Impresii din viata si carti / Svetlana Vizitiu

Oameni, destine, istorii de viata, dragoste, pasiune, carte, lectura, club

Importanţa muncii bibliotecarilor

22 comentarii


         Interesantă este interpretarea vieţii profesionale a unui bibliotecar, şi mai important este ce gandesc ei despre sine şi profesia lor; legatura ei paralelă cu serviciul. Vreau să mentionez Biblioteca Municipală “B.P.Hasdeu” din Chisinau, şi alte biblioteci din Republica Moldova, rolul bibliotecarilor în societate.

E adevărat, biblioteca are o dimensiune superficială, ca și cum la ‘moda’! Pe de altă parte, poţi întoarce oglinda cu capul în jos, dar nu poți întoarce imaginea, astfel că trebuie să stai cu capul în jos, stând pe mâini şi… carând tone de cărţi, şi… cât să reziști în această poză?

Sunt suparată pe cei care nu văd importanţa muncii bibliotecarilor. Unii consideră că bibliotecarul „dă şi primeşte cărţi”, mai nou, „stă în faţa calculatorului” (pentru unii lunea e liberă – ori lucreaza duminică – nu au cerut bani pentru asta, au considerat că oamenii sunt mai liberi duminica şi pot frecventa biblioteca. Dar, ştiti ce înseamnă să ai o gestiune de peste aproximativ 700-1000 lei pe care un bibliotecar o distribuie la zeci de mii de cititori/an? Ştiţi cum aleargă bibliotecarul după cititori pentru a recupera documentele de bibliotecă pe care „uită” să le înapoieze? Ce înseamnă acces liber la raft? Ştiţi, că sunt unii utilizatori care „iubesc” atat de mult carţile încât mai pleacă cu ele dosite pe fie unde? eu sacaCât timp munceşte un bibliotecar on-line? Distribuind şi promovând surse şi teme importante informând utilizatorii despre toate informațiile cu sursele și literatură necesară pentru studii/ servicii? Dar, despre Centrele de cultură create în biblioteci, unde bibliotecarul este: şi – organizator, regizor, scenarist, jurnalist, blogger, redactor la texte, operator, hamal, designer, promotor, distribuitor ca urmare a evenimenteleor cu lansări etc? – Toate deservirile întrunesc meseria de Bibliotecar! Iar… politicienii se luptă pentru funcţiile lor în continuare, îşi măresc pensiile personale de zeci de ori mai mari ca leafa bibliotecarului… Dar, uită de exemplu că şi ei au beneficiat de serviciile unei biblioteci, și au fost ajutaţi de bibliotecar să ajungă profesionişti în domeniul lor de activitate?
Vreau să menționez despre profesionalismul bibliotecarilor. Activitatea începe de la constrângeri. Există cineva ideal? Nu există. Că dacă ai alege din cei mai ideali sau, pur și simplu, buni specialişti, – cu siguranță, ar ieşi ceva prost. Important e să găseşti în materialul uman care este accesibil, varianta cea mai propice. Și cât de mult contează personalitatea bibliotecarului!
E doar un aspect. Nimeni nu e rigid… Există un ansamblu de calităţi care trebuie să se apropie de ceea ce se propune în esenţă. Şi atunci, se fac comparații. Nu vorbim de genuri. Totuşi, fie că e modern sau nu, acestea există.

Există bibliotecari de caracter. Avem bibliotecari care au posibilitatea de a fi pe linia întâi, alţii – mai inferiori. Mereu persistă o legatură strânsă sau subredă… Toate acestea nu trebuie să atingă nivelul înalt a calităţii profesionale. Cu oameni talentaţi care gândesc Biblioteca într-un mod cărturar – poţi comunica indiferent de limbă. Cu alţii, care par că nu aparţin, dar care sunt prezenţi, – pentru că instituţiile sunt mari şi uşile sunt deschise, – nu ai cum să comunici. În mod superficial, nu se face diferenţa între o experienţă reală sau unul care riscă atunci când se apropie şi desface o temă cu un interes anume. Dacă îţi asumi responsabilitatea, profesional, lucrul acesta trebuie să resimte într-o bibliotecă. Rolul bibliotecarului este de a apropia oamenii, de a-i educa prin promovarea valorilor culturale, tradiționale –  prin carti, prin activităţi / evenimente etc…top bibliotecarii recomanda
Dacă e să dezvoltăm acest subiect, cred că din cauza conceptualizării, importanţa bibliotecarului, în prezent, este chiar foarte mică! Nu se ia atitudine corectă pentru profesionalismul bibliotecarilor, și leafa e cea mai mică!

Dacă ar cunoaște cititorii – câtă muncă depune și cât timp lucrează bibliotecarul în faţa calculatorului pentru a introduce în programe? De cât timp are nevoie pentru a citi dintr-o carte pentru a stabili cota ei de raft? Nu mai amintim, de bibliotecarii care au făcut diverse boli profesionale datorită ciupercilor şi prafului de pe cărţi, dar și riscând contaminarea de diverse boli de la cititori? Mii de bibliotecari eu emigrat din țară, și în continuare pleacă din biblioteci pentru salarii mai bine plătite în alte locuri de muncă peste hotare?
Se impune de la sine, un bibliotecar trebuie să fie partenerul important pentru toată lumea şi – o sursă de informare pentru fiecare, să susţină o direcţie, cu o sensibilitate anume pentru ceea ce poate stimula fantezia individului. El, bibliotecarul, trebuie, bineînţeles, să dispună de abilitatea de a lucra pe texte: să taie, să improvizeze, să facă legături, să completeze, dacă e nevoie. La Shakespeare toată lumea taie cu foarfecele în dreapta, în stânga. Acolo, e într-adevăr foarte important să existe şi un alt tip de reflecţie decât doar cel practic…

Bibliotecarul cu personalitate puternică trebuie protejat şi lăsat să vină la cuvânt cu limbajul lui. Dar ce înseamnă, de fapt, un bibliotecar slab? Nu există slabi, profesia de bibliotecar începe de la un anumit standard: eu, de exemplu, citesc, dar asta nu înseamnă că sunt scriitor… Toată lumea ştie să scrie, dar nu toată lumea e scriitoare; misterul e altul, nu e aşa cum îl înţelegem ca profesionist. Ce ar trebui să facă un bibliotecar pentru a evolua, pentru a nu se plafona? Să continue să lucreze. De ce are nevoie, in mod special? De Initiativă! Un bibliotecar nu are voie să renunţe, el trebuie să continue să dezvolte ceea ce a început. Are nevoie de perseverenţă. Atitudinea trebuie să fie deschisă. Și cel mai mult contează: suportul colegilor superiori care sunt mulți, doar că unii nu doresc să se împartă cu experiența lor din motivul concurenței…top bibliotecare

Cel mai important e, bineînţeles, omul viu, modul în care reacţionează în anumite situații de lucru, şi dacă se stabileşte un flux de dialog subliminal. O vibraţie comună, proprie limbajului profesional poate învăţa mult mai multe lucruri utile decât teorii cu vorbe pustii.

Ceea ce lipseşte la unele persoane: dacă uneşti doi profesionişti, unul foarte tânăr şi unul în etate, şi – îi pui pe treabă,- amândoi sunt în acelaşi punct. Dacă cel bătrân se bazează numai pe experienţă, e pierdut, iar dacă cel tânăr se bazează doar pe intuiţie, e şi el pierdut. Trebuie să fii conştient să începi de la zero, astfel ar fi mai sănătos. Există anumite avantaje dacă ai mai lucrat, doar că în prezent, nu te poţi baza doar pe ele.

Nu există rezultate imediate specifice, diferenţiate. Importantă e Conştientizarea. Atitudinea, perseverenţa, dorinţele… Toate greşelile pot fi integrate şi ele se dovedesc a fi până la urmă – Calităţi. Dacă ceva ce pare o eroare se transformă într-o calitate, atunci procesul e just.
Calitatea şi nivelul pregătirii determină dezvoltarea lucrurilor. Conceptele sunt bune doar dacă le poţi înlătura la un moment dat. E normal să porneşti cu un concept, dar nu este necesar să-l duci până la capăt. Einştein nu a zis „azi nu am timp, lasă că fac mâine teoria relativităţii”. S-a întâmplat: el era foarte concentrat, bine pregătit pentru alt lucru şi uite ce a apărut… Nu a fost un simplu accident, ci a fost bine pregătit. Nu poţi şti din start ce te aşteaptă. Nu ajungi întotdeauna unde premeditezi să ajungi. Există tentaţii ale meseriei care sunt justificate, este curiozitatea de a încerca cât mai multe în sistemul bibliotecar. Ca apoi să nu rămânem, într-un fel, cu regretul de a nu fi avut un ansamblu al nostru…

Vivat, Bibliotecari!

Svetlana Vizitiu, ❤

Alte surse in domeniu:

Sugestii curative pentru Legi de biblioteci

Corelația angajat-utilizator cu nevoi speciale la Biblioteca Municipală “B. P. Hasdeu”

Autor: Svetlana Vizitiu

Blogger, pictor de portrete gen clasic si abstract, organizator #Clubul_Impresii_din_viata_si_carti, poeta in debut, #Biblioteca_Parfumata Impresii din viata si carti / Blog Svetlana Vizitiu https://impresiidinviatasicarti.wordpress.com/

22 de gânduri despre „Importanţa muncii bibliotecarilor

  1. Pingback: Oda bibliotecarilor | Impresii din viata si carti / Svetlana Vizitiu

  2. Pingback: Corelația angajat-utilizator cu nevoi speciale la Biblioteca Municipală “B. P. Hasdeu” | Impresii din viata si carti / Svetlana Vizitiu

  3. Pingback: Sugestii curative pentru Legi de biblioteci | Impresii din viata si carti / Svetlana Vizitiu

  4. Broker-ul de informaţii.

    Apreciat de 1 persoană

  5. Frumos!!! Am toata stima pentru bibliotecarii din Republica Moldova. Am fost intr-un schimb de experienta, ca sa spun asa, in Chisinau la Biblioteca B.P.Hasdeu. Nu pot uita cu cata daruire si profesionalism munceau colegele dumneavoastra, mereu in plin proces de perfectionare. Respect, pentru tot ceea ce faceti! Iar despre tema abordata de dumneavoastra…da asa este, mereu intrebari: Oare ce face bibliotecarul toata ziua? E foarte bine ca o spuneti, munceste ca oricare alt bugetar, cu satisfactii sa deceptii, dar cu multa dragoste si deschidere pentru cei care ii deschid😘😍 usa.

    Apreciat de 1 persoană

  6. Apropos, cu acest articol eventual scris pentru raportul de activitate la categoria superioara in 2012. Eu unica din grup n-am fost admisa la Categoria Superioara. Nu ma plang, doar faptuiesc ))) In continuare dupa 33 de ani in acest serviciu, raman cu categoria Unu!
    Bafta celor mai intelepti! ❤

    Apreciat de 1 persoană

  7. Mi-ar fi plăcut să fiu bibliotecar!

    Apreciat de 1 persoană

  8. Esti copia lui Einstein – intruchiparea inteligentei! Svetlana! )

    Apreciat de 1 persoană

  9. Bibliotecari sunt de mare pret, La dispozitia cititorilor, cind aduce carti Si mai de pret este intelepciunea, Cind esti mereu, in rind cu lumea. Chisinau epigramistul Condrat Plesca tel. 079743582.

    Apreciază

  10. Uraleee, azi am depasit 255000 numarul de utilizatori in blogul meu!!
    Cu acest motiv cer salarii mai mari pentru bibliotecari!!!! Astept reactii!

    Apreciază

  11. Când văd bibliotecile din satele noastre, străinii spun că până şi cele din Africa sunt mai moderne. Chiar şi aşa, avem bibliotecari care lucrează cu pasiune, îşi dedică viaţa acestei meserii. Mulţi s-au reprofilat sau au plecat peste hotare, au rămas cei mai responsabili şi pasionaţi. Pe ei se ţin bibliotecile. Indiferent de condiţii, ei vin la lucru, pentru că biblioteca a rămas una dintre puţinele instituţii care poate fi asemuită cu lumina. Totuşi, îi lipseşte atractivitatea. Trăim într-o eră a imaginii, dar bibliotecile vin cu aceeaşi ofertă ca acum 20 de ani. Şi nu e vina lor că nu au bani pentru modernizare. Biblioteca are nevoie de tehnologii, de softuri educaţionale, de baze de lecturi pentru diverse segmente demografice. Occidentul i-a făcut un loc bibliotecii în comunitate, pentru că discuţiile faţă în faţă nu se găsesc pe Internet. Acolo, oamenii nu doar citesc, dar şi discută. O bibliotecă modernă poate răspunde multor necesităţi despre care mulţi nici nu bănuiesc.

    http://adevarul.ro/moldova/actualitate/lidia-kulikovski-1_517629dc053c7dd83f3942e3/index.html

    Apreciază

  12. am primit dezaprecieri din partea unei jurnaliste, ea ”considera ca astfel de scriituri, pur si simplu, nu fac fata unor reprezentanti ai Bibliotecii”
    Sper, totusi, ca cineva a inteles textul… 🙂 Nu fiecare este in pielea noastra… Dar observa sau recunoaste cineva problemele noastre profesionale, la fel, ca si cele … personale?
    Astept, mai multa initiativa!
    🙂

    Apreciază

  13. Aplaud aceasta afirmatie și apreciere a muncii de bibliotecar!!!

    Apreciază

  14. Fetelor, daca tot spunem lucrurilor pe nume, incadrati-va colegele sa lucreze cu mai mult interes, dati-le o brazda in mani si un ghiont pe la spate; dar si voi, impuneti-va cu Initiativa; asta va lipseste f. mult!! 🙂

    Apreciază

  15. Salut! Cine zice ca suntem prosti? e vorba de munca noastra, nu de calitati mintale

    Apreciază

  16. Asa e, dar e si altfel.
    Trebuie sa ne impunem, sa spunem in continuu, cu glas tare, ca exista. Si atunci se va vedea sintem sau nu prosti.

    Apreciază

  17. Sint ginduri pe care le inteleg.
    Munca bibliotecarului nu este considerata importanta. Pare ca unii cred ca bibliotecari devin cei mai prosti, deaceea primesc atit cit primesc. E trist…

    Apreciază

  18. 23 aprilie: Ziua bibliotecarului. Exprimati-va parerea voastra despre biblioteci si bibliotecari

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.