„Să fii autist nu inseamnă să fii inuman. Însă, înseamnă să fii un Străin. Înseamnă, – ce este normal pentru mine, nu este normal și pentru alte persoane. Sub anumite aspecte, eu sunt foarte prost echipat pentru a putea supraviețui în aceasta lume, precum un extraterestru eșuat fără un manual de orientare… Acordați-mi demnitatea de a mă cunoaște în termenul meu, – să recunoașteți faptul că suntem în mod egal străini unul față de ceilalți, că felul meu de a fi nu este doar o versiune defectă față de cel al vostru de a Fi. Suspendați pentru o clipă, propriile voastre prezumpții! Definiti-vă în termeni proprii! Lucrați cu mine pentru a construi punți între noi!”(J.S.) – acest citat este al unei persoane cu autism inalt functional, cel care vorbește despre propriile lui simtăminte si exprimă modul lui de gândire foarte liber si deschis. Autismul e o boală mai frecventa față de sindromul Down! Autismul este o tulburare a creierului care interfera adesea cu abilitatea de a comunica si de a relationa cu cei din jur. Semnele autismului se dezvolta aproape indotdeauna inaintea implinirii varstei de 3 ani, desi aceasta afectiune, din păcate, este uneori diagnosticata abia mai tarziu. In mod tipic, parintii devin ingrijorati atunci cand observa ca fiul/fiica lor nu incepe sa vorbeasca sau nu raspunde, fie nu interactioneaza ca si ceilalti copii de aceeasi varsta. De regula, copiii cu autism nu au o dezvoltare normala a vorbirii si pot sa „pară” surzi, in rest sunt firești. Desi, aceasta afectiune dureaza toata viata si determina diferite grade de izolare sociala, tratamentul poate aduce o ameliorare semnificativa in viata persoanelor autisti.
La 2 aprilie 2013, la Sediul Central al Bibliotecii Municipale „B.P.HASDEU”, ulterior, si la Hotelul LEOGRAND (Press Conference), s-au intrunit personalitati si profesionisti in domeniu, pentru a discuta cum pot fi ajutate persoanele cu autism si cum pot fi ele integrate in societate: Prima Doamna a RM Margareta Timofti; Lidia Kulikovski, Director General al BM „B.P.Hasdeu”; Alexandra Yuster (UNICEF); dr. conf. univ. Stela Milicenco, Aliona Dumitras, Presedinte ”SOS Autism”; Elena Vataman (Centrul HIPPO); Marie Moser, President of IWCM@ Wife of USA Ambassador; Inga Milosavljevic, IWCM PR coordonator; Maria Marinuta, Angela Stoica, Irina Herne, Elena Ostapenko, Victoria Nikitchenko etc.
Nu demult, nimeni nu avea nici cea mai vagă idee despre ceea ce se intampla in mintea copiilor care sufera de autism. Dna Aliona Dumitras, presedinta asociatiei „SOS Autism”, ne informeaza, ca in lume, in medie, 1 din 88 de copii sunt afectati de autism. Iar in Republica Moldova din 40000 de copii,- 455 sunt potentiali autisti. Nu e ”cam mult” pentru o mica tara? Doamna Dumitras zice, ca sunt informati de catre Ministerul Sanatatii. Iar cei de la Centrul de Reabiltare a persoanelor cu dizabilitati sustin, ca cifrele sunt prea ridicate. Pentru statul Republica Moldova acesti copii sunt invizibili: nu sunt diagnosticati la timp, nu au dreptul de a merge la gradinita si scoli. Nu au nici o sansă! Situație vulnerabilă persistentă și în prezent… Au nevoie de un ajutor permanent, dar statul este mai surd ca cei autisti, din păcate…
Din viata: ~ELLEN NOTBOHM – TEN THINGS EVERY CHILD WITH AUTISM WISHES YOU KNEW.
„Nu am ales eu să am autism”
Zece lucruri pe care orice copil cu #autism ar vrea să le ştii:
1. Sunt în primul rând un copil. Am autism. Nu sunt în mod primordial „autist”.
Autismul este doar un aspect al personalităţii mele. Nu mă defineşte ca persoană. Tu eşti o persoană cu sentimente, idei, talente sau eşti doar gras (supraponderal), miop (porţi ochelari) sau neîndemânatic. Acestea sunt lucruri pe care le văd mai întâi la tine când ne întâlnim, dar acestea nu sunt trăsăturile tale principale.
2. Percepţiile mele senzoriale sunt dezordonate.
Integrarea senzorială este, probabil, aspectul cel mai dificil de înţeles al autismului, dar este şi cel mai important. Aceasta înseamnă că imaginile, sunetele, mirosurile, gusturile şi texturile care ţie ţi se par obişnuite pot fi de-a dreptul dureroase pentru mine. Mediul propriu-zis în care trăiesc mi se pare ostil.
3. Te rog să faci diferenţa între NU VREAU (aleg să nu fac) şi NU POT (nu sunt capabil să fac).
Utilizarea vocabularului şi a expresiilor lingvistice pot fi adevărate provocări pentru mine. Nu e vorba că nu ascult de instrucţiuni. Doar că nu pot să le înţeleg.
4. Gândesc foarte concret.
Aceasta înseamnă că interpretez limbajul după forma literară. Este o situaţie confuză pentru mine când îmi spui ca ai mers „ca vântul şi ca gândul” când ceea ce vrei să îmi spui de fapt este că ai mers „foarte repede”. Să nu îmi spui că ceva este „floare la ureche” când nu e vorba de nici o plantă, şi vrei doar să îmi spui că această sarcină „este foarte uşor de realizat”.
5. Te rog să ai răbdare cu vocabularul meu limitat.
E destul de greu pentru mine să îţi spun de ce am nevoie când nu cunosc cuvintele care să descrie sentimentele mele. Poate îmi este foame, poate sunt supărat, speriat sau confuz, însă nu pot să mă exprim cu aceste cuvinte. Fii atent la limbajul corpului meu, dacă sunt retras sau agitat, sau chiar şi alte semne care îţi vor transmite ce este în neregulă cu mine.
6. Pentru că vorbirea e foarte grea pentru mine, mă orientez mult cu ajutorul văzului.
Te rog să îmi arăţi cum se face ceva mai curând decât să îmi spui. Şi să fii gata să îmi arăţi de mai multe ori. Repetarea mă ajută să învăţ.
7. Te rog să te concentrezi şi să mă ajuţi să dezvolt mai curând ceea ce pot face decât ceea ce nu pot face. La fel ca orice altă persoană, nu pot să mă dezvolt într-un mediu în care mi se arată în permanenţă că nu sunt suficient de bun şi că ceva e „defect” la mine.
8. Te rog să mă ajuţi cu interacţiunile sociale.
Poate ţi se pare că nu vreau să mă joc cu alţi copii. De cele mai multe ori nu ştiu de fapt cum să pornesc o conversaţie sau cum să încep să mă joc cu alţi copii. Dacă ai putea să îi rogi pe ceilalţi copii să mă cheme să mă joc cu ei fotbal sau baschet, poate că voi fi fericit să mă alătur lor.
9. Încearcă să găseşti elementele care nu mă fac să fiu agitat.
Momentele în care sunt agitat sunt mai supărătoare pentru mine decât sunt pentru tine. Aceste stări apar atunci când unul din simţurile mele este supra-solicitat. Dacă poţi să identifici cauza, atunci poţi să previi efectele.
10. Iubeşte-mă necondiţionat.
Elimină gânduri cum ar fi „ Daca ar face măcar ….” Sau „Daca nu ar mai fi aşa….”. Nici tu nu ai îndeplinit toate aşteptările părinţilor tăi şi nu ţi-ar fi plăcut să ţi se amintească în permanenţă acest lucru.
Blogger, pictor de portrete gen clasic si abstract, organizator #Clubul_Impresii_din_viata_si_carti, poeta in debut, #Biblioteca_Parfumata
Impresii din viata si carti / Blog Svetlana Vizitiu
https://impresiidinviatasicarti.wordpress.com/
11 gânduri despre „Autism. Constiintizare. Realitate”
Irina Cosma este la Cabinet Individual de Psihologie Irina Chirita.
7 ianuarie la 16:50 · București, România
🔴Scrisoare catre parinti, pls SHARE !🔴
Sunt psiholog clinician, lucrez cu copilasii diagnosticati cu autism de cativa ani buni si avand in vedere ca avem parcul Tineretului aproape obisnuiesc sa merg cu copilasii care ne trec pragul cabinetului in parc pentru socializare .Am fost in parcul Tineretului, la locul de joaca, cu unul din copilasii cu care lucrez pentru a socializa . Am plecat amandoi de la cabinet spre parc. Am avut de mers 10 minute pe jos pana in parc unde ne-a intampimat un catelusi cu care ne-am jucat cateva minute dupa care ne -am indreptat spre locul de joaca. Cand am inceput sa ne apropiem de locul de joaca David a vazut copiii a venit la mine si mi-a spus “ Ina, da-mi mana “. I am intins mana si am inaintat amandoi catre locul de joaca. Cand am ajuns erau deja in jur de 5-6 copii impreuna cu parintii . Ne-am apropiat de copilasi iar David a inceput sa sara de bucurie si sa le zambeasca, pentru David zambetul este ceva nou . Asta a facut cand a vazut ca in jurul lui sunt multi copiii jucandu-se. Dupa cateva clipe a mers singur catre unul din copilasi si s-a asezat langa el. Eu m-am pozitionat in spatele lui David pt al indruma catre un dialog cu baietelul langa care se asezase. Nu a durat mai mult de 2 minute pana cand mama baietelului a venit si l-a luat de langa noi iar In 10-15 minute am ramas singuri, eu si David. Nu este prima oara cand mergem in parc iar parintii copiilor tipici ne ocolesc si nu stiu cum sa se indeparteze cat mai repede de noi. 😔
Ei bine, in cazul unor copii speciali, cum sunt cei care au tulburari din spectrul autismului, un zambet se obtine doar dupa ani grei de terapie asa ca data viitoare cand vreti sa plecati de langa noi, ganditi-va de doua ori !
Niciun copil nu cere sa se nasca autist !
Este trist ca in Romania anului 2020 putini cunosc diferenta intre incluziune sociala si integrare scolara.
https://fructitza.wordpress.com/2015/03/15/maini-cuminti-copilul-meu-autist-ana-dragu/
“Maini cuminti. Copilul meu autist” – Ana Dragu, o carte pe care am citit-o datorita Dianei. La inceput, am crezut ca cam stiu despre ce-i vorba si ma pregateam pentru o versiune in limba romana a situatiei lui Jacob din “Scanteia. Povestea unei mame care a crescut un geniu“. Nu a fost chiar asa. Ana Dragu afla ca fiul ei sufera de autism infantil cand acesta are 2 ani…
Problema este in mainiile statului,fiindca traim in mijlocul sau,taxele si impozitele pentru rezolvarea unor probleme sociale nu vor avea nici un raspuns atat timp cat acei bani se intotc in buzunarele camarilei care sustine statul.Banii statului sunt cu circuit inchis,pleaca la coruptii care-l sustin pentru interesul propriu,si se intorc cand alegeriile vin.
Pingback: Nimeni n-a venit la sărbătoarea lui | Impresii din viata si carti / Svetlana Vizitiu
14 ianuarie 2020 la 23:19
Irina Cosma este la Cabinet Individual de Psihologie Irina Chirita.
7 ianuarie la 16:50 · București, România
🔴Scrisoare catre parinti, pls SHARE !🔴
Sunt psiholog clinician, lucrez cu copilasii diagnosticati cu autism de cativa ani buni si avand in vedere ca avem parcul Tineretului aproape obisnuiesc sa merg cu copilasii care ne trec pragul cabinetului in parc pentru socializare .Am fost in parcul Tineretului, la locul de joaca, cu unul din copilasii cu care lucrez pentru a socializa . Am plecat amandoi de la cabinet spre parc. Am avut de mers 10 minute pe jos pana in parc unde ne-a intampimat un catelusi cu care ne-am jucat cateva minute dupa care ne -am indreptat spre locul de joaca. Cand am inceput sa ne apropiem de locul de joaca David a vazut copiii a venit la mine si mi-a spus “ Ina, da-mi mana “. I am intins mana si am inaintat amandoi catre locul de joaca. Cand am ajuns erau deja in jur de 5-6 copii impreuna cu parintii . Ne-am apropiat de copilasi iar David a inceput sa sara de bucurie si sa le zambeasca, pentru David zambetul este ceva nou . Asta a facut cand a vazut ca in jurul lui sunt multi copiii jucandu-se. Dupa cateva clipe a mers singur catre unul din copilasi si s-a asezat langa el. Eu m-am pozitionat in spatele lui David pt al indruma catre un dialog cu baietelul langa care se asezase. Nu a durat mai mult de 2 minute pana cand mama baietelului a venit si l-a luat de langa noi iar In 10-15 minute am ramas singuri, eu si David. Nu este prima oara cand mergem in parc iar parintii copiilor tipici ne ocolesc si nu stiu cum sa se indeparteze cat mai repede de noi. 😔
Ei bine, in cazul unor copii speciali, cum sunt cei care au tulburari din spectrul autismului, un zambet se obtine doar dupa ani grei de terapie asa ca data viitoare cand vreti sa plecati de langa noi, ganditi-va de doua ori !
Niciun copil nu cere sa se nasca autist !
Este trist ca in Romania anului 2020 putini cunosc diferenta intre incluziune sociala si integrare scolara.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
15 ianuarie 2020 la 11:17
Multumim!
ApreciazăApreciază
Pingback: Din suflet pentru copii cu autism | Impresii din viata si carti / Svetlana Vizitiu
20 martie 2016 la 23:02
http://jurnaltv.md/ro/news/2016/3/18/veranda-partea-ii-10200716/
Să intrăm şi noi în lumea copiilor cu autism
ApreciazăApreciat de 1 persoană
15 martie 2015 la 10:06
https://fructitza.wordpress.com/2015/03/15/maini-cuminti-copilul-meu-autist-ana-dragu/
“Maini cuminti. Copilul meu autist” – Ana Dragu, o carte pe care am citit-o datorita Dianei. La inceput, am crezut ca cam stiu despre ce-i vorba si ma pregateam pentru o versiune in limba romana a situatiei lui Jacob din “Scanteia. Povestea unei mame care a crescut un geniu“. Nu a fost chiar asa. Ana Dragu afla ca fiul ei sufera de autism infantil cand acesta are 2 ani…
ApreciazăApreciat de 1 persoană
23 martie 2014 la 13:22
Suntem inelele lui Saturn 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
23 martie 2014 la 13:14
Problema este in mainiile statului,fiindca traim in mijlocul sau,taxele si impozitele pentru rezolvarea unor probleme sociale nu vor avea nici un raspuns atat timp cat acei bani se intotc in buzunarele camarilei care sustine statul.Banii statului sunt cu circuit inchis,pleaca la coruptii care-l sustin pentru interesul propriu,si se intorc cand alegeriile vin.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
23 martie 2014 la 13:17
Cea mai mare problema e ca pentru guvern suntem extraterestri… Sau, e invers? 🙂
ApreciazăApreciază
22 mai 2013 la 14:28
realitate
ApreciazăApreciază
22 aprilie 2013 la 16:35
🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană