Impresii din viata si carti / Svetlana Vizitiu

Oameni, destine, istorii de viata, dragoste, pasiune, carte, lectura, club

Importanţa muncii bibliotecarilor

19 comentarii


         Interesantă este interpretarea vieţii profesionale a unui bibliotecar, şi mai importantă este ce gandesc ei însişi despre sine şi profesia lor, dar şi viaţa personală; legatura ei paralelă cu serviciul. Vreau să mentionez Biblioteca Municipală “B.P.Hasdeu” din Chisinau, şi alte biblioteci din Republica Moldova, rolul bibliotecarilor în societate.

Este adevărat, biblioteca are şi o dimensiune superficială, care acum e ca şi cum ar fi… la ‘moda’! Pe de altă parte, poţi întoarce oglinda cu capul în jos, dar nu poţi să întorci imaginea, astfel că trebuie să stai şi tu cu capul în jos, să faci stând pe mâini şi carând tone de cărţi, şi… cât poţi sta în mâini?

Sunt suparată pe toţi cei care nu văd importanţa muncii bibliotecarilor. Pentru mulţi, bibliotecarul dă şi primeşte cărţi sau, mai nou, stă în faţa calculatorului (pentru unii lunea e liberă – ori lucreaza duminică – nu au cerut bani pentru asta, au considerat că oamenii sunt mai liberi duminica şi pot frecventa biblioteca. Dar mai ştiti ce înseamnă să ai o gestiune de peste aproximativ 700-1000 lei pe care un bibliotecar o distribuie la zeci de mii de cititori/an? Ştiţi cum aleargă după unii pentru a recupera documentele de bibliotecă pe care „uită” să le înapoieze? Ştiţi, ce înseamnă acces liber la raft? Ştiţi, că sunt unii utilizatori care „iubesc” atat de mult carţile încât mai pleacă cu ele dosite pe fie unde? eu sacaMai ştiţi cât munceşte un bibliotecar on-line? Distribuind şi promovând surse şi teme importante informând utilizatorii despre toate? Dar Centrele de cultură create în biblioteci, unde bibliotecarul e şi organizator, regizor, scenarist, jurnalist, blogger, redactor la texte, operator, hamal, designer, promotor, distribuitor, ca urmare a evenimenteleor, etc? – Toate întrunesc meseria de Bibliotecar!Şi… politicienii se luptă pentru funcţiile lor, îşi măresc pensiile personale de zeci de ori mai mari ca leafa bibliotecarului… Dar şi ei au fost cândva ajutaţi de bibliotecar să ajungă profesionişti, mai ţin ei minte acest lucru?
Vreau să scriu câte ceva despre profesionalismul bibliotecarilor. Totul începe de la constrângeri. Există cineva ideal? Nu există. Că dacă ai alege din cei mai ideali sau buni specialişti, în mod sigur ar ieşi ceva prost. Important e să găseşti în materialul uman care te înconjoară şi ce e accesibil, varianta cea mai propice, iar ce contează e personalitatea!
Este doar un aspect. Nimeni nu e rigid şi atât… Există un ansamblu de calităţi care trebuie să se apropie cât mai mult de ceea ce se propune în esenţă. Şi atunci, se compară, desigur. Nu mai vorbim de genuri. Totuşi, fie că e modern sau nu, acestea există.

Există bibliotecari de caracter. Există bibliotecari care sunt juni primi, există subrete, chiar dacă nu li se mai spune pe nume. Există unii bibliotecari care au posibilitatea de a fi pe linia întâi, alţii – mai inferiori. Oarecum, mereu persistă o legatură strânsă sau subredă… Toate acestea nu trebuie să atingă nivelul înalt al calităţii profesionale. Cu oameni talentaţi care gândesc biblioteca într-un mod cărturar poţi comunica indiferent de limbă. Cu alţii care ţi se pare că nu aparţin, dar care sunt prezenţi, pentru că instituţiile sunt mari şi uşile sunt deschise, nu ai cum să comunici. În mod superficial, pentru că nu se poate face diferenţa între o experienţă adevărată sau unul care riscă atunci când se apropie şi desface o temă cu un anume interes, e că, dacă îţi asumi responsabilitatea, în mod profesional, lucrul acesta trebuie să fie resimţit în bibliotecă. Rolul bibliotecarului este de a apropia oamenii, de a-i educa prin promovarea valorilor culturale  prin carti, fie prin activităţi tradiţionale etc…top bibliotecarii recomanda
Dacă ar fi să dezvoltăm acest subiect, cred că din cauza conceptualizării, importanţa bibliotecarului este chiar foarte mică! Oameni buni! Ştiţi cât stă în faţa calculatorului pentru a introduce în programul de bibliotecă cărţile bibliotecarul? Ştiţi cât citeşte dintr-o carte pentru ai stabili cota de raft? ştiţi câţi bibliotecari au făcut diverse boli profesionale datorită ciupercilor şi prafului de pe cărţi? Ştiţi câţi bibliotecari pleacă din bibliotecă pentru salarii mai bine platite în alte locuri de muncă peste hotare, dar şi din viaţă din cauza bolilor incurabile?
Se impune de la sine, un bibliotecar trebuie să fie un partener important pentru toată lumea şi o sursă de informare pentru fiecare, să susţină o direcţie, dar cu o anume sensibilitate pentru ceea ce poate stimula fantezia individului. El, bibliotecarul, trebuie, bineînţeles, să aibă si abilitatea de a lucra pe text: să taie, să improvizeze, să facă legături, să completeze, dacă e nevoie. La Shakespeare toată lumea taie cu foarfecele în dreapta, în stânga. Acolo e într-adevăr foarte important să existe şi un alt tip de reflecţie decât doar cel practic…

Bibliotecarul cu personalitate foarte puternică trebuie protejat şi lăsat să vină la cuvânt cu limbajul lui. Dar ce înseamnă, de fapt, bibliotecar slab? Nu există slabi, profesia de bibliotecar începe de la un anumit standard: eu, de exemplu, citesc, dar asta nu înseamnă că sunt scriitor… Toată lumea ştie să scrie, dar nu toată lumea e scriitor; misterul e altul, nu aşa cum îl înţelegem profesionist. Ce ar trebui să facă un bibliotecar pentru a evolua, pentru a nu se plafona? Să continue să lucreze. De ce are nevoie, in mod special? De Initiativa! Un bibliotecar nu are voie să renunţe, el trebuie să continue să dezvolte ceva ce a început. Mai are nevoie de perseverenţă. Atitudinea trebuie să fie deschisă. top bibliotecare

Cel mai important e, bineînţeles, omul viu, felul în care reacţionează în anumite momente şi dacă se stabileşte un flux de dialog subliminal. O vibraţie comună, proprie limbajului profesional te poate învăţa mult mai multe decât nişte vorbe goale.

Ce lipseşte oricui: dacă uneşti doi profesionişti, unul foarte tânăr şi unul foarte bătrân şi îi pui pe treabă, amândoi sunt în acelaşi punct. Dacă cel bătrân se bazează numai pe experienţă, e pierdut, iar dacă cel tânăr se bazează doar pe intuiţie, e şi el pierdut. Trebuie să fii conştient că începi de la zero, e mai sănătos aşa. Sigur că ai anumite avantaje dacă ai mai lucrat, dar… în prezent, nu te poţi baza doar pe ele. Nu există rezultate imediate specifice, diferenţiate. Importantă e Conştientizarea. Atitudinea, perseverenţa, dorinţele… Toate greşelile trebuie integrate şi poate că ele se dovedesc a fi până la urmă Calităţi. Dacă ceva ce pare o greşeală se transformă într-o calitate, atunci procesul e just.
Calitatea şi nivelul pregătirii determină dezvoltarea lucrurilor. Conceptele sunt bune doar dacă le poţi înlătura la un moment dat. E bine să porneşti cu un concept, dar nu e necesar să-l duci până la capăt. Einştein nu a zis „azi nu am timp, lasă că fac mâine teoria relativităţii”. S-a întâmplat: el era foarte concentrat, bine pregătit pentru alt lucru şi uite ce a apărut… nu a fost un simplu accident, ci a fost bine pregătit. Doar că nu poţi şti din start ce te aşteaptă. Nu ajungi întotdeauna unde premeditezi să ajungi. Există tentaţii ale meseriei care sunt justificate, este curiozitatea de a încerca cât mai multe în sistemul bibliotecar. Ca apoi să nu rămânem, într-un fel, cu regretul de a nu fi avut un ansamblu al nostru… Vivat, Bibliotecari!

Autor: Svetlana Vizitiu

Blogger, pictor, organizator Clubul Impresii din viata si carti, proiect Biblioteca Parfumata Impresii din viata si carti / Blog Svetlana Vizitiu https://impresiidinviatasicarti.wordpress.com/

19 gânduri despre „Importanţa muncii bibliotecarilor

 1. Broker-ul de informaţii.

  Apreciat de 1 persoană

 2. Frumos!!! Am toata stima pentru bibliotecarii din Republica Moldova. Am fost intr-un schimb de experienta, ca sa spun asa, in Chisinau la Biblioteca B.P.Hasdeu. Nu pot uita cu cata daruire si profesionalism munceau colegele dumneavoastra, mereu in plin proces de perfectionare. Respect, pentru tot ceea ce faceti! Iar despre tema abordata de dumneavoastra…da asa este, mereu intrebari: Oare ce face bibliotecarul toata ziua? E foarte bine ca o spuneti, munceste ca oricare alt bugetar, cu satisfactii sa deceptii, dar cu multa dragoste si deschidere pentru cei care ii deschid😘😍 usa.

  Apreciat de 1 persoană

 3. Apropos, cu acest articol eventual scris pentru raportul de activitate la categoria superioara in 2012. Eu unica din grup n-am fost admisa la Categoria Superioara. Nu ma plang, doar faptuiesc ))) In continuare dupa 33 de ani in acest serviciu, raman cu categoria Unu!
  Bafta celor mai intelepti! ❤

  Apreciat de 1 persoană

 4. Mi-ar fi plăcut să fiu bibliotecar!

  Apreciat de 1 persoană

 5. Esti copia lui Einstein – intruchiparea inteligentei! Svetlana! )

  Apreciat de 1 persoană

 6. Bibliotecari sunt de mare pret, La dispozitia cititorilor, cind aduce carti Si mai de pret este intelepciunea, Cind esti mereu, in rind cu lumea. Chisinau epigramistul Condrat Plesca tel. 079743582.

  Apreciază

 7. Uraleee, azi am depasit 255000 numarul de utilizatori in blogul meu!!
  Cu acest motiv cer salarii mai mari pentru bibliotecari!!!! Astept reactii!

  Apreciază

 8. Când văd bibliotecile din satele noastre, străinii spun că până şi cele din Africa sunt mai moderne. Chiar şi aşa, avem bibliotecari care lucrează cu pasiune, îşi dedică viaţa acestei meserii. Mulţi s-au reprofilat sau au plecat peste hotare, au rămas cei mai responsabili şi pasionaţi. Pe ei se ţin bibliotecile. Indiferent de condiţii, ei vin la lucru, pentru că biblioteca a rămas una dintre puţinele instituţii care poate fi asemuită cu lumina. Totuşi, îi lipseşte atractivitatea. Trăim într-o eră a imaginii, dar bibliotecile vin cu aceeaşi ofertă ca acum 20 de ani. Şi nu e vina lor că nu au bani pentru modernizare. Biblioteca are nevoie de tehnologii, de softuri educaţionale, de baze de lecturi pentru diverse segmente demografice. Occidentul i-a făcut un loc bibliotecii în comunitate, pentru că discuţiile faţă în faţă nu se găsesc pe Internet. Acolo, oamenii nu doar citesc, dar şi discută. O bibliotecă modernă poate răspunde multor necesităţi despre care mulţi nici nu bănuiesc.

  http://adevarul.ro/moldova/actualitate/lidia-kulikovski-1_517629dc053c7dd83f3942e3/index.html

  Apreciază

 9. am primit dezaprecieri din partea unei jurnaliste, ea ”considera ca astfel de scriituri, pur si simplu, nu fac fata unor reprezentanti ai Bibliotecii”
  Sper, totusi, ca cineva a inteles textul… 🙂 Nu fiecare este in pielea noastra… Dar observa sau recunoaste cineva problemele noastre profesionale, la fel, ca si cele … personale?
  Astept, mai multa initiativa!
  🙂

  Apreciază

 10. Aplaud aceasta afirmatie și apreciere a muncii de bibliotecar!!!

  Apreciază

 11. Fetelor, daca tot spunem lucrurilor pe nume, incadrati-va colegele sa lucreze cu mai mult interes, dati-le o brazda in mani si un ghiont pe la spate; dar si voi, impuneti-va cu Initiativa; asta va lipseste f. mult!! 🙂

  Apreciază

 12. Salut! Cine zice ca suntem prosti? e vorba de munca noastra, nu de calitati mintale

  Apreciază

 13. Asa e, dar e si altfel.
  Trebuie sa ne impunem, sa spunem in continuu, cu glas tare, ca exista. Si atunci se va vedea sintem sau nu prosti.

  Apreciază

 14. Sint ginduri pe care le inteleg.
  Munca bibliotecarului nu este considerata importanta. Pare ca unii cred ca bibliotecari devin cei mai prosti, deaceea primesc atit cit primesc. E trist…

  Apreciază

 15. 23 aprilie: Ziua bibliotecarului. Exprimati-va parerea voastra despre biblioteci si bibliotecari

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.