu simte dragostea! Pe propria experienta, faceam 3 feluri de mancare si eram terminata de oboseala si plina de nervi. Iar dansul bine mersi venea-pleca la munca, facea bani si mai mult nu-l interesa decat sex! Intr-o relatie trebuie sa fie echilibru in toate si compatibilitate. Multumesc doamne ca am scapat de unii regi, iar eu am devenit acum libera regina! 🙂

    Apreciat de 1 persoană

  15. Grozav! Știu toate astea, cât de bine le știu! Dar spuse așa, acum, parcă e altceva și îmi face așa bine! Mulțumesc!

    Apreciat de 1 persoană

  16. Eu exist, și acest fapt deja e un motiv de bucurie! Alta ca mine, nu există, şi nici nu va fi. Niciodată! 😀 😉

    Apreciat de 2 persoane

  17. Pingback: din basarabia | Dialog cu Mine Insumi

  18. Svetlana, bine e spus. Am citit, in cele relatate, despre dragostea adevarata . Ma conving, acolo unde crezi ca dragoste nu este, este cel mai mult. Sa poti iubi avand , uneori, pe cearta fara ura, pe gelozia dragostei, pe dorinte care sunt in vise, in povesti, e o mare fericire.Te simti ca esti iubita si iubesti, de varsta uiti. Vreau 8 martie sa fie in fiecare zi. Cred ca ma sustin femeile si barbatii. Acest grup va face exceptie, va sarbatori ziua femii in fiecare zi. Zambesc.
    …in dragoste nu exista femeie, barbat. In dragoste sunt El si Ea, cei creati de Dumnezeu:Eve si Adami!!! Sa ne simtim mereu Ea, sa avem alaturi pe El. Sa fie acest cuplu cu daruire, cu zambet, cu devotament si mulat, multa sinceritate si cumpatare. Multumesc.

    Apreciat de 1 persoană

  19. Multumesc pentru aripi Svetlana 🙂

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.